El sucre ha d’estar present en la dieta infantil perquè contribueix al correcte desenvolupament dels nens. Però prendre en excés el que procedeix dels aliments preparats i la pastisseria industrial és clarament perjudicial. En aquest article, inclòs al nostre monogràfic ‘Alimentació i salut infantil‘, us expliquem, entre d’altres, com reduir-ne la presència en el dia a dia dels nens.

Recentment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha emès un comunicat on recomana, tant per a adults com per a nens, que es redueixi el consum de sucres lliures com a mínim a un 10% de la ingesta calòrica total, tot i que insisteix, però, que l’ideal seria reduir-lo fins al 5%.

Tanmateix, per poder-ho fer, ens cal estar ben informats sobre què són els sucres lliures, on els trobem, per què cal reduir-los i quina quantitat significa aquest 5 o 10% de les calories totals. En aquest article, resoldrem aquests dubtes.

Què són els sucres lliures?

Els sucres són hidrats de carboni. Els nens han de consumir aquests nutrients perquè els proporcionen l’energia necessària tant per mantenir les funcions vitals del cos com per dur a terme les activitats del seu dia a dia, anar a l’escola, estudiar, fer esport, jugar… Són el seu principal combustible, la seva gasolina. D’altra banda, la glucosa també és un nutrient bàsic per al funcionament correcte del sistema nerviós central. El cervell consumeix cada dia 100 grams de glucosa, que, a més, és la seva única font d’energia.

No obstant, hem de tenir en compte que hi ha dos tipus de sucres. D’una banda, hi ha els anomenats “sucres simples”, que poden ser monosacàrids o disacàrids, segons estiguin formats per una molècula o per dues. De l’altra, hi ha els polisacàrids. La principal diferència és que els primers s’absorbeixen ràpidament a l’intestí sense necessitat de digestió prèvia. Per això són una font ràpida d’energia. En aquest grup trobem la glucosa o la fructosa, presents a les fruites; la lactosa, present a la llet, i la sacarosa o sucre de canya, format per una molècula de glucosa i una de fructosa.

En tot cas, hem d’aclarir que quan l’OMS fa referència a “sucres lliures” es refereix concretament als sucres simples afegits als aliments pels fabricants o als productes cuinats, però no als sucres intrínsecs que es troben de manera natural a la fruita o a la llet.

Quins beneficis té sobre la salut dels nostres fills reduir el consum de sucres lliures?

Consumir menys sucre els ajudarà a mantenir un correcte pes corporal, evitant el sobrepès o l’obesitat infantil. Cal recordar que el sucre que mengen i no cremen fent exercici s’acumula en forma de greix.

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb