Sant Jordi en dades, un any de rècord

  • Aquesta diada comptarà amb l’oferta més gran de la història

VilaWeb
D'esquerra a dreta: Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre i del Gremi d'Editors de Catalunya, i Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters de Catalunya.
Montserrat Serra
13.04.2023 - 13:41
Actualització: 13.04.2023 - 14:01

Quan falten deu dies per a la celebració de Sant Jordi, la Cambra del Llibre ha presentat la logística i les dades d’aquesta diada, que, segons que han explicat, a la ciutat de Barcelona serà la més gran de la història, amb l’oferta més àmplia, des que va començar la tradició, el 1926.

Tant el president de la Cambra del Llibre i president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, com del president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco, estan “tremendament il·lusionats, amb ganes i amb grans expectatives” amb vista a aquest Sant Jordi, que bat rècord en tots els àmbits: més nombre de parades de llibres, més metres de parades, més signatures amb més autors del país i de fora.

Èric del Arco ha tancat la polèmica sobre l’horari del partit del Barça del mateix dia 23, a mitja tarda, dient que Sant Jordi és més que un partit de futbol i que, malgrat un primer moment de preocupació, està convençut que la gent anirà al partit amb el llibre i la rosa comprada o bé la compraran a partir de les sis, quan el partit s’hagi acabat. També ha recordat que la festa amb les parades de llibres i roses dura dotze hores, de les 9.00 a les 21.00.

Es calcula que a Barcelona es poden arribar a mobilitzar un milió de persones. No s’han donat dades de facturació, tot i que llibreters i editors esperen superar els 22,5 milions d’euros de l’any passat, comptant tota la setmana de Sant Jordi, especialment a partir de divendres, quan les llibreries ja podran posar la parada a fora. Tanmateix, el descompte del 10% només s’aplicarà en les compres del dia 23.

Els responsables de l’organització de la festa recorden que la llista dels més venuts només correspon al 5% de les vendes i que la jornada ve marcada per la gran varietat d’oferta que hi ha, amb la voluntat que tots els lectors trobin el llibre que cerquen.

Heus ací les xifres que demostren que hi haurà més oferta que mai:
—320 parades de llibres (augment de l’11,5%, el 2022 n’hi va haver 287)
—3.294 metres de metratge de les parades (supera el 17 %, el 2022 era de 2.802 metres)
—213 parades amb autors signant (una pujada del 25 %, el 2022 n’hi va haver 170)

Per districtes:
Ciutat Vella: més de 100 parades
Gràcia: una vintena de parades
Passeig de Gràcia i carrers transversals: al voltant de 180 parades
Les Corts: una desena de parades
El Poblenou: 9 parades de llibres
Sant Andreu: 8 parades de llibres
Sarrià: 3 llibreries

Barcelona, un gran circuit de parades de llibres

El gerent del Gremi de Llibreters, Marià Marín, ha explicat que el creixement de la festa s’ha pogut fer perquè s’ha consolidat el model de la Superilla literària i perquè hi ha hagut alguns canvis d’ubicació de les parades en alguns districtes. La Superilla de llibres té com a eix central el passeig de Gràcia, des de la plaça de Catalunya fins a la Diagonal, amb els carrers transversals de Diputació, Consell de Cent, Mallorca, Provença, Rosselló i Còrsega també ocupats per parades de llibres. Gran Via de les Corts, Aragó i València seran oberts al trànsit. La rambla de Catalunya tindrà les parades de les entitats. I el perímetre de la superilla el tancaran els carrers de Balmes i Pau Claris. 

Enguany, a Ciutat Vella es recupera la Rambla, fins a la plaça Reial, que també s’ocuparà amb parades de llibres i roses. I un altre districte que guanyarà molts metres de parades de llibres és el districte de Gràcia, on les parades s’instal·laran per primera vegada a la Travessera de Gràcia. De manera que des de Travessera de Gràcia fins a la plaça Reial s’haurà creat un circuit continu de parades de llibres, 2,5 km de continuïtat.

Sant Jordi fora de Barcelona

Cal recordar que la Cambra del Llibre només organitza el Sant Jordi de la ciutat de Barcelona. En la resta de ciutats i pobles les decisions sobre com se celebrarà la festa corresponen als ajuntaments. És per això que el Gremi de Llibreters ha redactat un manual de recomanacions i bones pràctiques. I també per això, la Cambra ha donat poques dades en relació amb la celebració del Sant Jordi fora de Barcelona. Són les que segueixen:

Tarragona: les llibreries s’aplegaran en una zona específica a la Rambla.
Lleida: a l’avinguda Francesc Macià i a la rambla de Ferran s’hi concentraran les llibreries.
Girona: les llibreries de la ciutat continuaran l’aposta d’ubicar-se a la Copa i, les parades, davant de l’establiment el dissabte i el diumenge.
Badalona: des del dia 21 se celebrarà la Fira del llibre, que culminarà per Sant Jordi.
Manresa: com és tradicional, flors i llibres s’emplaçaran al passeig, davant del Casino.
Vic: l’emblemàtica plaça Major acollirà diumenge les llibreries de la ciutat.
Terrassa: des de divendres, es podran trobar parades de llibreries a la plaça Vella.
Mataró: fira de llibres des del divendres i fins diumenge a la plaça de Santa Anna.
Amposta: concentració de llibres i roses a la plaça de l’Ajuntament i al carrer Major.
Banyoles: zona de llibres a la plaça Major i carrers adjacents.
Cerdanyola del Vallès: a part del que organitza l’Ajuntament per a entitats a la plaça Abat Oliba, les llibreries tindran parada al costat dels seus establiments amb un circuit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor