El retorn del president… Mas

  • Es respira una certa sensació d'eufòria en la dreta catalana que propicia el retorn a la llum pública, amb ganes, de referents del passat

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa mesos que hom especula amb el retorn del president Puigdemont i les conseqüències polítiques que aquest moviment podria tenir en la política catalana. Però, de moment, qui sembla que torna segur és precisament el seu antecessor, el president Artur Mas.

El 129è president de la Generalitat ha augmentat de manera ostensible la seua presència pública, i va perfilant com més va més un discurs que inclou reivindicar l’espai tradicional de Convergència, lamentar la trencadissa entre Junts i el PDECat, emfasitzar que sense la unitat independentista el moviment restarà aturat i reivindicar la gestió de la comunitat autònoma com a motor de la reconstrucció nacional.

Aquests darrers dies, Mas també s’ha deixat veure unes quantes vegades al costat del president Jordi Pujol, cap a qui, sobtadament, es dirigeixen moltes mirades. Ahir, en una entrevista a El Periódico, ell mateix declarava, com qui no diu res, que Pujol s’havia equivocat amb la seua confessió –cosa que Lluís Prenafeta també assegurava en aquesta entrevista amb VilaWeb. No ha arribat a l’extrem del secretari d’organització del PDECat, Genís Boadella, que ahir va parlar directament de la necessitat de “restituir Jordi Pujol”.

No són anècdotes aïllades. Per les coses que m’arriben, es respira una certa sensació d’alegria continguda en la dreta catalana. Les perspectives d’èxit de Xavier Trias han generat un efecte euforitzant que, per primera vegada després de molts anys, els fa pensar que si reforcen el seu missatge d’ordre i estabilitat i es desmarquen clarament de l’espai d’esquerres, hi ha una part de la ciutadania esperant-los que els podria portar novament al poder.

A un poder simplement autonòmic, això sí. Dins Espanya i sense més aspiracions, molt semblant als vells temps, efectivament, de la presidència de Pujol. La caiguda anunciada de Laura Borràs i l’allunyament del president Puigdemont sembla que marca per a alguns el moment de superar això que en privat han arribat a qualificar de “disbauxa” independentista i, per a aconseguir la independència, esquerranosa.

De la distància estant, he de dir que veig aquest entusiasme un poc desmesurat. El Primer d’Octubre és una fita que ha canviat tantes coses que pensar en un retorn al pujolisme com si no hagués passat res tots aquests anys simplement sona irreal. I posats a tornar al pujolisme, ERC resulta que aplica al peu de la lletra el seu manual, així que la idea tindria una competència dura. A banda, si es presentés l’opció, caldria veure si els seus els seguirien. Que Junts abandonés el govern per l’acció de les bases és un fet molt excepcional i remarcable que demostra, com a mínim, que té una militància que no sembla gens disposada a combregar amb qualsevol roda de molí ni a acceptar rebaixes únicament per tocar poder.

De tot plegat, l’única cosa que sí que veig, i la veig amb molta preocupació personal, és que l’esquerra catalana ja fa tot el possible per a facilitar el retorn de la dreta. Fa molts anys que seguesc amb atenció la política francesa, i en això que passa a Catalunya veig –per mi, per desgràcia– massa ecos de tot el que va causar en el seu moment l’enfonsament de l’esquerra parisenca. El possible èxit electoral de Xavier Trias seria una prova d’això mateix, atès que a Barcelona Ada Colau representa l’extrem més evident i enfilat, caricaturesc i tot, d’aquesta esquerra embogida ideològicament, frívola, cínicament despietada, desenganxada de la població i els seus interessos, arrogant i interessada que en el cas francès ha aconseguit catapultar la dreta i, horror!, l’extrema dreta, a uns nivells que ningú no es podia ni imaginar fa pocs anys. Miraré d’explicar-me amb més detall un dia d’aquests.

 

PS1. VilaWeb fou guardonada ahir al vespre amb el premi Martí Gasull que atorga la Plataforma per la Llengua per votació popular. Volem expressar el nostre reconeixement als altres dos finalistes, Filmin i la Bressola, que tenien mèrits suficients també per a guanyar. I el nostre agraïment a la Plataforma i a tota la gent que ha votat per VilaWeb. Per a aquest diari la llengua no és tan sols un instrument per a comunicar-nos, sinó l’essència, juntament amb el periodisme, del nostre projecte. Per això volem dedicar aquest guardó als dos caps d’estil que ha tingut VilaWeb, Jem Cabanes primer i Jordi Badia després, i a tots els lingüistes que han passat per la nostra plantilla en el curs dels anys.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
20.02.2023  ·  22:11

Poden enfonsar-ho tot, però no poden tornar enrere. Ja no hi ha autonomia, ni tan sols com aparença.
Enhorabona pel premi.

Neus Ballbé
Neus Ballbé
20.02.2023  ·  22:21

Moltes felicitats pel premi, ben merescut.

Els polítics catalans no deixen de sorprendre’ns. I, de vegades, no sé si són conscients que determinades passes que fan, o puguin fer, ens allunyen sempre més de l’objectiu de la independència. I, tot i reconeixent el que de positiu hagin pogut fer per al país, el nostre camí cap a la independència no pot dependre, ni ser guiat, per persones que solament volen ressuscitar projecte ara mateix caducs.

Mª Rosa Camps
Mª Rosa Camps
20.02.2023  ·  22:23

Moltes felicitats pel guardó. El teniu ben merescut!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
20.02.2023  ·  22:37

https://twitter.com/FulvioCapitanio/status/1627607913320570880?s=20

Un fil de twitter on queda gairebé “pornogràficament” clar el muntatge de la fiscalia contra na Laura Borràs.

Pere Subirana
Pere Subirana
20.02.2023  ·  22:37

La independència necessita que es deixi de banda l’eix dreta-esquerra per centrar-se ne l’eix nacional. Per tant qualsevol divisió entre dretes i esquerres és autonomista, afavoreix l’autonomia.

Quin és avui l’espai central del poble català, aquell acceptat majoritàriament? Crec que segueix essent indepe.
Però cal que aquesta centralitat trobi una expressió coherent.

El primer que caldria fer es no entrar en el joc de l’autonomia, no votar a les autonòmiques ni a partits autonomistes, ja hem vist de què serveix. Rebutjar l’autonomia i totes les seves servituds. Ja no serveix per a protegir el català, ni per millorar la vida de la gent (tota iniciativa serà paralitzada a Madrid).

Els catalans hem d’aprendre a viure sense l’autonomia actual. Ciutadans units per a la independència des de baix, sense partits, sense estructures, sense res que ens divideixi. Recuperar l’esperit d’Arenys de Munt i les seves formes organitzatives.

joan rovira
joan rovira
20.02.2023  ·  22:53

Tant el partidisme com el periodisme (a la carta) que raona mitjançant els algorismes d’electors o lectors prèviament educats en la dissonància cognitiva de les dretes i les esquerres sense cap contingut ni objectiu tangible té, al meu entendre, els dies comptats.

Perquè està fora lloc, en primer lloc, per la seva inutilitat objectiva i, en segon lloc, per l’avanç imparable de les noves tecnologies de la IA (intel·ligència artificial) com a eina de contrast, decisió i acció en la construcció d’una realitat etèria com correspon als canvis importants.

En definitiva, la burocràcia colonial establerta actualment és totalment incompatible amb els nous temps de persones (avatars) i humanoides on els primers si persisteixen en el seu encegament a viure el passat, quedaran arraconats en la nova societat que està desvetllant-se arreu.

Jaume Riu
Jaume Riu
20.02.2023  ·  23:26

CONSERVADORS D’ESQUERRES
Fa cinquanta anys, les polítiques de dreta o d’esquerra es diferenciaven sobretot en els serveis i les ajudes que es destinen a la societat. La població podia reconèixer fàcilment la ideologia de dreta i d’esquerra, però allò ja no val.
Ara mateix, es valoren altres paràmetres com la competència tècnica o la incompetència, i tant la dreta com a l’esquerra poden satisfer, o no, les noves necessitats i les noves expectatives de la societat -radicalment diferents de les necessitats i les expectatives de fa cinquanta anys-, de manera que la política del “peix al cove” de Convergència i d’altres, guanya sempre les eleccions.
La població també pot triar la ideologia d’una esquerra conservadora de partits republicans, socialistes i comuns, que ja els va bé el règim del 78 amb una economia extractiva, i tanquen els ulls per no veure que d’aquesta manera es beneficien les elits de sempre, perquè conservant les Autonomies -per això són conservadors-, es fan créixer les diferències socials.
També hi ha una esquerra revolucionària que sense ser de cap partit vol canviar l’estructura de l’estat des dels fonaments, i a Catalunya són independentistes.
Em fa tan mal efecte que Pujol, Mas i Trias vulguin tornar a la política de dretes i es facin una foto, com em fa mal efecte que Illa, Aragonès i Albiach no vulguin la independència i decideixin ser polítics conservadors d’esquerres.

PS1. Enhorabona a l’equip de VilaWeb pel premi Martí Gasull que atorga la Plataforma per la Llengua per votació popular.
El fet de tenir tres finalistes tan diversos com VilaWeb, Filmin i la Bressola ja representa una bona notícia pel català més enllà de la feina que haurien de fer les administracions, i és un escenari impensable només fa uns anys.

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
20.02.2023  ·  23:28

Enhorabona pel premi.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
21.02.2023  ·  00:03

En que quedem, no era ERC que havia agafat el paper de Convergència?
Enhorabona pel premi.

Joan Benavent
Joan Benavent
21.02.2023  ·  00:16

Hi ha la dança de la pluja i la dança de la mort. Deixant a banda la sardana, aquest país és més de ballar com a Verges. Si el club calavera en té ganes, doncs benvingut sigui l’espectacle, a ballar i molta merda.

L’1-O el portem gravat al cor i al cerebel i no ens el podran pas esborrar. Hi ha un abans i un després. Els morts víctimes del terrabastall ningú no els posrà ressucitar. Els qui no ho vulguin entendre, ja s’ho trobaràn.

Josep Jallé
Josep Jallé
21.02.2023  ·  00:22

Certament aquests retorn al passat, conservador, amb repeticions d’escenificacions, de models que pensarem – els més optimistes – que s’haurien superat és decebedor. Però és així àdhuc on visc: Cardedeu.
Sembla un esquema cíclic com la senoide de la corrent alterna: +/-, +/-, +/-, … però enlloc de 50 cicles x segon, 1 cicle x 4 anys. Però no defallirem: ho tornarem a fer … neixen ocasions a cada cicle i … fer no és esperar; fer és formós treball d’avui pel demà …
D’altre part ens ha estat una alegria el premi Martí Gasull i dic “ens ha estat” perquè em sento com si fos un més de la troupe Vilaweb. Salut!.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
21.02.2023  ·  00:28

Li podem dir CdC, PdCat o Junts xCat, la realitat és que hi ha interessos concrets i reals que necessiten un espai polític per tornar accedir al poder.
Es van apartar mentre la corrupció explotava. Ara, ja ha passat i creuen que és el moment de tornar.
No és una qüestió de dretes o esquerres ni d’autonomia o independència. És el business, my friend.

Joan Pagès
Joan Pagès
21.02.2023  ·  01:00

Els catalans som molt donats a l’egiptologia. Ens encanta desenterrar mòmies.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
21.02.2023  ·  01:04

Moltes felicitats Sr. Vicent Partal i tot l’equip de Vilaweb pel premi Marti Gasull..

alexandre Cases
alexandre Cases
21.02.2023  ·  05:08

Bé, només dir que jo, que en els temps del Pujol era votant d’ERC, considero que Esquerda o el Junqueras no arriben a la sola de la sabata en cap paràmetre al Pujol. Vaja, ni tampoc al Chiquiliquatre.

Josep Calbet
Josep Calbet
21.02.2023  ·  06:54

En Mas és el rei creant-se expectatives, i després … Recordeu el resultat de les eleccions del 2012?
I una cosa son les municipals i altra les autonòmiques. A les municipals els considerats bons gestors pesen molt més. No importa tant el partit.
A més, el PdCat està mort i esfonsat. Els que és van passar a Junts van salvar els mobles gràcies als vots que arrosseguen el president Puigdemont, Laura Borràs i cia. Estic convençut que la proporció de votants del carrer que volien sortir del govern era molt més alta que la de militants. Això ho sap en Jordi Turull que fa mans i mànigues per que no es trenqui Junts.

Carme Garcia
Carme Garcia
21.02.2023  ·  06:57

Primerament felicitar-vos per el merescut premi.
Jo no estic d’acord amb Vicenç , amb el qualificatiu de dretes /esquerres, preguntem-nos quina política esta fent ER, no la que anuncia, sinó la que realment fa, i qui li dona suport? (sindicats, Foment, Pimec…). Aclarir que si Junts es separa , jo no votaré la opció Mas, però la tàctica, potser bona per els interessos d’ell i el seu partit, ja que li treuria tota aquest nucli del Ibex a ER.
Hem de reconeixer que ER no sap governar i ens esta fent molt de mal a Catalunya, jo demano a ANC faci una llista cívica, sinó no sabem a qui votar

Belén Solé
Belén Solé
21.02.2023  ·  07:29

Enhorabona, Vilaweb!!! Feu una gran tasca.

Margarita Fuentes
Margarita Fuentes
21.02.2023  ·  07:50

Felicitarts Vilaweb! Sempre endavant.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
21.02.2023  ·  08:17

Sí, ara podeu fer com sempre ; promocionar Mas(abans ERC) i després aparentar fer crítica. Llista Cívica, endavant; encara que els mitjans casualment la ignoren.

Joan López
Joan López
21.02.2023  ·  08:33

Fa poc dias,entrevista al Campuzano,avui toca enaltir a Mas,veig com poc a poc vilaweb està girant,omplir las bases(supcriptors)te això.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.02.2023  ·  08:43

EL NOM ÉS LA COSA…

L’etern retorn… d’emprar una vegada i una altra, “esquerra-dreta”, per analitzar la història en blanc i negre. L'”esquerra”no és que deixi un espai per facilitar que l’ocupi la “dreta”, és que ella mateixa és ja “dreta”…

PS. El premi, un reconeixement a la tasca que feu buscant l’essència de la llengua i el rigor informatiu. Us animo, doncs, a seguir en aquest camí. Un aspecte a considerar és l’augment del colonialisme de l’anglès en la nostra llengua de forma injustificada, que es presenta disfressat de progressista, que fa culte la seva expressió, quan és, també un verí…

Carles Serra
Carles Serra
21.02.2023  ·  09:06

Ostres Vicent, encara estem així que si dretes/esquerres; no i han hagut proutes demostracions i fets per haver comprovat lo que ja fa molts anys va dir en Pla: lo més semblant a la dreta espaÑola és l’esquerra espaÑola, en aquest cas cal incloure la catalana, doncs 300 anys de colonització i una forta immigració de procedència d’aquesta espaÑa no passen en va.
Recorda allò que també va dir en Pla: el 90% de l’ideològia dels espaÑols es franquista.
Perquè no es defineixen de partits democràtics amb valors humans: ja em diràs el PSO€, definit d’esquerres i progressistes; són d’esquerres? són socialistes? són democràtics? aquest partit que amb els assumptes importants de la seva espaÑa no té problemes amb pactar amb VOX i ja que dir del PP; un partit que va muntar i € un grup d’assassints com el GAL, que aplica la mateixa política de l’espoliació, que ens reprimeix i fa el genocidi de la nostra cultura i llengua; per rematar aquesta reflexió, aquest partit el PSO€, els partits com ER, Compromís, Bildu, ja que dir això de Podemos els recolzant i l’apalanquen.
En fi Vicent
Felicitats pel reconeixement/premi

Jaume Cirera
Jaume Cirera
21.02.2023  ·  09:20

L’enhorabona pel premi. Reconeixement a la bona feina que feu des de fa molts anys. I que sigui per molts més!!!
Quant a l’article: Retorn de les “dretes” i en molts països de “l’extrema dreta”, és el fracàs dels partits “d’esquerres” acomplexats que quan arriben al poder fan polítiques de “dretes”

Núria Pardell
Núria Pardell
21.02.2023  ·  09:40

Enhorabona pel merescut premi Martí Gasull.

Pel que fa al tema d’avuí, i concretament en el cas de Barcelona, crec que el possible retorn de Trias és mes per desgast d’Ada Colau i Esquerra.

ramon Feixas
ramon Feixas
21.02.2023  ·  09:44

Els fracassos dels pobles formen part dels seus processos.

NÚRIA BECERRA
NÚRIA BECERRA
21.02.2023  ·  10:02

Molt d’acord amb en Joan Pagès!
Enhorabona pel premi Vilaweb. Molt merescut

Berta Carulla
Berta Carulla
21.02.2023  ·  10:03

Us felicito pel premi, que el gaudiu amb llarga vida i molta salut, tot l’equip. I els subscriptors també.

Quant a l’article avui me l’estalviaré. Em posa de molt mal humor aquesta anàlisi en ‘blanc i negre”, com diu en Pep.
Sembla que no aprenem, però tota la botiflerada alegre i contenta, això sí.

“Una de cal i otra de arena”. Fem Igual que els crancs.
Resulta insuportable.

David Badia
David Badia
21.02.2023  ·  10:12

Felicitats per el Premi. L’autonomisme fa temps que molta gent va girar full

Aleix Gaus
Aleix Gaus
21.02.2023  ·  10:17

Felicitats pel premi en quan el retorn convergent l´ha facilitat ERC tenim un bon pastis autonómic i crec que seria un greu error fer oblidar l´esprit i il-lusió del 1 de octubre

Ernest Torrent
Ernest Torrent
21.02.2023  ·  10:24

Que no m’esperin els autonomistes.

Moltes felicitats pel premi, us ho mereixeu.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.02.2023  ·  10:42

El procés d’independència de Catalunya que es va iniciar al 2010 té vàries lectures i perspectives. És com si estiguéssim en una rotonda amb moltes sortides tancades per una porta, al obrir-ne una tens una part de la realitat que argumenta, parcialment els fets. Jo avui obro una d’aquestes portes i veig: CDC, davant l’atzucac de l’estatut avortat per TC, la negativa del govern de l’estat a millorar el finançament en termes de concert econòmic, la pressió de la població, que ja ha trencat la baralla de l’autonomisme i exigeix emprendre el camí de la independència amb manifestacions mai vistes i les noves generacions del partit que s’aboquen aquest nou camí en un moment en que ja no existeix el lideratge de Jordi Pujol. ERC que veu com se li obre, per fi, el què abans era una carretera comarcal -la independència- una autopista que mena al control del Parlament i la Generalitat i que pot competir amb el partit que durant 40 anys li havia barrat el pas. La irrupció de la CUP al Parlament amb prou pes per lligar majories independentistes però amb tanta irresponsabilitat nacional com per debilitar seriosament aquestes majories. L’esquerra espanyolista, el què abans era Iniciativa per Catalunya, que es camufla dintre de les diferents sigles dels comuns i que, malgrat tot, segueix tenint una estabilitat electoral a l’entorn dels quatre-cents-mil vots. Què va passar amb tot això?: CDC -no cal explicar raons que ja les coneixem- es trenca a trossos, el més gran liderat pel President de la Generalitat -Carles Puigdemont- que, per salvar una moció de confiança i tenir el suport tan car de la CUP, convoca un referèndum d’autodeterminació. La majoria parlamentària de Junts pel Si més la CUP -sempre menjant a part- hi posen tota la carn a la graella però qui fa realitat el referèndum és l’actitud gairebé heroica de la gent que aconsegueix saltar la paret de l’estat, defensar les urnes i aguantar les garrotades. Malgrat l’èxit, el govern fa marxa enrere abans de caure per un precipici, que no podrà evitar, on ERC salta abans -o potser no pot saltar- com ho va fer James Dean en la pel·lícula “rebelde sin causa”. Durant aquest temps l’esquerra espanyolista es referma a l’ajuntament de Barcelona amb el lideratge d’Ada Colau -personatge que té moltes jaquetes a l’armari- que no li fa res aprofitar-se de campanyes difamatòries contra Xavier Trias, encara que siguin falses i provinguin del “deep State” o bé aprofitar-se dels vots de la dreta més rància liderada , en aquest cas, per un personatge tan patètic com Manuel Valls. Al final d’aquesta pel·lícula hem vist una resistència, altre cop heroica, de la gent que ha aguantat una repressió enorme i, amb mitjans i organització precàries, ha donat una resposta contundent a l’estat per recolzar als polítics empresonats i exiliats. L’energia del poble revoltat s’ha anat diluint i refredant perquè una part dels polítics han desertat i l’altre part que està a l’exili és massa lluny i amb poca ressonància, perquè també han estat abandonats pels que abans, companys de lluita, han assolit el poder de la guixeta autonomista i han menjat de la ma del seu botxí. A Barcelona l’esquerra espanyolista -de la ma del PSC- no ha parat de molestar, amb la demagògia ideològica de sempre, als ciutadans que sembla que ja estan molt tips. Amb tot aquest panorama torna el fantasma de CDC amb Artur Mas, que no és un fantasma precisament. Si voleu podeu obrir una altre porta i a veure què passa. Perdoneu l’extensió

Anna Maria Jofresa
Anna Maria Jofresa
21.02.2023  ·  10:58

Jo crec que ja hem d’oblidar-nos de la política Dreta/Esquerra, està més caducada que jo (78 anys).
N’hi va haver un que va dir: la feina mal feta no té futur, la feina ben feta no té fronteres,
Ara la feina ben feta és unir tot el independentis-me i anar a la una.
És la única manera de poder fer força cap a la nostra Ïtaca

Gaspar Coll
Gaspar Coll
21.02.2023  ·  10:59

Per molts anys a tota la redacció de VilaWeb per haver guanyat del premi Martí Gasull que atorga la Plataforma per la Llengua. El vostre reconeixement als altres dos contrincants, Filmin i La Bressola, us honora. Jo us vaig votar i l’elecció no va estar fàcil. Tant de bo puguem sempre escollir entre una bona terna de candidats que estan fent molt de bo per a la llengua catalana.

Maria Teresa Gil
Maria Teresa Gil
21.02.2023  ·  11:08

Felicitats pel premi atorgat per La Plataforma de la Llengua Catalana al diari més compromés en aquests temps tan enbogits. Endavant !

Tomas Pérez
Tomas Pérez
21.02.2023  ·  11:19

En primer lloc, i perquè és la veritable notícia que m’interessa destacar, és la de felicitar-vos pel premi que us han atorgat a vós, a tot equip i als subscriptors entre els quals ens trobem molts dels que ací fan comentaris habituals.
Ja ho heu dit vos mateix que “el retorn al pujolisme com si no hagués passat res tots aquests anys simplement sona irreal”. L’enèsim intent i que no serà l’últim de retornar al passat autonomista. Ara ja de manera descarada, primer a l’ajuntament i seguir amb tota la brama política de la fireta parlamentària. Ni parlar-ne més, jo dic NO!. ja ho vaig dir tot l’1 d’octubre del 2017.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
21.02.2023  ·  11:50

La tornada a l’autonomisme sense complexos és més que evident en els partits que anaven o encara van d’independentistes.

Veurem si estiraran més encara el xiclet i ens seguiran parlant d’independència fent-la servir com a màrketing electoral, quan tothom sap que guanyar al partit rival, a ERC o a JUNTS, a les Municipals i a les Autonòmiques és la seva màxima aspiració real.

Pels seguidors dels uns i dels altres sembla que la independència ja no és tan important i ara prioritzen que el partit dels seus amors guanyi el que sigui.

Mentrestant els independentistes seguim desorientats.

Premi molt merescut. Felicitacions!

Guiomar Amell
Guiomar Amell
21.02.2023  ·  11:56

La societat evoluciona i avui la dicopomia dreta -esquerra està molt defasssada , pel que fa a Catalunya ja fa molts anys que això és així i , no pel que fa a la resta de l’estat espanyol . Perque hem tingut processos històrics molt diferents . Aquí i ara el nostre `problema no es aquest , sinó la subjugació económica i la competència legislativa que van de mal en pitjor, per això donada la idiosincrassia castellana l’únic remei és la independència atès que la regressió experimentada pel procès autonómic ja es veu on ens ha portat. Qualsevol govern de l’Estat , vol seguir tenint el poder de subjugar-nos i treure beneficis de la nostra laboriositat i iniciativa productiva. Volen manar-nos, la democràcia per ells es nomès una ficció.

Jaume Asens
Jaume Asens
21.02.2023  ·  12:17

Si l’esquerra no fa d’esquerra, la dreta ocupa el seu lloc……

Mònica Vidal
Mònica Vidal
21.02.2023  ·  12:38

Vicent! Un editorial farcit d’idees! Pel que fa a la primera, el retorn del president Mas i la dreta catalana, voldria dir que, així com van les coses, l’incertesa del moment, l’agressivitat de Ñ i del sistema judicial, l’incertesa econòmica, unes lleis nyaps que no beneficien ni a uns ni a altres, etc., crec que molts somnien amb allò de ‘temps passats foren millor’. El gran avantage del passat és, precisament, que ja ha passat, és cert, inamobible.

Pel que fa a les esquerres, absolutament d’acord amb tu. Voldria subratllar que aquestes esquerres, a més d’erràtiques, basen les seves polítiques en el que aquell acudit en deia ‘la xocolata del lloro’, és a dir, qüestions secundàries que no miren cap al bé comú.

Sobre si l’independentisme és de dretes o d’esquerres, sincerament, no sabria què dir. Imagino, com amb tot, que deu haver-hi de tot i per a tots els gustos. Eliminar a uns o a altres no em sembla una bona idea. Crec que l’eix que ens hauria d’unir a tots és el d’exir d’un país que només fa que discriminar-nos, punir-nos, censurar-nos, criminalitzar-nos, etc., simplement, perquè som catalans.

David Mascarella
David Mascarella
21.02.2023  ·  12:55

Bona barreja dreta esquerra autonomisme independisme… i uns que són més esquerrans que ningú

enric llopis
enric llopis
21.02.2023  ·  12:58

Ara volen reivindicar la figura de Pujol, potser fins i tot pujar-lo als altars de Catalunya. Enrere com els crancs. Encara li haurem de donar les gràcies. Pocavergonyes!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.02.2023  ·  13:04

Mas. El president que mai ha donat mostres de voler la independència.
No el votaré pas.

Ell va recolzar les mesures de retallades dràstiques del PP que van deixar centenars de famílies en una misèria inhumana.

Josep Goula
Josep Goula
21.02.2023  ·  13:58

Artur Mas ha estat sempre un oportunista, mai ha sigut independentista de cor. Ja està amortitzat. Seguirem sense saber a qui votar.

Josep Soler
Josep Soler
21.02.2023  ·  13:58

De bon primer felicitats pel premi, especialment important en els temps que corren.
Pel que fa al retornament de Comvergencia, passaria d’alegrar-men o condemnar-lo, tota vegada que el que tenim ara es impossible de superar (per negatiu, es clar)
Fins crec que seria un revulsiu de cara a recuperar una autoestima del que som els catalans, que aquests han ensorrat de forma ben espectacular.
En castella diuen: ” nunca segundas partes fueron buenas” pero en aquest cas, segur que ” mas malas no serian”.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
21.02.2023  ·  14:14

Ompli de goig que VW reba un premi tan merescut i que els altres candidats siguen Filmin i la Bressola. El tema de l’editorial, la cançó de l’enfadós i torna a començar.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
21.02.2023  ·  15:21

Moltes felicitats senyors i senyores de VilaWeb pel reconeixement i per protegir la nostra llengua.

Pel que fa a la recuperació de mòmies per part dels Convergents, és un nou capítol del llibre que s’està escrivint cada dia a on nosaltres, el Poble (co-autors i co-protagonistes), som tractats d’imbècils pels altres co-autors i co-protagonistes (els polítics fake-indepes i poders fàctics, els “altres”) i a on rebem pixades a la boca dia sí, dia també.

Els “altres” es van apropiar de la nostra idea, de la història i van començar a escriure capítols una vegada que nosaltres ja teníem el guió embastat i el llibre començat. Els seus capítols no lligaven de cap manera amb la història que volíem protagonitzar. Amb el desvergonyiment propi dels mentiders, dels farsants i dels lladres, han acabat ells escrivint el llibre fent-nos protagonitzar el contrari del que era la nostra història original.

A què esperem a cremar el llibre? Quan pensem recuperar la iniciativa i acabar en solitari el “nostre llibre” amb la “nostra història”?

Tant costa d’entendre que els partits fake-indepes (especialment ERC i JUNTS) són els nostres PITJORS ENEMICS?
Tant costa de tractar-los com a tals?
Els hem d’eliminar de la representació pública amb urgència.
No es mereixen el nostre vot.

Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint… amb o sense l’ANC. És urgent !!)

Antoni Sans
Antoni Sans
21.02.2023  ·  15:26

Escriu Rosa.

Si ER fa el que feia Convergència em sembla lògic que Convergencia vulgui recuperar el seu espai.

Més val l’original que una mala còpia.

Més val ser sincers que enganyar els electors, com fa ER.

Més val persones honestes, com Mas que es va retirar perquè el procés seguís. Que no com Aragonés que ha fet malbé el 52% i s’aferra a la cadira com una paparra, amb una minoria vergonyosa.

Més val gent amb mols anys de bona gestió autonòmica a l’esquena que un govern autonòmic amb uns quants restos de sèrie i escorrialles d’altres partits, com el d’ER.

No entenc els que es lamenten, si qualsevol d’aquestes alternatives és molt millor que el que tenim.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
21.02.2023  ·  16:05

Felicitats i agraïment pel premi. El día que els catalans deixessim perdre la llengüa, Catalunya moriría. Moriría la seva ànima i sería fagocitada pels antropòfags de la messeta.
Hem de tornar cretinament enrera per a facilitar la vanitat, ambició, interessos i compromisos de Mas per a torna a on ara ja som?. Estem disposats els catalans a donar arguments per a ser diagnosticats de poble subnormal? Potser la pregunta no sigui insultant. Si seguim permetent que colonitzadors, botiflers, incompetents i pocavergonyes ens segueixin ensarronant, aquest sigui el destí de Catalunya.
PERQUÈ EL FUTUR DE CATALUNYA NO DEPEN DELS QUE ENS MANEN I MANIPULEN. DEPEN EXCLUSSIVAMENT DE LA CLARIVIDENCIA, RACIONALITAT I COMPROMIS DELS QUE TENIM DRET A VOT.

Jordi Farrerons
Jordi Farrerons
21.02.2023  ·  16:21

No hem de confondre restituir Jordi Pujol amb tornar al passat. Com a polític forma part d’un passat que no hauria de tornar. Però no restituir la seva figura és un greu error i és fer el joc a l’estat espanyol. Estan esperant que es mori abans de fer cap judici. De fet no li han provat res apart de la coneguda lleixa. Simbòlicamenr Catalunya necessita la seva figura. No ens podia portar fins al destí però sí va fer una part important del camí. I ara mateix, en el moment de desorientació absoluta que tenen els nostres principals dirigents polítics, les seves opinions sobre Catalunya com a país serien valuoses.

Roser Caminals
Roser Caminals
21.02.2023  ·  16:25

ERC i l’antiga Convergència són aliats. Quan Mas parla d’unitat independentista vol dir unitat autonomista. Cap dels dos donarà un pas endavant. El pas enrere està garantitzat.
La força és a l’exili, la societat civil i un petit grapat de polítics que han abandonat els partits i estan per la feina.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
21.02.2023  ·  16:28

La tornada de les velles glòries de CiU seria un greu error per part de JUNTS i de la societat catalana (Suïcidi polític). El líder indiscutible de Catalunya en aquests moments és l’MHP Carles Puigdemont, encara que sigui a l’exili. Trías no és el referent de JUNTS, és bo per a Barcelona que guanyi les eleccions a l’Alcaldia, que no vol dir malauradament que sigui l’alcalde. Felicitats Vilaweb!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
21.02.2023  ·  16:29

Erc es un partit mig Colau, mig psc. Impostos descomunals, 18 impostos propis, i importacio d’emigrant fins als 8.000.000 i nomes 3 mikions de catalans, el SOMNI DEL PATRIARCA JUNQUERAS, per acabar amb el català

Fàtima Izquierdo
Fàtima Izquierdo
21.02.2023  ·  17:01

L’enhorabona VilaWeb, a tota la redacció i a la direcció. L’estil de VilaWeb ens obre una escletxa de fe en el periodisme ben fet i ens reconforta en veure la difusió que fa de la llengua ben expressada i la rigurositat de la informació quan a vegades sembla que tothom està venut.
Gràcies!

Josep Arnau
Josep Arnau
21.02.2023  ·  19:37

Una cosa és veritat. Hem avançat més capa la independència amb la dreta a la Generalitat que amb l’esquerra. Dit això, el que més interessa al R78 és que el debat sigui esquerra-dreta, que no pas independència-autonomisme.

RAMON PROS
RAMON PROS
21.02.2023  ·  20:35

El saldo positiu en la gestió del President Pujol és innegable. Tan positiu que no l’han jutjat encara, ni ho faran, no sigui que vagi a estirar de la manta. La vella Convergència és senzillament història. El temps no torna mai enrere. Convergència té un escull insalvable, que són els cops de porra al cap dels catalans, que han girat la història cap a un futur independentista. Quan Convergència va aplicar les retallades en comptes de sublevar-se contra Madrid es va cavar la seva fossa.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
22.02.2023  ·  00:11

Oh! Enhorabona pel premi Martí Gasull! Jo us vaig votar, però vaig entendre malament una notícia: que havia guanyat un dels altres. Molt bé, doncs!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes