relator minories ONU

El relator especial de minories de l’ONU, Fernand de Varennes, ha parlat avui amb la fiscalia general de l’estat espanyol sobre la causa de l’1-O al Suprem. Segons que ha explicat el ministeri públic en un comunicat, la fiscalia ha lliurat a l’expert documentació sobre la causa, que De Varennes analitzarà ‘des de la perspectiva del dret a les minories’. Durant la trobada, la fiscalia ha defensat que ‘en tots aquests anys no ha existit una minva de la llibertat d’expressió ni de llibertat ideològica’. Al seu torn, el relator de Nacions Unides, que va ser fa pocs dies a Catalunya en el marc d’una vista arreu de l’estat, ha expressat la intenció d’establir un diàleg perquè es reconeguin tots els drets de les minories.

En tot cas, la fiscal ha manifestat que ‘qualsevol ideologia que pretengui l’autodeterminació ha de respectar l’ordenament internacional i constitucional’.

Per la seva banda, Fernando Rodríguez Rey, fiscal cap de la Secretaria Tècnica, ha destacat que la voluntat del ministeri és ‘que es conegui l’actuació autònoma i garantista’ de la justícia espanyola. És per això, ha argumentat, que el judici oral als líders independentistes serà públic i retransmès per televisió. ‘No es jutgen ideologies, sinó fets contraris a la llei, protagonitzats per persones determinades’, ha conclòs.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb