El portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata.

El PSPV ha registrat una proposició per a modificar la llei electoral valenciana amb la sola intenció de rebaixar el llistó electoral del 5% al 3%. Aquesta reforma, que pretenen que es tramiti per lectura única a les Corts, no ha acontentat ni els partits que donen suport al govern ni l’oposició. Tots els grups s’han manifestat sorpresos per aquesta iniciativa que no els havia avançat ningú. El portaveu socialista, Manolo Mata, ha explicat que ho havien decidit cinc mesos abans d’acabar la legislatura ‘real’ –el parlament es dissoldrà a final de març–, amb l’objectiu d’aconseguir el vot a favor de 66 diputats, és a dir, la majoria qualificada de dos terços necessària.

Segons Mata, la feina de la comissió ha estat ‘ambiciosa’, però la negativa de Ciutadans a donar-hi suport si no s’aprova la modificació estatutària per a incloure la circumscripció única, pot impedir que s’aprovi. El socialista Alfred Boix, qui presideix la comissió, ha indicat que no renuncien a aquesta reforma més àmplia, però ‘no és incompatible amb aquesta via ràpida’.

Segons Mata, els socialistes no han fet un càlcul electoral per a prendre aquesta decisió, que diuen que ni tan sols saben com afectarà els resultats del PSPV. ‘Ho fem per un compromís, no per qüestions partidistes’, ha dit. A partir d’ara començaran a parlar amb la resta de grups.

Compromís ho critica
El portaveu de Compromís, Fran Ferri, s’ha assabentat d’aquesta iniciativa en una conferència de premsa. ‘No entenem per què, havent-hi una reforma més extensa que parla de més coses, el PSPV presenta aquesta proposta. Podríem tenir una llei més avançada.’ I ha afegit: ‘No sé què pretén; espero que no pretengui acabar el debat sobre la reforma de la llei.’ Tanmateix, Ferri ha dit que si aquesta proposta arriba al ple, hi votaran a favor.

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, també ha dit que estava sorpresa pel fet que el PSPV no hagi comptat amb els seus socis de govern per a presentar la proposta. Segons ella, si la reforma de la llei li pareixia ‘insuficient’ i ‘de mínims’, aquesta és ‘de mínims elevat a la màxima potència’. Els vots de Ciutadans són imprescindibles si els socialistes volen aprovar aquesta reforma ràpida.

A l’estat espanyol i al Principat el llistó electoral és del 3%, igual com a les eleccions al Parlament Europeu.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.