El Principat i el País Valencià es preparen per rebre 3.500 refugiats

  • El govern espanyol deixa a les mans de la UE la quota d'acollida de refugiats

VilaWeb
Redacció / ACN
07.09.2015 - 17:59
Actualització: 07.09.2015 - 23:37

Els governs català i valencià es preparen per a rebre uns 3.500 refugiats durant les setmanes vinents. D’una banda, la setmana passada el govern valencià va anunciar que endegava una xarxa d’acolliment per a atendre uns 1.500 refugiats. D’una altra, el govern del Principat ha explicat que, juntament amb els ajuntaments, es preparen per a rebre unes 2.000 refugiats abans de tres mesos. Però és una xifra que pot augmentar, segons que ha explicat la vice-presidenta, Neus Munté.

Munté també ha dit que l’estada dels refugiats que arribin ha de ser ‘llarga’. L’objectiu és donar a tots els acollits una integració plena al sistema sanitari i, als menors en edat escolar, també a l’educatiu. La Generalitat i els municipis estudien la millor manera de coordinar aquest ajut. La idea inicial és que la primera fase de l’acollida es faci a través de la xarxa d’albergs i, en la segona, més estable, els facilitin un habitatge. Les famílies podrien ajudar en tasques d’acompanyament, supervisats per professionals.

La vice-presidenta i consellera de Benestar i Família, Neus Munté, i la batllessa de Barcelona, Ada Colau, han presidit avui la reunió al Palau de la Generalitat amb les principals entitats i organitzacions del tercer sector que contribuiran en l’acolliment.

Durant la reunió s’ha acordat d’exigir al govern espanyol ‘que prengui una posició sobre el nombre total de persones’ que vol acollir l’estat espanyol, que faci ‘públics’ els recursos que la Unió Europea hi destinarà i que agiliti el tràmit de les peticions d’asil als ciutadans que l’han demanat aquests darrers mesos.

L’altra gran part de la reunió ha estat destinada a coordinar les administracions i les entitats per decidir com es gestiona l’acolliment de sirians.

Fins la setmana vinent, quan es reuniran els caps d’estat de la Unió Europea, no se sabrà quants refugiats rebrà l’estat espanyol i, per tant, quants en vindran a Catalunya, però segons Munté les primeres estimacions són de dues mil persones.

El paper de les famílies tampoc no s’ha definit. Munté ha indicat que les famílies havien de comunicar la disposició a col·laborar per mitjà dels ajuntaments. Tindran un paper d’acompanyament per facilitar la integració dels acollits, que supervisaran els professionals.

En casos de menors que arriben sense els pares, les famílies podrien esdevenir un instrument per acollir-los. Però d’entrada, el departament de Benestar i Família diu que s’ha d’actuar amb cautela abans de decidir que una família acabi obrint les portes als refugiats per un temps tan llarg i indefinit.

Segons la batllessa de Barcelona, més de dues mil famílies ja s’han inscrit en la llista de voluntaris. Això, diu la batllessa, ‘demostra la solidaritat del poble català i de Barcelona’ i ha estat clau per empènyer les administracions a actuar.

1.500 refugiats al País Valencià
El País Valencià té més de tres-centes places a punt en la xarxa pública d’albergs per atendre l’arribada de refugiats. A més, aquesta setmana començarà a dissenyar, juntament amb més administracions i entitats socials, una xarxa més gran d’acolliment. Ahir la vice-presidenta del govern valencià, Mónica Oltra, va dir que es podrien arribar a acollir 1.500 refugiats.

Oltra va informar divendres que disposen d’un pressupost inicial de més de 620.000 euros per a atendre refugiats i que els albergs disponibles són els d’Alboraig, Benicàssim, Piles, la Florida, Benicarló, Jaume I de Castelló i Xera.

El govern espanyol deixa a les mans de la UE la quota d’acollida de refugiats
El govern espanyol deixa a les mans de la Unió Europea el percentatge de refugiats de Síria que l’estat espanyol assumirà durant les setmanes vinents. Ho ha dit el secretari d’estat al congrés espanyol, José Luis Ayllón, que ha explicat que la xifra definitiva la farà pública segurament dimecres el president de la Comissió Europea, Jan Claude Junker, durant el debat de política europea. ‘No es tracta d’un debat de números, sinó de persones que busquen a Espanya la seguretat que no tenen als seus països’, ha remarcat.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any