El PDECat marca distàncies amb l’ex-president de SCC per a engegar el nou partit amb la Lliga

  • El compliment del marc jurídic fa de desllorigador en l’eix nacional del programa de la futura formació

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
14.12.2021 - 14:00
Actualització: 14.12.2021 - 14:22

Era un dels principals obstacles per a la formació del nou partit de centre-dreta moderat: la definició de l’eix nacional. Però segons que han explicat diverses fonts coneixedores de les negociacions a VilaWeb, finalment el PDECat, la Lliga Democràtica i Lliures han pactat un decàleg ideològic amb què pretenen fer viable la convivència de l’independentisme no unilateralista que abandera Àngels Chacón amb la defensa del constitucionalisme i autonomisme de la Lliga. El document estableix que qualsevol millora de l’autogovern de Catalunya “només pot produir-se en el marc i en compliment de l’ordenament jurídic”. I aquest ventall de millores inclouria tant una tercera via dins del sistema autonòmic actual com un “referèndum sobre la independència o sobre l’encaix de Catalunya a Espanya”.

A la direcció del PDECat li incomoda que s’associï l’aposta per un nou partit amb un pacte amb sectors pròxims a Societat Civil Catalana, tenint en compte que Josep Ramon Bosch, de la Lliga, va ser un dels fundadors de l’entitat espanyolista i també en fou president. Fonts de la direcció del PDECat asseguren que Bosch no serà al nou partit, de la mateixa manera que l’aliança que mantenen amb Convergents (que també s’integrarà a la nova formació) tampoc no implicarà que hi sigui Germà Gordó, investigat pel cas del 3%. “El PDECat no renuncia a la independència ni tindrà res a veure amb SCC”, afirmaven fonts del partit després que El Punt Avui publiqués que farien l’anunci la setmana vinent. Per contra, la cúpula del PDECat considera que la solució pactada amb la Lliga i Lliures li permet mantenir el programa amb què Chacón es va presentar a les darreres eleccions al parlament, quan ja havien renunciat a la via unilateral que sí que van defensar el 2017.

L’encaix entre els tres partits ha quallat després d’un llarg període de negociacions que es va intensificar l’estiu passat, quan el PDECat va passar a implicar-se activament per a formar el nou partit i Chacón va fer una aposta política i personal per a liderar-lo. Un pas que va oficialitzar amb la conferència que va fer a l’octubre al Teatre Nacional de Catalunya. I és que serà l’exconsellera d’Empresa qui abanderarà el trànsit del PDECat cap a la nova formació. Deixarà la secretaria general del partit per a completar aquest camí i intentar arrossegar les bases de la formació al nou projecte. Treballen amb la previsió de presentar el partit després de la pausa nadalenca, un cop n’hagin completat el registre legal, i mantenen al calendari la convocatòria d’un congrés fundacional al febrer.

No serà, tanmateix, un trànsit fàcil, en un moment en què JxCat incrementa la pressió als municipis perquè els actius locals del PDECat s’enrolin a les seves candidatures en les properes municipals, tenint en compte també la gran ascendència que tenen entre les direccions locals i els associats alguns dirigents de Junts, començant per Jordi Turull o Josep Rull, fins no fa tant associats del partit.

El Partit Nacionalista de Catalunya no serà la nova formació. Tal com va explicar VilaWeb, el partit de Marta Pascal va apartar-se de les converses amb els altres partits el setembre passat i, finalment, no s’ha produït un acostament perquè s’hi integrés. Units per Avançar, amb Ramon Espadaler al capdavant, no va arribar a participar en les negociacions malgrat que ha mantingut la interlocució amb el PDECat.

El partit de Chacón s’aboca, per tant, a un intent definitiu de refundació que vol aprofitar l’oportunitat que poden representar les properes eleccions municipals, en especial a l’Ajuntament de Barcelona, i en un context de viabilitat econòmica molt complicada. El PDECat ha aplicat un ERO a la plantilla i està pendent de decisions judicials clau. Una és la de l’Audiència de Barcelona, que ha de resoldre si atén la reclamació del Palau de la Música perquè el PDECat i Junts siguin declarats successors de Convergència, cosa que totes dues forces neguen. El partit podria haver d’assumir una part dels 6,6 milions del deute que CDC no sufragarà per insolvent. També espera la resolució del 3%, una volta el jutge instructor de l’Audiència espanyola José de la Mata conclogués que el PDECat era una simple transformació de CDC, a banda de la disputa judicial amb JxCat per la marca de Junts per Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any