Theresa May

La Cambra dels Comuns britànica ha aprovat avui una esmena que obliga el govern de Theresa May a esbossar abans de tres dies el seu ‘pla B’ per a sortir de la Unió Europea si dimarts que ve, com es preveu, els diputats tomben l’actual tractat de retirada.

El 15 de gener els diputats faran la votació que s’havia d’haver fet al desembre i decidiran si donen suport o no al text que hi ha actualment sobre la taula. Si guanya el no, el govern tindrà vint-i-un dies per a reconduir el seu pla.

No obstant això, diputats conservadors i laboristes s’han unit per aprovar una iniciativa que obliga l’administració a explicar la seva posició sobre el Brexit en un termini de tres dies després de l’hipotètic rebuig parlamentari. L’esmena ha rebut 308 vots a favor i 297 en contra, cosa que implica una nova derrota del govern de Theresa May.

La introducció d’aquesta esmena al debat ha aixecat crítiques contra el president de la cambra, John Bercow, acusat pel sector conservador d’incomplir la normativa de l’òrgan parlamentari i de desatendre els criteris d’altres autoritats.

El ministre britànic per al Brexit, Stephen Barclay, ha dit que, passi què passi dimarts que ve, el govern reaccionarà ràpidament al resultat de la votació. I ha reconegut que cal proporcionar al parlament tota la seguretat possible sobre aquesta qüestió.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.