Article de Marta Rojals

El nou impuls de Bon Dia Televisió amb la incorporació d’À Punt

  • À Punt Mèdia s'incorpora al canal en línia que ha canviat d'imatge i estrena lloc web

VilaWeb
Redacció
19.11.2021 - 15:43
Actualització: 19.11.2021 - 16:29

La televisió en línia Bon Dia Televisió estrena avui nova imatge, nova programació i més continguts. I estrena soci amb la incorporació de la Corporació Valenciana de Mitjans Audiovisuals. De moment, aquest canal de televisió només es podrà veure a través del web i no hi ha disponible cap aplicació per als dispositius mòbils. La formalització del conveni s’ha fet a la quarta planta de l’edifici Rialto de València, la seu de l’Institut Valencià de Cultura. 

El conseller Vicent Marzà, que ha explicat que ha buscat uns minuts per a assistir a l’acte perquè està en plena negociació del pressupost, ha presentat l’acte i ha donat la benvinguda a Andreu Manresa, director general de l’Ens Públic de Ràdiotelevisió de les Illes Balears; Núria Llorach, directora en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Mar Iglesias, presidenta en funcions de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

Entre els convidats hi havia el director general de Política Lingüística, Ruben Trenzano; la vice-presidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; Brauli Duart, anterior responsable de la corporació catalana i un dels impulsors de Bon Dia Televisió; Júlia Sevilla, presidenta del Consell de la Ciutadania de la Corporació Valenciana de Mitjans; Pep Riera, diputat al Parlament de Catalunya, entre més convidats que incloïen gent de l’espectacle i de la producció audiovisual valenciana.

Un instrument per a difondre tots els accents de la llengua

El conseller Marzà ha destacat que Bon Dia Televisió és un instrument necessari perquè la gent tinga referents audiovisuals en les diferents varietats del català. La participació d’À Punt és, per a Marzà, una aposta pel sector de l’audiovisual. “L’audiovisual, els sectors creatius i de la cultura, generen llocs de treball que són sostenibles i estables”, ha dit. 

Marzà ha avançat també que desde la conselleria de cultura es contribuirà perquè el projecte d’aquesta plataforma audiovisual en català siga un èxit. “Des de política lingüística hi ha una partida destinada a Bon dia Televisió en pressupost del 2022. Estem en el debat de pressupost i volem que l’àdiovisual estiga millor dotat”.

Núria Llorach ha recordat que el projecte Bon dia Televisió no és nou i que la idea inicial va ser de l’anterior director Brauli Duart que, amb Andreu Manresa i Enrique Soriano, anterior president del Consell Rector dels mitjans valencians, el van impulsar. Era l’any 2018. 

À Punt completa el triangle

Llorach s’ha felicitat perquè À Punt ara s’hi haja incorporat, encara que ha recordat que la col·laboració entre totes tres televisions no és nova, i ha posat exemples de les coproduccions més reeixides. “Bon Dia és un aparador i no és competència per les audiències de cap de les tres televisions. És una plataforma de promoció de la llengua pròpia i de la cultura. Serveix per a fer valer el patrimoni, la història conjunta i també la diversitat”, ha dit.

El responsable de la televisió de les Illes Balears, Andreu Manresa, ha parlat d’un fet històric i d’un get de normalitat d’abast internacional. “Històric perquè això no havia passat mai, i de normalitat perquè compartim productes i rendibilitzem les produccions”, ha explicat.

Manresa ha parlat de la mediterraneïtat compartida, i del rei comú. “Conqueridor i colonitzador”, ha matisat, en referència a Jaume I. “Tenim una llengua minoritzada i en perill. Farem un canal modern que és expressió de la cultura catalana diversa. Cadascú des del seu territori”, ha afegit.

Mar Iglesias ha expressat la seua satisfacció per incorporar-se al projecte. “En poc temps hem aconseguit revitalitzar el sector de l’audiovisual valencià. Volem mostrar el nostre talent, volem impulsar més el sector.

El pressupost i el personal

Bon dia Televisió funcionarà de moment amb materials i produccions que ja estan fets i, per tant, no es preveu cap despesa extraordinària per a cap de les tres corporacions. Amb tot, la directora dels mitjans catalans no ha descartat que en anys vinents es puga avançar i fer alguna mena de programació específica. Llorach ha recordat que el conseller Marzà sí que ha anunciat un pressupost de 250.000 euros per a col·laborar en el projecte.

Davant d’això, Mar Iglesias, presidenta del Consell Rector d’À Punt s’ha mostrat escèptica. “Encara s’ha d’aprovar el pressupost. Fins que no estiga aprovat no done res per fet”, ha dit. Iglesias i tota la cúpula de la Corporació Valenciana de Mitjans treballen per a aconseguir un augment del pressupost per al 2022, perquè tal com els va presentar el consell representen un descens que perjudicaria seriosament el futur de l’entitat.

Quant al personal que gestiona Bon Dia Televisió, Llorach ha explicat que és responsabilitat d’una sola persona, la periodista valenciana Tona Català. Català treballa per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals d’ençà que Brauli Duart va concebre aquest projecte global de televisió en català. “Ella és qui, en contacte amb la gent de continguts de les nostres televisions decideixen els continguts, configuren la graella i ella és qui fa la ingesta. Està assignada al pressupost de la corporació perquè vam ser nosaltres els impulsors”.

La graella

La graella de Bon Dia Televisió estarà confeccionada amb tot de materials ja emesos per tots canals. Es tracta de productes audiovisuals dels quals tenen els drets d’emissió perquè el canal de televisió és en línia. Cada dia  hi haurà ficció amb sèries com ara Amor de cans, Hotel Bellavista, El crac o Cites entre moltes més.

Cada dia de la setmana tindrà una programació tematitzada. Els dilluns, literatura; els dimarts, història i economia; els dimecres cultura i ciència; els dijous, viatges; els divendres, música; els dissabtes entrevistes, documentaris i docusèries; i els diumenges, esports, festes i tradicions.

Tots tres responsables dels mitjans públics no han descartat de fer, en el futur programació específica per a Bon Dia Televisió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any