L’exposició ‘En peu de festa. Cartells del Museu Faller de València’, que s’acaba d’inaugurar al Museu Faller de València, exhibeix una vintena de cartells de Falles del 1930 al 1990. Hi ha els cartells guanyadors, els segons premis i els accèssits i tots pertanyen al fons del mateix museu. N’hi ha uns quants que han estat restaurats de manera rigorosa i que es mostren al públic per primera vegada. És la quarta exposició temporal que es fa a l’Espai Josep Alate del Museu Faller.

Dirigida per Iván Esbrí, historiador de l’art, i Ignacio Trelis, assessor artístic del Casal Sant Jordi d’Alcoi, la mostra es va exhibir entre el maig i el juliol d’enguany a Alcoi. De fet, és fruit d’una col·laboració entre el Museu Faller de València i el Museu Alcoià de la Festa, que va obrir l’any 2015 amb l’exposició ‘Alcoi, festa i color’.

En l’exposició se subratllen els vincles històrics entre totes dues ciutats i les festes respectives, com ara la celebració de les Falles a Alcoi del 1930. D’aquesta època, se’n destaca el cartell de Torregrossa i Campillo de les Falles del 1936, que al final no es van poder fer. A més, es fa palès que l’art faller té per referència els Moros i Cristians per a recrear-se, tal com ho corrobora la portada del llibret de la Falla Na Jordana, de Vicente Lorenzo del 1997, i el Ninot Indultat Infantil del 2006, de María Valero.

D’una altra banda, té una importància especial dins l’exposició el cartell de les Falles de València del 1929, obra de l’il·lustrador universal Josep Segrelles Albert, que va participar amb diverses col·laboracions i homenatges en la trilogia festera dels Moros i Cristians d’Alcoi. En la secció dedicada a Segrelles s’ha comptat amb la col·laboració de la Casa Museu Segrelles d’Albaida.

Encara que entre les festes de Moros i Cristians d’Alcoi i les Falles de València hi ha diferències, ambdues són manifestacions festives i etnològiques de primer ordre. Cada festa estén la influència a més localitats importants, fins a cobrir quasi tot el País Valencià. Una trama associativa i un espai cultural pels quals han rebut el reconeixement com a Bé d’Interès Cultural Immaterial. En concret, la festa de les Falles va ser reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb