Laura Borràs Alba Vergés MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i l’Hospital de la Vall d’Hebron han creat un projecte per tractar l’estrès posttraumàtic en dones d’origen cultural divers (immigrants o refugiades) i que pateixen situacions de vulnerabilitat social.

Aquest projecte és el primer pas dins d’un conveni general del centre hospitalari amb el MNAC amb l’objectiu de transformar l’equipament en un espai inclusiu per arribar a sectors més amplis de la societat. El projecte, que comença amb aquesta fase inicial i serà pioner, té l’objectiu futur d’ampliar el tractament en altres pacients amb autisme, dèficits d’atenció i hiperactivitat i nens i nenes amb el síndrome de l’alcoholisme fetal.

El projecte combinarà personal hospitalari amb tècnics del museu i estarà format per dos grups d’unes quinze dones. El primer, que serà el grup control, continuarà fent la teràpia a l’hospital i, el segon, serà el que començarà a fer la teràpia amb l’art. Comparant els resultats, l’hospital espera recollir evidències sobre el seu funcionament.

La consellera de Salut, Alba Vergès, ha celebrat que el projecte comenci amb dones d’origen divers que pateixen estrès posttraumàtic i ha mostrat el seu suport a projectes que uneixin salut i cultura. En aquesta línia, la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha explicat que està ‘convençuda’ que l’art pot ajudar a moltes persones gràcies al seu poder integrador.

El cap de Servei Psiquiàtric de l’Hospital Vall d’Hebron, Josep Antoni-Quiroga, ha explicat que aquest projecte neix de la necessitat de millorar els tractaments actuals i de voler ‘trencar els murs de l’hospital’ per fer una teràpia d’una manera més inclusiva gràcies a l’aspecte de comunitat del MNAC. Amb la iniciativa, s’espera que els sentiments i emocions siguin més fàcils d’aflorar i que d’aquesta manera es pugui fer una millor narrativa del trauma.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb