24.12.2018 - 21:50
|
Actualització: 25.12.2018 - 09:55
Aquests últims vint-i-tres anys, Barcelona havia acollit un concert participatiu d’El Messies de Händel organitzat per l’Obra Social de la Caixa. Enguany, l’entitat financera ha decidit de no organitzar-lo, deixant enrere una llarga tradició que feien possible 450 cantaires. En canvi, sí que l’ha organitzat en ciutats de l’estat espanyol com Valladolid, Sevilla i Màlaga. Aquesta renúncia no impedirà que el famós oratori continuï sonant a Barcelona, perquè els cantaires que hi participaven han muntat una entitat cultural per a fer el concert.
‘Ens sentíem obligats a donar-li continuïtat, atès que és un espectacle musical de gran tradició a Catalunya en què participen cantaires de tot el país’, explica l’Associació Messies Participatiu Barcelona, que ha agafat el nom de la peça de Händel per crear aquest projecte cultural.
La Fundació la Caixa argumenta que, després de vint-i-tres anys, el projecte del concert participatiu a Barcelona, que va ser pioner, ja s’ha consolidat. Fonts de l’entitat diuen que, igual que han fet amb altres programes, com el de Biblioteques, l’Escola d’Infermeria i les Aules Hospitalàries, han delegat l’organització de la cantada d’El Messies amb l’objectiu d’obrir nous horitzons. Tanmateix, la nova associació diu que la Caixa no els ha passat cap testimoni ni s’ha posat d’acord amb ells perquè es facin càrrec del projecte. ‘Ho hem fet per iniciativa pròpia quan hem sabut la seva decisió’, expliquen.
Hi ha fonts que contradiuen la versió de la Caixa i diuen que l’entitat ha deixat d’organitzar el concert perquè l’any passat hi va haver crits de suport als presos polítics i molts dels presents portaven llaços grocs.
Gairebé cinc-cents cantaires
Diumenge, els cantaires van fer l’assaig general, després d’haver practicat més de cinquanta hores. Dijous, dia 27, actuaran a l’Auditori. Aquesta localització és imprescindible perquè hi puguin cabre, i és que no són pocs. El grup el formen 450 cantaires afeccionats, dels quals 135 són sopranos, 135 contralts, 90 baixos i 90 tenors. Un grup transversal, en què el més gran té 93 anys i la més jove, 18.
El Messies és una de les grans obres de la història de la música. ‘Avui és un dels patrimonis de la humanitat. És tan popular perquè la música és extraordinària i els textos tenen un valor universal. Ha format part de les societats cultivades i de la gent sensible a la música’, explica Edmond Colomer, que dirigeix l’espectacle.
Els responsables de l’Associació Messies Participatiu Barcelona diuen que la seva missió principal serà estimular la pràctica social del cant i la música i no descarten d’ampliar la cantada a altres ciutats del país en un futur. Els concerts participatius eren una tradició cultural molt arrelada, especialment al Regne Unit. Des del 1995, es fa a Barcelona per Nadal, tot donant l’oportunitat a cantaires no professionals d’actuar al costat d’orquestres de primer nivell.