Som en plena temporada de la fruita de pinyol: cireres, albercocs, nectarines, prunes, préssecs… I si hi ha una varietat de préssec que té especial renom, és la de l’Ordal. Prové dels municipis penedesencs de Subirats i d’Avinyonet del Penedès i cada cap de setmana de juny protagonitza una fira. Es fa els matins de dissabte i diumenge a Subirats i la principal característica és que és un mercat on es poden comprar directament préssecs acabats de collir pels mateixos pagesos que els venen.

A banda de préssecs, a la fira també es poden trobar altres productes de la terra, com ara mel, melmelada i oli d’oliva. Destaquem les degustacions de préssec acompanyat de cava, i la possibilitat de comprar vi i cava directament dels cellers elaboradors de Subirats que participen en el maridatge. La gastronomia de la zona i els restaurants que cuinen plats amb préssec de l’Ordal també són presents al mercat, així com la programació del festival de Música a les Vinyes que es fa al mes de juliol.

El préssec de l’Ordal és un cultiu 100% de secà que es conrea en un terreny argilós i molt calcari. Aquestes característiques fan que el fruit tingui unes qualitats difícils de trobar en altres indrets on el conreu del presseguer també és estès. Així doncs, és un préssec de gran qualitat amb gust i aroma intensos i, segons la varietat, la carn pot ser de textura més carnosa o més sucosa. La varietat més coneguda és el préssec de vinya, d’un color groc intens, carnós i dolç però amb un petit toc àcid que el fa molt agradable al paladar.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]