El jutge sobreseu la denúncia contra Endavant pel cartell amb dues verges besant-se per tindre “sentit satíric”

  • El jutjat d'instrucció 18 de València ha no admès i sobresegut provisionalment la denúncia interposada per l''Asociación Internacional de Fieles Hogar de la Madre de Todos los Hombres, Madre de la Juventud' contra el grup 'Endavant' per la utilització d'un cartell amb dues verges besant-se per a convocar a la manifestació del Dia de l'Orgull Gai perquè considera que té un "indubtable sentit satíric, crític i provocador".

VilaWeb
Redacció
30.06.2016 - 16:39
Actualització: 01.07.2016 - 01:42

VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

El jutjat d’instrucció 18 de València ha no admès i sobresegut provisionalment la denúncia interposada per l”Asociación Internacional de Fieles Hogar de la Madre de Todos los Hombres, Madre de la Juventud’ contra el grup ‘Endavant’ per la utilització d’un cartell amb dues verges besant-se per a convocar a la manifestació del Dia de l’Orgull Gai perquè considera que té un “indubtable sentit satíric, crític i provocador”.

Així consta en una interlocutòria facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), en què el jutge argumenta que “ni la imatge controvertida” –que els denunciants consideraven “profanadora i blasfema”– “ni el text que acompanya la mateixa tindrien encaix en els delictes denunciats”.

Per a l’instructor, la utilització del cartell amb un bes lèsbic entre la Mare de Déu dels Desemparats, la ‘Geperudeta’, i la Mare de Déu de Monserrat, la ‘Moreneta’, no constituïx un delicte d'”ofensa als sentiments religiosos” perquè té un “indubtable sentit satíric, crític i provocador” en resposta a les declaracions realitzades per l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares, sobre l'”escalada” de l'”imperi gai”.

Tampoc considera l’instructor que existisca delicte d’odi perquè en els fets denunciats “no s’aprecia una incitació pública a l’hostilitat, discriminació o violència contra un grup”.

La interlocutòria assenyala que “si bé els denunciants poden sentir-se ofesos amb la imatge referida, de la manera que expliciten en la seua denúncia, això no n’hi ha prou per a concloure, com pretenen, que la imatge referida (i el text adjunt) tinga encaix en el tipus penal de l’article 525.1 del Codi Penal”.

Este delicte “no requerix únicament que s’ofenguen els sentiments religiosos, sinó que exigix a més que amb esta conducta es faça escarni dels dogmes, creences, ritus o cerimònies d’una confessió religiosa, i, més fins i tot, que es realitza amb l’expressa i inequívoca intenció d’ofendre estos sentiments religiosos”.

El jutge explica que “la imatge controvertida té un indubtable sentit satíric, crític i provocador, que no d’escarni ni d’inequívoca intenció d’ofendre sentiments religiosos” i afegix que esta “intenció satírica, crítica i provocadora” ve “corroborada pel mateix tenor literal del text adjunt” en el web dels denunciats, del qual es deduïx que es va optar per este dibuix en resposta a les declaracions del cardenal Cañizares.

Per ells sosté que, més enllà de l’anunci i publicitat de les mobilitzacions del ‘Dia per l’Alliberament LGTB’, resulta “notori” a la vista de la documentació adjunta a la denúncia que l’única intenció perseguida pels denunciats era la d’efectuar “una crítica (amb un evident sentit provocador) a les manifestacions efectuades pel cardenal Cañizares”.

IMATGE “ABORRONADORA”

En la seua denúncia, l’associació criticava que la imatge del cartell era “aborronador” en estar les verges “besant-se en actitud lèsbica”. Parlaven també d’una “imatge ofensiva i profanadora” i una “ofensa directa i intencionada dirigida contra la fe catòlica” i més en particular “contra els membres de la Llar de la Mare pel que fa abanderem la defensa del seu honor, especialment en el privilegi de la seua virginitat”.

“Més que insultant, intolerable, cap qualificar d’atribuir a la Santíssima Verge actituds no ja sexuals, en escarni directe d’este do graciós d’Ella, sinó lèsbiques, que van més enllà en assignar-li una conducta contrària als valors de la Doctrina antropològica cristiana sobre la complementarietat i finalitat de mútua donació dels marits, als quals reserva tal tipus de relacions sexuals”, denunciaven.

En la resulució d’inadmissió de la denúncia, el magistrat cita jurisprudència d’altres tribunals. En concret, fa referència a la sentència de l’Audiència Provincial de Sevilla que va absoldre un acusat que va exhibir una imatge de la Verge Maria al costat dels genitals d’un home.

Al·ludix també dues sentències de l’Audiència Provincial de Valladolid: una, va exonerar un acusat d’exhibir en el recorregut d’una processó per setmana santa una pancarta amb la imatge de la Verge Maria i de Jesús amb la llegenda ‘Adúltera amb el seu bastard’; una altra, va arxivar la querella contra un humorista que va parodiar el papa i la cúria i va repartir preservatius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any