PDF sentència procés

El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha decidit de processar tretze dirigents independentistes pel delicte de rebel·lió: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull, Toni Comín, Dolors Bassa, Clara Ponsatí, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Carme Forcadell i Marta Rovira. El delicte de rebel·lió és castigat pel codi penal espanyol amb penes que poden arribar a vint-i-cinc anys de presó.

La rebel·lió, segons la llei, requereix l’ús de la violència, cosa que no hi hagué en els fets de la tardor pels quals han estat processats. Però en interlocutòries anteriors, Llarena elaborava un nou relat dels fets, d’acord amb els informes de la Guàrdia Civil, segons els quals sí que n’hi va haver, i va arribar a acusar-los de la violència exercida per la policia espanyola durant la jornada del referèndum de l’1-O.

Aquesta és la descripció del delicte de rebel·lió en el codi penal:

«Article 473
1. Els qui, induint els rebels, hagin promogut o sostinguin la rebel·lió, i els caps principals d’aquesta, han de ser castigats amb la pena de presó de quinze a vint-i-cinc anys i inhabilitació absoluta pel mateix període; els qui exerceixin un comandament subaltern, amb la de presó de deu a quinze anys i inhabilitació absoluta de deu a quinze anys, i els mers participants, amb la de presó de cinc a deu anys i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per un termini de sis a deu anys.

  1. Si s’han esgrimit armes, o si hi ha hagut combat entre la força del seu comandament i els sectors lleials a l’autoritat legítima, o la rebel·lió ha causat estralls en propietats de titularitat pública o privada, ha tallat les comunicacions telegràfiques, telefòniques, per ones, ferroviàries o d’una altra mena, ha exercit violències greus contra les persones, ha exigit contribucions o ha distret els cabals públics de la seva inversió legítima, les penes de presó han de ser, respectivament, de vint-i-cinc a trenta anys per als primers, de quinze a vint-i-cinc anys per als segons i de deu a quinze anys per als últims.»

Hi ha més dirigents processats, per més delictes: Meritxell Serret, Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó i Santi Vila, per malversació i desobediència; Lluís Coromines, Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet, Anna Simó, Anna Gabriel i Mireia Boya, per desobediència.

No seran processats ni jutjats Marta Pascal, ni Artur Mas ni Neus Lloveras.

Aquesta és la llista de processats que ha fet Llarena en la seva interlocutòria:

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb