El govern que surti d’aquestes eleccions tard o d’hora proposarà una DUI

Ramón Cotarelo
28.09.2015 - 05:44
Actualització: 28.09.2015 - 07:44
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol té el resultat que es mereix per no haver permès un referèndum i per haver forçat unes eleccions autonòmiques. Si haguessin permès un referèndum, amb el 48% dels vots, haurien guanyat. Però, com que no ha estat així, aquests vots esdevenen una majoria absoluta dels escons, i ara compta això. Els ha sortit el tret per la culata. Un govern perfectament legítim, democràtic, amb una majoria absoluta, amb un programa independentista i republicà a Catalunya i sense interlocutor a Espanya. Qui ha perdut les eleccions? El govern espanyol. I seria lògic, en un sistema democràtic, que el president presentés la dimissió.

En aquest moment un govern democràtic, amb una majoria absoluta al parlament català, no té interlocutor a Madrid. Què pot passar? La cosa més assenyada seria que el govern de Madrid demanés al govern de la Generalitat que ajornés la interlocució fins que a Madrid hi hagués un interlocutor vàlid. I seria lògic que el govern de la Generalitat digués que ajorna la interlocució, però sense frenar el full de ruta ni l’acció exterior.

Hi ha un buit d’estat. Perquè aquesta majoria a Catalunya és republicana. I, és clar, el rei haurà de decidir sobre quina part del territori regna, perquè aquí hi ha un horitzó republicà que no es pot ignorar. Aquest resultat és una revolució, tant per a Espanya com a Europa.

Em sembla que el govern català que sortirà d’aquestes eleccions, més tard o més d’hora, proposarà una DUI. I hi tindrà tot el dret. I com s’hi respondrà, a això? No s’hi podrà respondre dient que no es pot fer, perquè això ja és fora de discussió. Probablement s’ha de parlar de com es negocia, quins períodes hi ha, quines transicions. I jo no sé si el sistema polític espanyol, l’anomenat règim del 78, està en condicions d’abordar-ho.

Hi ha un govern sortit d’unes eleccions democràtiques, assetjat, boicotat, maltractat, insultat, amenaçat… Tot això ha passat aquests últims anys. I qui s’asseu a negociar amb aquest govern? Catalunya té ara un estatus polític, moral, de legitimitat. Però què ofereix el govern espanyol a Catalunya? Com s’oposarà a allò que considera mentides? I tot perquè són uns enzes. Jo si fos Rajoy dimitiria. I que algú gestioni això que ve ara. Perquè això que ve a Catalunya es pot gestionar, perquè té una base molt sòlida, però a Espanya no.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes