El govern impulsa la creació de l’Institut Català del Poble Gitano

  • Serà l'organisme de referència per a les polítiques transversals, la difusió, la promoció i la recerca vinculades al poble gitano

VilaWeb
ACN
08.10.2019 - 13:25
Actualització: 08.10.2019 - 13:56

El govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de creació de l’Institut Català del Poble Gitano. Aquesta iniciativa, pionera a Europa, suposarà la creació d’un organisme autònom de referència que elaborarà i proposarà les directrius sobre polítiques adreçades al poble gitano. L’institut tindrà com a objectius lluitar contar l’antigitanisme, així com millorar l’ocupabilitat i la inserció laboral de la població gitana i treballar per aconseguir l’èxit educatiu dels infants i joves d’aquesta comunitat. També ha de contribuir a la promoció de les dones gitanes i a la incorporació de les seves veus en espais de participació i decisió.

El nou organisme haurà de garantir l’aplicació de polítiques públiques a favor del poble gitano així com potenciar la participació de les persones gitanes en les decisions i les mesures que les afecten. Entre les seves funcions, també hi haurà la de recopilar informació i documentació sobre la situació actual de les persones gitanes a Catalunya.

L’absentisme, l’abandonament i el fracàs escolar són superiors entre l’alumnat gitano. També destaca la desigualtat en la taxa d’accés a estudis superiors, que entre el conjunt de la població se situa en un 43% mentre que en la comunitat gitana oscil·la entre un 2,6% i l’1%. L’atur del poble gitano és gairebé vint-i-tres punts percentuals superior a la resta de la població. Les desigualtats s’agreugen en el cas de les dones gitanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any