El govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de creació de l’Institut Català del Poble Gitano. Aquesta iniciativa, pionera a Europa, suposarà la creació d’un organisme autònom de referència que elaborarà i proposarà les directrius sobre polítiques adreçades al poble gitano. L’institut tindrà com a objectius lluitar contar l’antigitanisme, així com millorar l’ocupabilitat i la inserció laboral de la població gitana i treballar per aconseguir l’èxit educatiu dels infants i joves d’aquesta comunitat. També ha de contribuir a la promoció de les dones gitanes i a la incorporació de les seves veus en espais de participació i decisió.

El nou organisme haurà de garantir l’aplicació de polítiques públiques a favor del poble gitano així com potenciar la participació de les persones gitanes en les decisions i les mesures que les afecten. Entre les seves funcions, també hi haurà la de recopilar informació i documentació sobre la situació actual de les persones gitanes a Catalunya.

L’absentisme, l’abandonament i el fracàs escolar són superiors entre l’alumnat gitano. També destaca la desigualtat en la taxa d’accés a estudis superiors, que entre el conjunt de la població se situa en un 43% mentre que en la comunitat gitana oscil·la entre un 2,6% i l’1%. L’atur del poble gitano és gairebé vint-i-tres punts percentuals superior a la resta de la població. Les desigualtats s’agreugen en el cas de les dones gitanes.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.