El govern espanyol s’ha remès a la llei de secrets oficials per evitar revelar si la policia espanyola va seguir o no el president Carles Puigdemont quan era a Bèlgica. Ho ha fet en una resposta escrita a les preguntes del senador d’EH Bildu Jon Iñarritu, que, al seu torn, recordava en aquestes preguntes que la investigació de la fiscalia de Bèlgida en relació a la balisa que va espiar el president Puigdemont en aquell país va determinar que el dispositiu era espanyol i que les dues targetes de telèfon mòbil utilitzades per seguir al president van ser comprades a Espanya.

‘Totes les activitats d’investigació policial especialitzada que requereixin la utilització de mitjans tecnològics avançats es troben emparats per la llei de secrets oficials’, afirma l’executiu a la resposta.

Iñarritu demanava al govern de Pedro Sánchez si a l’entorn del que havia descobert la fiscalia de Bèlgica havia obert alguna investigació i, en cas afirmatiu, amb quin resultat. També preguntava si van ser funcionaris espanyols els que van col·locar l’aparell de geolocalització –i en cas afirmatiu si s’havia identificat l’autor o autors de la col·locació–, si Bèlgica ha demanat a les autoritats espanyoles informació sobre el cas o si s’ha facilitat informació a les autoritats belgues.

La resposta per escrit de l’executiu de Sánchez determina que ‘totes les activitats d’investigació policial especialitzada que requereixin la utilització de mitjans tecnològics avançats’, es troben emparades tant per la llei de secrets oficials, com per la llei d’enjudiciament criminal. A més, el govern espanyol recorda que la policia està ‘obligada’ a mantenir la ‘reserva consegüent’ sobre si ha fet servir o no mitjans d’aquest tipus.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb