El Govern ha assegurat que la regulació lingüística del Codi de consum català es manté malgrat els ‘matisos interpretatius’ que fa el Tribunal Constitucional espanyol (TC) en la seva sentència després de la impugnació del PP a diverses referències lingüístiques de la normativa. En un comunicat, ha considerat que els magistrats han declarat ajustaments a llei totes les disposicions lingüístiques impugnades, encara que ‘introdueixen matisos interpretatius’.

Els magistrats, segons la Generalitat, declaren constitucional l’apartat 1 de l’article 128-1 que estableix els drets dels consumidors a ser atesos oralment i per escrit en la llengua oficial que triïn. La sentència sosté que aquest article no pot significar la imposició d’ús de qualsevol de les llengües oficials de forma general, però que el dret del consumidor de ser atès en català per l’empresa ‘es manté’, encara que el dret de ser correspost en català de manera general, immediata i directa solament pot ser exigible en les relacions amb els poders públics.

També, assegura la Generalitat, els magistrats declaren constitucional el reconeixement del dret dels consumidors a rebre documents i informacions en català, sense perjudici del que estableix la legislació estatal quan exigeix l’ús del castellà. La Conselleria de Cultura considera que, amb la sentència del TC, ‘queden legitimades l’existència d’obligacions lingüístiques’, que no atempten contra la llibertat d’empresa ni la lliure circulació dels productes.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb