El vice-president i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat en una entrevista a TV3 que la Generalitat destinarà ‘immediatament’ part dels recursos que s’obtinguin en una subhasta d’immobles provinents d’herències intestades el 5 de juliol a la compra d’habitatge de lloguer social. En concret, s’utilitzaran els diners que aporti la venda de 13 habitatges, un pàrquing, un local i un estudi, que formen part d’un paquet de 46 immobles que serà subhastat. Aquests immobles no s’han pogut destinar directament a habitatge social. D’acord amb la legislació vigent, això es pot fer exercint el dret de tempteig i retracte que té l’Administració per adquirir habitatges procedents d’execucions hipotecàries dels bancs.

Segons que ha assegurat Aragonès, la previsió és que, a través d’aquest mecanisme, es puguin rescatar entre 30 i 40 habitatges de la ciutat de Barcelona i de municipis de l’Àrea Metropolitana. El vice-president ha subratllat que els immobles que subhasta la Generalitat estan buits i no tenen llogaters; és a dir, que el govern ‘no desnona ningú’. Els 46 immobles no s’han destinat directament a habitatge social perquè o bé no són habitatges, o no estan en condicions, o no disposen de cèdula d’habitabilitat, o són habitatges que tenen deutes acumulats que s’han de cancel·lar amb l’import de la venda o bé les superfícies i despeses de comunitat o de rehabilitació superen els fixats a la legislació i plans d’habitatge. Els diners que s’obtinguin de la subhasta es destinaran immediatament a finançar l’adquisició d’habitatges procedents d’execucions hipotecàries tan bon punt s’acabi la gestió de les herències de les quals formen part.

Paral·lelament, i d’acord amb el conveni signat amb el Tercer Sector, la Generalitat ja està tramitant l’adscripció directa a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya com a habitatge social de 29 finques urbanes (11 de les quals a Barcelona). Aquests immobles, que també procedeixen d’herències intestades, a diferència dels que ara s’han de subhastar, compleixen les condicions per passar a formar part directament del parc públic de lloguer i del fons d’habitatge de lloguer social, sense passar per un procés de subhasta pública.

D’altra banda, Aragonès també ha anunciat que demanarà als Ministeris espanyols d’Hisenda i Economia que acabin amb els controls mensuals de les finances de la Generalitat imposats l’any 2015 i que deixin d’exigir a Catalunya més coses que a les altres comunitats autònomes. El vice-president ha recordat que, d’acord amb l’objectiu de dèficit fixat pel govern espanyol, els comptes de la Generalitat per a l’any que ve hauran de preveure un ajust d’uns 680 milions d’euros, ‘que haurà de venir compensat per més ingressos’. En aquest sentit, ha anunciat la intenció del govern català de revisar algunes figures impositives i recuperar-ne d’altres, com ara l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques, que el Tribunal Constitucional espanyol va anul·lar el juliol passat. Aragonès també plantejarà al govern espanyol que incrementi la part dels impostos estatals que destina a Catalunya.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb