El govern de la Generalitat tenia una ordre imposada pel govern espanyol de dir abans de demà dimecres de quins eren els funcionaris que haurien d’informar setmanalment de tots els moviments de comptes del govern per a controlar que no hi hagués ni un sol euro que servís per a finanançar el referèndum. Doncs bé, el vice-president, Oriol Junqueras, ha anunciat que no pensaven facilitar cap nom de cap treballador públic al govern espanyol. ‘El govern vol protegir els treballadors públics i som els membres del govern els que assumim les responsabilitats de les nostres decisions. Per tant, no facilitarem la llista de treballadors públics que afecten 183 entitats vinculades a la Generalitat. Som els membres del govern els que facilitarem les peticions d’informació’, ha dit.

Segons que diu Junqueras, doncs, és als membres de l’executiu que el govern espanyol s’haurà d’adreçar. I aleshores traspassaran la petició d’informació al Departament de la Vice-presidència, que la passarà a la intervenció general perquè la passi a govern espanyol.

El vice-president recorda, a més, que el govern espanyol pot disposar de la informació sobre el funcionament dels comptes cada mes i que també és pública a la web.

El govern català recorrerà contra el control de comptes setmanal que ha imposat el govern espanyol al Tribunal Constitucional. Deixa clar que aquest primer recurs és imprescindible per a exhaurir la via judicial interna abans de recórrer a instàncies internacionals.

A més, Junqueras ha afegit que, amb aquesta mesura, el govern espanyol no podia aturar pas el finançament del referèndum. ‘És evident que el govern de Catalunya no fa el referèndum utilitzant el FLA. Si diuen que volen tallar el FLA és evident que no aturaran pas el referèndum, sinó que aturaran, o ho intentaran, el bon funcionament dels proveïdors de serveis.’

‘El govern espanyol es tallarà a si mateix’
Junqueras explica que el govern espanyol ha demanat informació sobre 183 entitats, entre les quals hi ha el Banc de Sang i Teixits. ‘No té cap mena de sentit. Demanen informació sobre l’Institut Català d’Oncologia. El govern espanyol vol fer creure que es fa un referèndum a través de l’Institut Català d’Oncologia?’, diu. I afegeix: ‘Cal recordar que la major part del FLA cobreix el venciment del mateix FLA. El govern espanyol tallarà el venciment del FLA. Es tallarà a si mateix.’

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de Vilaweb