Donald Trump

Una part de les agències federals dels Estats Units han suspès les seves activitats de manera parcial per la manca d’un acord pressupostari en el congrés sobre una partida de finançament del mur que vol construir a la frontera amb Mèxic el president, Donald Trump.

Aquesta mitjanit han expirat les set lleis que garanteixen el funcionament d’una sèrie d’entitats públiques. D’acord amb la legislació, el Departament d’Estat, el de Justícia, d’Agricultura, de Transport, i alguns altres han de reduir significativament la seva feina i donar vacances forçades a alguns dels treballadors.

La Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar dimecres la llei de despesa que destina uns 5.700 milions de dòlars a la construcció del mur a la frontera amb Mèxic. No obstant això, el senat -on els demòcrates s’oposen al projecte- va aixecar hores abans la seva sessió del divendres sense aprovar la llei de finançament federal, la qual cosa ha assegurat un tancament parcial del govern.

Al mateix temps, encara hi ha marge per a aconseguir un compromís entre els demòcrates i els republicans: els dies 24 i 25 de desembre són festius i, en realitat, la falta d’un pressupost en els ministeris començarà a notar-se el primer dia hàbil, el 26 de desembre. S’espera que els debats al congrés es reprenguin el dissabte. Per tant, l’adopció de la llei de despesa es posposa almenys fins a la nit del diumenge, i possiblement fins a un període indefinit.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb