Estadi Visit Mallorca - Son Moix (fotografia: RCD Mallorca).

El consell de govern de les Illes ha aprovat de transformar en recomanació que els assistents a grans esdeveniments esportius, culturals i socials estiguin vaccinats del tot, acreditin haver passat la covid-19 aquests darrers sis mesos o tinguin una prova negativa de la covid recent. La intenció de l’executiu era que aquest filtre fos obligatori, però el Tribunal Superior de Justícia de les Illes ho ha refusat. El portaveu del govern, Iago Negueruela, ha explicat en una conferència de premsa que la recomanació es feia a organitzadors i a participants en els grans esdeveniments, perquè els consideraven espais de més risc atès que hi havia més gent i més contacte. El govern també demana als organitzadors d’esdeveniments que tinguin un informador covid que expliqui la situació i les obligacions al públic dels esdeveniments.

Per una altra banda, Negueruela ha destacat la importància que el TSJ hagi avalat les mesures de control d’accés i visites a les residències i l’obligatorietat que els treballadors no vaccinats presentin cada setmana tres proves diagnòstiques negatives: “Som l’única comunitat autònoma que té autorització del tribunal de justícia per a fer servir el passaport covid en un sector molt clar com les residències. Era la mesura més important per nosaltres perquè era la relacionada amb les persones amb més vulnerabilitat.”

A més, el govern manté les restriccions de topall d’assistents i de cabuda en diferents àmbits. Les cerimònies nupcials, comunions i bateigs, es podran fer amb un màxim de 100 persones en espais tancats i 200 en espais oberts, amb un màxim de 8 persones per taula a l’interior i 12 a l’exterior, i l’obligatorietat que el consum de begudes i aliments sempre sigui en taula i la cabuda sigui del 50%. “Tornem a les mesures anteriors al passaport covid”, ha resumit Negueruela.

Des del primer de setembre es podran fer esdeveniments esportius amb 3.000 assistents, ha dit. Si la previsió de participació és més alta, caldrà autorització del govern. Es poden disputar competicions i entrenaments amb 500 espectadors en instal·lacions cobertes i de 2.500 en descobertes, en tots dos casos amb una cabuda del 50%. Es pot superar la xifra de públic, fins a 1.000 en instal·lacions cobertes i 5.000 al descobert, sempre amb autorització del govern, però mai per sobre del 50% de cabuda de la instal·lació. Com a excepció, es pot ampliar el nombre màxim en competicions espanyoles oficials com ara la Lliga de Futbol Professional i la de l’Associació de Clubs de Bàsquet, segons allò que acordi el consell interterritorial de Salut.

Als esdeveniments culturals, el màxim és de 500 assistents a l’interior i 2.500 a l’exterior, asseguts. Es pot fer servir el 100% de la cabuda si no són més de 300. També es pot superar el límit amb una autorització expressa del govern.

Negueruela ha reiterat la petició al govern espanyol que reguli la possible exigència del passaport covid en certs sectors, tal com va indicar el Tribunal Suprem espanyol en una resolució en què va determinar que ha de regular-se amb una llei orgànica. Ha dit que el govern mai no havia parlat d’instaurar del passaport covid per a la restauració, però sí que es va proposar per a poder reobrir el lleure nocturn: “Entitats del lleure nocturn sí que van demanar que miréssim la possibilitat d’exigir-lo per a poder obrir, i prevèiem poder demanar-lo quan la situació ho permetés. Per aquest sector era important que es pogués emprar. No ho havíem demanat encara perquè la situació no ho permet, però era una possibilitat.” Negueruela ha dit que caldria veure com es podia fer aquesta reobertura sense el passaport.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.