El secretari d’Economia del Govern, Pere Aragonès, ha remarcat que la seguretat jurídica està plenament garantida, tant si hi hagués una continuïtat de les normes actuals com si s’aplica la Llei de transitorietat jurídica aprovada pel Parlament. El secretari d’Economia ha titllat ‘d’altament irresponsable’ que la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, contribueixi a generar un missatge d’inestabilitat i ha criticat que l’executiu estatal afavorís amb un decret urgent el canvi de seu de les companyies.

També ha dit que confia que bancs i empreses tornaran a traslladar la seu social a Catalunya en un futur, sigui quin sigui l’escenari polític. En una entrevista a TV3, Aragonès ha assegurat que es tracta d’una operació temporal i que quan la situació estigui normalitzada les empreses retornaran a Catalunya perquè és on tenen el personal i els centres productius. Pel que fa a sectors regulars com el bancari o l’energètic, ha dit que en cas d’independència hauran de tenir la filial o la matriu a Catalunya per a poder operar, ha assegurat.

El secretari d’Economia ha manifestat que el Govern no minimitza el trasllat de seus socials d’empreses però ho posa ‘en la seva justa mesura’, ja que segons diu, ‘respon a una situació d’incertesa política temporal’. Amb tot, és una situació que no els agrada, ha admès.

El secretari d’Economia ha acusat el govern espanyol de perjudicar l’economia amb l’ordre de control de les finances de la Generalitat, que va implicar que hi ha més de 400 milions d’euros de despesa pública pressupostada que no es podran invertir finalment i que afecten a programes de suport a la indústria, comerç, internacionalització de l’economia, cultura, esports i recerca, entre altres.

El Govern no permetrà un retard en el pagament de nòmines
Aragonès ha advertit que el Govern no permetrà que hi hagi un retard en el pagament de nòmines i ha recordat que la Generalitat ja va recórrer a la tresoreria pròpia perquè això no passés al setembre. El secretari d’Economia ha exposat que el govern espanyol ha mostrat una ‘inoperància absoluta en aquesta intervenció retardant pagaments’. Preguntat sobre si hi ha tresoreria suficient per assumir el pagament de nòmines en una Catalunya independent, Aragonès ha afirmat que si la Generalitat passés a recaptar els impostos hi hauria prou ingressos. ‘Això ho volem fer amb diàleg i amb acord’, ha reiterat.

El secretari d’Economia ha assegurat que és irresponsable fer ara previsions econòmiques per al 2018. Ha afegit que és inacceptable que el govern espanyol culpabilitzi la situació política a Catalunya de la rebaixa de les previsions del PIB per a l’any vinent. Aragonès ha recordat que tots els organismes ja donaven un creixement menor per al 2018 que per al 2017, independentment de la situació política.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]