Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), que pertany al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ha enviat una carta a la casa reial espanyola per demanar que retirés de les xarxes socials i de la web les fotografies d’infants i adolescents víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, fetes públiques arran de la visita dels monarques a alguns hospitals catalans. El departament recorda que la publicació i difusió d’aquestes imatges és una ingerència en el dret de l’honor, la intimitat i la imatge de les víctimes menors d’edat.

Afegeix que la utilització d’imatges d’infants que han viscut experiències traumàtiques és expressament prohibida per la legislació de protecció de la infància i l’adolescència. Concretament, l’article 36 de la llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència preveu que cal ‘preservar els infants i els adolescents de la difusió de llurs dades personals, de la difusió d’imatges que atempten contra llur dignitat i de l’explotació econòmica de llur imatge’. Igualment, l’article esmentat estableix que els poders públics han de vetllar, amb un interès especial, pel dret d’intimitat i d’honor dels infants i adolescents, ‘especialment dels que han estat objecte d’agressions sexuals, maltractaments o qualsevol altra experiència traumàtica’.

En resposta a la petició de la Generalitat, la casa reial espanyola ha contestat, en una nota de premsa, assenyalant que sempre que difon imatges de menors compta amb el permís específic de les famílies dels menors i que, en aquest cas, també el tenia. A més, també comparteix amb la Direcció Catalana d’Atenció a la Infància i l’Adolescència la seva preocupació per la protecció dels menors, per ‘respectar al màxim’ els seus drets.

En concret, la Sarsuela justifica la difusió de les fotografies dient que tenia el permís ‘exprés’ de cada hospital, dels pacients i, en el cas de menors d’edat, també el de les famílies, per visitar i prendre imatges per a la seva posterior distribució als mitjans de comunicació.

La setmana passada el departament també va presentar una demanda de protecció similar davant la fiscalia de menors arran de la difusió d’imatges de víctimes menors d’edat dels atemptats de Barcelona i Cambrils. També la va presentar al  Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC)  i al Col·legi Oficial de Periodistes de Catalunya.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.