El govern de la Generalitat ha aprovat una declaració institucional per solidaritzar-se amb els quatre presos polítics en vaga de fam indefinida: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn. L’executiu expressa la seva ‘solidaritat absoluta’ amb tots quatre, per denunciar ‘l’estratègia de blocatge’ del Tribunal Constitucional davant dels recursos d’empara contra la seva presó provisional. Al text, el govern demana que els tribunals de l’estat actuïn d’acord amb el Conveni Europeu dels Drets Humans, alhora que denuncia la vulneració de drets fonamentals. La portaveu de l’executiu, Elsa Artadi, ha llegit la declaració durant la conferència de premsa posterior al Consell Executiu.

Segons el document, el TC ha d’actuar com a garant i protector dels drets fonamentals, i argumenta que el dret a un procés sense dilacions indegudes és precisament ‘fonamental’. Segons el manifest, les vulneracions del Conveni Europeu de Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics han estat ‘constants’ des que es va imposar una presó provisional ‘incomprensible’ a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Des d’aleshores, aquestes vulneracions s’han anat succeint tant des del Suprem com des de l’Audiència espanyola, segons el text.

L’última hora de la vaga de fam. Tota la informació sobre la protesta

‘Tot el govern se solidaritza amb els presos polítics en vaga de fam, així com amb la resta de presos i preses polítics que veuen vulnerats el seu dret de defensa i el dret d’empara corresponent. Aquesta declaració institucional és també una manera de fer d’altaveu d’aquesta lluita que, precisament per la seva situació d’empresonament, no és visible fora dels murs de la presó’, finalitza la declaració.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.