El govern ha aprovat els nous estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), constituït per la Generalitat i 135 ens locals l’any 1989, amb més de 700 treballadors, que presta serveis a 146 punts arreu de Catalunya. En trenta anys d’existència, el consorci ha format en català 1,7 milions de persones, ha gestionat més de 125.000 parelles lingüístiques i ha anat estenent l’actuació a diversos àmbits, com ara l’empresa, la salut, la justícia i tota mena d’entitats.

La renovació dels estatuts respon a la necessitat d’adequar-los a la normativa bàsica que regula els consorcis i que l’adscriu a la Generalitat, que obliga a aplicar el seu règim jurídic; a la necessitat de complir les resolucions aprovades pel parlament, que insten el govern a augmentar progressivament la seva aportació fins a assolir el cost del personal estructural del CPNL; i a la necessitat d’adaptar-los a la complexitat i a l’augment del seu volum, tant en personal com en els serveis que presta, segons que ha explicat el govern.

Els objectius del consorci són estendre el coneixement de la llengua catalana en l’àmbit de l’ensenyament no reglat, fomentar l’ús del català en tots els àmbits de la societat al territori i contribuir a la divulgació de la llengua catalana en col·laboració amb més organismes i entitats.

El consorci va néixer per donar continuïtat a la tasca començada pels ajuntaments i la Generalitat. Els ajuntaments van ser pioners en la normalització lingüística, van recuperar els noms i la senyalització dels carrers, van restablir l’ús normal del català a la seva administració i van organitzar cursos de català en conveni amb la Generalitat. El govern ha destacat que el consorci va permetre la cooperació de les administracions catalanes en les polítiques de normalització lingüística al conjunt del territori.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb