copagament

El govern andorrà ha aprovat el projecte de llei de tècniques de reproducció humana assistida. Segons el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, el text respecta ‘el dret de vida’ recollit en l’article 8 de la constitució i per aquest motiu que creu que no hi haurà cap conflicte amb el copríncep episcopal.

Álvarez també ha explicat que és equiparable a la normativa dels països veïns, sobretot l’espanyola, que considera molt avançada. La nova llei permet les tècniques que es practiquen als estats veïns, com ara la inseminació artificial, la fecundació in vitro, la in vitro pre-conservada, la donació d’embrions, el diagnòstic genètic pre-implantacional, la pre-conservació de gàmetes i embrions i la transferència d’embrions.

El text prohibeix la recerca amb embrions i l’elecció de sexe (tret d’aquells casos en què pugui contreure una malaltia lligada al sexe tal com estableix el Conveni d’Ovieu). També prohibeix la maternitat subrogada. El projecte aprovat estableix que l’embrió es pot ‘desestimar’ quan la dona per a la qual ha estat creat arriba a cinquanta anys (moment en què ja no és fèrtil).

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb