En la manifestació del Nou d’Octubre de l’any passat un grup de feixistes va irrompre en la convocatòria i va agredir manifestants i periodistes amb total impunitat, sense que la policia espanyola hi intervingués. El delegat del govern espanyol a València, Juan Carlos Fulgencio, avui ha donat l’excusa oficial per a explicar aquells fets: per a evitar el referèndum del primer d’octubre, nombrosos agents es van haver de traslladar a Catalunya, cosa que va fer que el dispositiu de la diada del País Valencià estigués mancat d’efectius i per això va haver-hi aquestes agressions.

Els cops violents van ser principalment a la plaça de Sant Agustí i a l’avinguda de l’Oest, davant mateix dels policies, que no van detenir ningú en aquell moment. Les detencions es van fer dies després, gràcies a les nombroses imatges enregistrades i distribuïdes per les xarxes socials. Enguany a València hi haurà totes les forces disponibles al País Valencià, amb reforços ‘d’altres regions’, segons que ha assegurat el delegat del govern espanyol, que ha admès que l’any passat, quan el seu càrrec l’ocupava Juan Carlos Moragues, del PP, hi hagué ‘errades’ en el desplegament policíac. Tot i això, ha negat que hi hagués instruccions de no detenir ningú.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb