El coreògraf suís-belga Thomas Hauert va presentar ahir al Mercat de les Flors l’espectacle Inaudible, un dels guanyadors dels Swiss Dance Awards 2017. En el muntatge, que es podrà veure fins demà, hi intervenen sis ballarins que omplen l’escenari amb moviments genuïns al ritme de la música. Tot i que Hauert marca unes estructures a seguir durant els setanta minuts d’acció, els ballarins es deixen endur per l’inconscient i pel ritme que els surt de l’interior, per improvisar dins els marges establerts.

La particularitat d’Inaudible, aquesta autonomia a l’hora d’interpretar, neix de l’assimilació de la música per part dels ballarins, que tradueixen les notes individualment per crear un tot. Hauert volia invertir el fenomen conegut per Mickeymousing, aquella sensació que la música emfasitza els moviments dels personatges en els films. Ací els ballarins deixen anar la seva corporalitat per adaptar-se als sons.

Les músiques de l’espectacle han estat triades curosament per crear un efecte de reconeixement ràpid en el públic. Segons el coreògraf, quan tens molt interioritzada una melodia, ‘la ment no l’ha d’analitzar i es percep directament’. Això també facilita la feina dels ballarins, que han de fer front a un muntatge ràpid i amb moltes capes.

El Concerto in F, de George Gershwin, té un caràcter insolent i enèrgic que encomana el moviment. Ludus de Morte Regis, del compositor contemporani Mauro Lanza, ofereix un diàleg amb la música de Gershwin a partir de veus humanes, aparells electrònics i joguines.

Hauert és un reputat ballarí i coreògraf amb més de vint anys de carrera. La companyia que dirigeix, Zoo, de la qual és el fundador, és un exemple d’innovació expressiva a partir del cos, que es divideix en dos plans: l’individual i el conjunt dels ballarins. Les seves obres sovint se centren en el moviment per expressar comportaments socials, reaccions biològiques i estímuls de l’ànima en un pla holístic.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb