El Consell Social de la Llengua Catalana ha fet aquest dilluns una declaració en defensa del model lingüístic i pedagògic de l’educació a Catalunya arran dels requeriments del Ministeri d’Educació espanyol al Departament d’Ensenyament sobre presumptes delictes per ‘adoctrinament ideològic’ i com a resposta a les declaracions d’alguns polítics als mitjans de comunicació dels darrers dies que ‘falsegen’ la situació del castellà a les escoles públiques catalanes. En l’escrit, el consell defensa l’escola catalana com a ‘sistema d’èxit’ i manifesta, un cop més, el seu rebuig absolut als atacs del govern espanyol.

Aquest matí, el conseller de Cultura, Lluís Puig, ha presidit el ple del Consell Social de la Llengua Catalana en què s’ha acordat la declaració. En el text, el consell ressalta que el model educatiu català està avalat pel Consell d’Europa i recorda que garanteix el coneixement equivalent del català i el castellà. El Consell rebutja també ‘la greu i infundada acusació d’adoctrinament de l’alumnat’ i dóna suport als professionals de l’ensenyament i al Govern.

El Consell Social de la Llengua Catalana és l’òrgan d’assessorament, consulta i participació social en la política lingüística de la Generalitat. Avalua els objectius i els resultats de la política lingüística del govern i, en especial, l’informe anual de política lingüística. A part, el consell elabora anualment un dictamen sobre les actuacions realitzades o impulsades l’any anterior pel Govern de la Generalitat. Està integrat per representants del govern, del món acadèmic i educatiu, dels mitjans de comunicació, de l’àmbit jurídic i judicial, i de les organitzacions sindicals i de consumidors.

El consell també estudia i analitza les qüestions relacionades amb el foment i la promoció de la llengua catalana en tots els àmbits de la societat; dictamina sobre els projectes d’instruments de planificació lingüística que hagin de ser aprovats pel Govern, i proposa al Govern l’elaboració d’estudis i dictàmens així com l’adopció de mesures política lingüística.

El Departament de Cultura recorda que no és el primer cop que el Consell Social de la Llengua es pronuncia sobre llengua i polítiques lingüístiques. En els darrers anys, el Consell ha emès diverses declaracions i manifestos. El 2015 va acordar una declaració de rebuig a les polítiques de l’estat espanyol en matèria lingüística i educativa. L’any 2013, la Comissió Permanent del consell va prendre posició sobre la llei d’ús, protecció i promoció de les llengües pròpies de l’Aragó. Un any abans, va presentar un manifest a favor de la llengua catalana al sistema educatiu i l’any 2011, un altre en suport al sistema educatiu català.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb