El Consell es conjura per a resoldre l’embús de les fotovoltaiques

  • Ximo Puig diu que abans del 25 de gener s'hauran resolt els 64 expedients que caduquen · El Consell farà un mapa de zones on la instal·lació de parcs es podrà fer de manera accelerada

VilaWeb
Redacció
13.12.2022 - 14:02

La reunió d’urgència del president de la Generalitat amb els consellers responsables de la implantació de les energies renovables ha acabat amb el compromís d’accelerar la tramitació dels expedients que caducarien el 25 de gener. I a llarg termini, la tramitació dels plecs pendents continuarà en paral·lel a l’elaboració d’un mapa per a identificar les zones on es podran instal·lar plantes solars i eòliques amb una tramitació més ràpida del que seria habitual.

En acabar la reunió amb els consellers Arcadi España, Isaura Navarro, Rafael Climent i Rebeca Torró, Puig ha donat les xifres dels projectes pendents. Ha dit que en total hi ha 391 expedients, entre els quals els 64 que han d’estar tramitats abans del 25 de gener.

Aquests 391 projectes sumarien 5.500 MW. “Això no vol dir que tots aquests expedients hagen de ser aprovats necessàriament. Són els que hi ha actualment”, ha matisat el president.

Dels 391 projectes, se n’han resolts 113, 45 dels quals, s’han autoritzat. Per tant, en procés d’avaluació hi ha 278 sol·licituds.

Per a accelerar els processos, Puig ha anunciat que es farà un altre esforç per a dotar de recursos humans els departaments que analitzen els projectes. “Es vol arribar a la data del 25 de gener amb tot fet. Els expedients són molt complexos i no s’ha de minimitzar el problema. Hi ha moltes mirades i molts estudis tècnics”.

El mapa de zones

Ximo Puig ha reflexionat sobre la unitat del Consell quant a mitigar el canvi climàtic i ha remarcat que en això no hi ha diferències. “El Parlament Europeu aprovarà aquesta setmana unes mesures que impliquen arribar al 45% de les energies renovables a Europa en 2030. Nosaltres treballarem en el sentit de declarar zones d’acceleració de les renovables, que són unes zones on, una volta detectades i posades sobre el mapa s’hi podran instal·lar tant plantes fotovoltaiques com eòliques com de biomassa o altres renovables”.

En la tasca de detectar aquestes zones participaran totes les conselleries implicades en matèries que tinguen a veure amb la indústria, l’economia, el patrimoni cultural, el paisatge o el medi ambient.

Quant al paper dels ajuntaments, Puig ha demanat responsabilitats a totes les administracions. “Estem convençuts que l’any 2030 poder tenir un desplegament que ens faça arribar a ser exportadors d’energia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any