El Consell denuncia la retallada de 353 milions en el finançament compromès per als valencians

  • El govern espanyol s'excusa en la situació actual de pròrroga del pressupost del 2017

VilaWeb
Redacció
02.01.2018 - 21:17
Actualització: 02.01.2018 - 23:10

El Consell s’ha queixat en un comunicat per la retallada de 353 milions d’euros que ha aplicat el govern espanyol al finançament del 2018 compromès en la previsió del juliol passat per al País Valencià. Segons la Generalitat, el Ministeri d’Hisenda espanyol justifica la retallada excusant-se en la situació actual de pròrroga del pressupost del 2017. Segons el govern espanyol, el nou càlcul basat en el pressupost de l’any passat serà aplicable als pagaments mensuals de les bestretes a partir del gener del 2018 mentre no es disposi d’un nou pressupost.

Segons el comunicat de la Generalitat, els recursos del País Valencià es reduiran de 269 milions, un 2,6% menys en relació amb el 2017. En les previsions del ministeri espanyol traslladades a final de juliol, la quantitat prevista de bestretes del País Valencià corresponents al 2018 va ser de 8.699 milions. Això, afegit a una liquidació del 2016 de 1.568 milions, donava un finançament total en termes de caixa de 10.267 milions l’any que ve. ‘Aquest import ja implicava una retallada del govern espanyol als valencians quan suposava un increment de només el 0,83% respecte del 2017 (únicament 84 milions més)’, continua el comunicat.

Per a Clara Ferrando, secretària d’Hisenda de la Generalitat, la maniobra del ministeri torna a castigar la hisenda valenciana: ‘És una irresponsabilitat, una deslleialtat i un xantatge per part del ministeri espanyol. El País Valencià espera des del 2014 un nou sistema de finançament que pose fi a la discriminació’, afegeix.

Ferrando també diu: ‘Rajoy es va comprometre a tenir aprovat el 2017 el nou model de finançament i ha fet cas omís de l’exigència d’un fons extraordinari de 1.325 milions d’euros per a compensar els valencians per l’infrafinançament.’

Així mateix, lamenta la ‘insensibilitat’ del govern espanyol. ‘Tot es traduirà en un càstig afegit als proveïdors valencians’, diu. Havent-hi menys liquiditat per a pagar les factures, el període de pagament se’n ressentirà. Finalment, recorda: ‘El càlcul anterior ja era miserable amb els valencians perquè preveia un creixement d’ingressos de només un 0,83%.’

El govern espanyol diu que aquestes seran les quantitats mentre no s’aprovi el nou pressupost per al 2018 i assenyala que, a conseqüència de la pròrroga, els imports referits es basen en les previsions pressupostàries d’ingressos aprovades en el pressupost del 2017.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any