El Consell aprova un decret contra els fons voltor

  • La norma preveu sancionar amb 900.000 euros l'assetjament immobiliari i la protecció de les famílies més vulnerables

VilaWeb
Esperança Camps Barber
17.02.2023 - 13:16

El Consell, que avui s’ha reunit a Oriola, ha aprovat un decret de mesures urgents per a fer front a l’emergència residencial al País Valencià. Segons el vice-president segon i titular d’habitatge, Héctor Illueca, es tracta d’una norma audaç que arriba als límits de les competències autonòmiques i constitucionals.

El decret que ha aprovat el Consell és la resposta a les conductes d’assetjament de milers de famílies per part dels fons d’inversió perquè abandonen les cases, amb l’interès de dedicar-les a l’especulació.

Per a combatre aquestes accions d’intimidació, es preveuen multes de 900.000 euros quan es demostre que els fons voltor actuen d’aquesta manera. Es preveu també un sistema d’inspecció per a garantir l’eficàcia normativa amb més funcionaris que podran verificar el compliment de la norma i reaccionar de manera planificada amb l’administració.

Per a garantir allò que el conseller i vice-president segon ha nomenat transparència immobiliària, es constituirà un registre de grans tenidors d’habitatges. Segons la norma, es considera gran tenidor el posseïdor de deu habitatges. Es preveu també la cessió obligatòria de cases deshabitades en casos de sensellarisme, desnonaments o emergències climàtiques o migratòries.

El decret preveu també mesures de suport i assessorament integral a les famílies que no poden accedir a recursos legals i es reforça la unitat antidesnonaments que ja funciona i que, segons Illueca, està tenint bons resultats.

Illueca ha volgut remarcar que aquest decret no és el resultat d’un procediment administratiu, sinó la resposta a la lluita social de moltes persones i molts moviments de suport a les persones més vulnerables. “És un reconeixement a la gent que durant molts anys ha treballat en el carrer perquè hi haja un text com aquest que avui presentem, que protegeix la gent contra els abusos dels fons voltor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any