El cinisme del debat pressupostari

És el govern que ha d’adaptar la seua idea inicial per aconseguir els vots dels grups que necessita que li donen suport i no a l’inrevés

Vicent Partal
18.11.2021 - 09:56
Actualització: 18.11.2021 - 10:56
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest cap de setmana supose que viurem tots immergits en el debat sobre el pressupost de la Generalitat de Catalunya. La CUP, com ja és sabut, ha anunciat que presentava una esmena a la totalitat, però també que estava disposada a continuar negociant fins dilluns a migdia, quan es tanca el termini. Mentrestant, el president Aragonès ha obert el ball amb els comuns, per cercar un recanvi dels anticapitalistes, i amb Salvador Illa, que en nom del PSC s’ha ofert també a negociar. Per a acabar-ho d’embolicar, sembla que ERC i Junts estan a mata-degolla per veure qui ha de donar suport al projecte. La cosa és, doncs, rocambolesca.

I encara ho és més per culpa de les tensions addicionals i completament innecessàries que originen els hiperactius aparells de propaganda dels partits. Ahir, per exemple, des del govern feien córrer, com si fos tot un drama, que la xifra de membres de la CUP que havia votat la decisió de presentar una esmena a la totalitat havia estat de 292. I s’esquinçaven les vestidures dient, amb tot d’escarafalls, que no podia ser que el vot de tan sols 292 persones ens deixàs tots sense el pressupost més meravellós de la història i bla bla bla i bla bla bla.

La degradació del discurs públic és certament molt notòria, però en aquest cas la hipocresia i el cinisme arriben a un autèntic cim difícil de superar. Perquè l’acord amb què la CUP donava suport a la investidura de Pere Aragonès va tenir el vot a favor de tan sols 564 militants, i aleshores ningú no va piular. El cens electoral de la comunitat autònoma que porta el nom de Catalunya és de 5.642.067 persones. I, des d’aquesta perspectiva milionària, francament, jo no veig raonable que puga causar indignació que 292 persones voten una cosa i no en cause que 564 en voten una altra. Com a argument, ho trobe d’allò més inconsistent.

I el problema és que cada dia vivim més influïts per aquesta manera de fer. En què els arguments banals i anecdòtics pretenen substituir els debats reals. No dic, ep!, que siga bo que 292 persones tinguen tant de poder de decisió. Ni hi entre ni hi isc, en això. Dic que no és coherent que quan em convé les lleis electorals i els sistemes de partits són bones i quan no em conve pose el crit al cel. Això no és seriós.

Especialment, si amb això es pretenen tapar els debats que sí que són substancials. La CUP demana coses molt concretes, tant si agraden com si no. VilaWeb ha tingut accés al document que ha presentat al govern i bàsicament vol aturar “els macroprojectes de turisme massiu i d’especulació”, augmentar fins a 1.000 milions les partides en habitatge, acomplir una modificació impositiva que incloga l’augment de l’IRPF per a les rendes altes, fer explícit el compromís d’Aragonès de forjar les condicions per a un referèndum d’autodeterminació aquesta legislatura, anunciar ja públicament quin és el límit temporal de la taula de diàleg i que la Generalitat retire totes les acusacions contra activistes independentistes.

Com ja vaig dir ahir, és el govern que té la responsabilitat de respondre-hi. La responsabilitat sobre l’aprovació de qualsevol pressupost, en qualsevol país del món, recau sempre en el govern. És el govern que ha d’adaptar la seua idea inicial per a aconseguir els vots dels grups que necessita que li donen suport, i no a l’inrevés. Reduïda per tant la negociació per part de la CUP a cinc punts molt concrets, el govern ha d’aclarir si hi està d’acord o no i explicar-ho. I si no hi està d’acord té l’obligació, si de cas, de cercar alternatives entre els altres grups polítics per tancar un pressupost que s’acoste més a la seua manera de veure allò que necessita el país –grups que també adoptaran la decisió d’acord amb el vot d’unes dotzenes de persones. Tota la resta són ganes de distreure el personal i no fer la faena.

VilaWeb ofereix tota la seua informació amb accés obert a tothom. És el nostre compromís. Ens podeu ajudar, de manera voluntària, perquè això continue essent possible?

Només a VilaWeb

Avui em permet de destacar-vos l’entrevista que Clara Ardévol ha fet a Arnau Móra, un dels encausats per la investidura fallida de Puigdemont el 2018 i fill del qui fou el batlle d’Arenys de Munt durant la consulta popular. Parla sense pèls en la llengua: “M’he sentit traït pels polítics.”

La fotografia

Khartum viu intenses protestes contra el colp d’estat militar que va ocupar el poder el 25 d’octubre. Aquesta fotografia, servida per l’agència EFE, no duu el nom del fotògraf, per a protegir-ne la identitat.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
17.11.2021  ·  22:10

El nivell dels actuals “governants” del Principat no arriba ni a ser baix. Incapaços de prendre qualsevol iniciativa, tracten de culpar de la seua incompetència i mandra (no fer la seua feia quan s’ha de fer i ben feta) a qualsevol altre. Tot això amb l’ajut d’una allau de propagandistes que repeteixen els mantres que els envien cada dia. Si estan al govern és per a governar. I això vol dir prendre decisions. I assumir-ne les conseqüències. Que ja arribaran, sense cap mena de dubte.

Núria Coma
Núria Coma
17.11.2021  ·  22:16

Doncs sí, d’això es tracta, negociar, apretar i donar el vot si l’acord et sembla just.
Passa que com que ERC regala els vots d’investidura, de pressupostos i de tot el què li demanin i més, es sorprèn quan algú exigeix quelcom abans de dir si carinyu.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
17.11.2021  ·  22:18

I lo trist és que els “compram” aquests arguments de parvulari que no aguanten la més mínima anàlisi.
Certament m’agradaria saber quins punts dels exposats per la CUP s’accepten per part del Govern i quins no, i perquè, però no m’esper la més mínima resposta sobre el contingut.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
17.11.2021  ·  22:30

Tanta xerrameca per aprobar els presuposts de la colònia,(comunidad autònoma de Cataluña)

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
17.11.2021  ·  22:51

És el que té la mediocràcia.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
17.11.2021  ·  23:01

EL que fa més fàstic és que molts periodistes pugen al carro de menystenir que 292 persones prenguin una decisió que afecta a tot el país i tolerin sense dir res que 33 diputats d’ERC faci el que els plagui.

Si volen ser coherents que s’esclamin per tal que els pressupostos els decidim per democracia directa tota la població. Però defensar que només 33 diputats d’ERC poden decidir i 292 militants de la CUP no, és tota una mostra de que no són periodistes sinó publicistes.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
17.11.2021  ·  23:19

Una llastimosa comèdia

Joan Mollà
Joan Mollà
17.11.2021  ·  23:21

Sorprèn que els pocs vots dels militants de la CUP que han decidit preocupin ERC. Recordo que a les primàries de les passades eleccions municipals, el candidat d’ERC va obtenir uns pocs centenars de vots. I era el candidat oficial de l’aparell. Que després es van passar per l’engonal i n’hi van posar un altre. I els del PDCAT van fer el mateix.
El problema és el funcionament dels partits: pocs militants, organització piramidal, molt sovint accés dels mediocres llepadors fidels al capdamunt. I així ens va. Fins que no trenquem aquesta dinàmica, elaborant llistes obertes, com fan els de Primàries o com s’ha fet al CxR no avançarem. Gent que després hagi de retre comptes als seus electors, no als que han fet la llista tancada com ara.
O ens hi posem o continuarem tenint unes institucions autonòmiques de la senyoreta Pepis. I ni parlar de la confrontació, l’embat, l’ampliació de la base i altres galindaines.

Jaume Riu
Jaume Riu
18.11.2021  ·  00:08

PRESSUPOST
He esta temptat de no escrire res però qui calla atorga, i no és el cas. Em fa molta vergonya haver de llegir un concepte de pressupost tan incompetent. Aquesta relació que VilaWeb ha obtingut sembla una carta als Reis d’Orient:
1. Aturar “els macroprojectes de turisme massiu i d’especulació”
2. Augmentar fins a 1.000 milions les partides en habitatge
3. Acomplir una modificació impositiva que incloga l’augment de l’IRPF per a les rendes altes
4. Fer explícit el compromís d’Aragonès de forjar les condicions per a un referèndum d’autodeterminació aquesta legislatura
5. Anunciar ja públicament quin és el límit temporal de la taula de diàleg i que la Generalitat retire totes les acusacions contra activistes independentistes.
Des del meu punt de vista és un pressupost a l’inrevés.
Ni una paraula de qui ho paga tot això, com diria Josep Pla.
Ni de com s’avaluarà l’acompliment.
No veig cap projecte d’indicadors necessaris per saber les desviacions o els canvis tendència que es poden produir en l’acompliment del pressupost des del primer moment, i no al final.
Catalunya com a nou Estat independent en forma de república, en comptes de buscar còmplices per escriure una carta als Reis, ha de preveure els recursos generats i, en definitiva, decidir els recursos disponibles per poder satisfer les necessitats i les expectatives de la població. Aleshores intervé la part més difícil de la gestió del pressupost, i consisteix a conèixer quines són les necessitats reals i les expectatives canviants de la població. Res de tot això no s’ha fet, ni sembla que ningú s’ho plantegi, per això sembla que és un pressupost a l’inrevés. Ara mateix, el debat parlamentari només consisteix a alimentar la posició interessada i incompetent de la política de partit, i fa vergonya que estem ocupats tan sols de veure qui aprova el pressupost i no de com es farà el seguiment.
La democràcia no consisteix a poder elegir el govern, sinó a poder controlar el govern, i això ni es fa, ni es troba a faltar.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
18.11.2021  ·  01:13

@Joan Ramon Gomà: ja he dit en alguns comentaris d’editorials anteriors que cal fer una revisió dels treballs de Jürgen Habermas perquè molts periodistes estan fent deixadesa de funcions i han invertit el seu paper. Enlloc de servir als ciutadans controlant al poder, serveixen al poder controlant als ciutadans. Així, molts “mass media” han esdevingut “mass control media”. Cada cop trobo més complicat, per sanitat mental, escoltar periodisme radiofònic. A la ràdio ja només trobo sa escoltar música. I això que dic és molt gruixut, perquè té implicacions molt bèsties.

@Jaume Riu: la CUP no té la responsabilitat d’elaborar el pressupost. El que fan és imposar condicions que ha de complir aquest pressupost. Li correspon al govern presentar un pressupost que compleixi aquests equilibris que diu vostè.

Núria Castells
Núria Castells
18.11.2021  ·  02:14

Com que aquests pressupostos “només” són per a la gestió del “mentrestant”, no és d’estranyar que el plantejament i les negociacions siguin tan desmanegats.
Total, el mentrestant havia de durar poc, oi?
Havia…

Si deixem el sarcasme per a després, voldria dir que no és d’aquests dies que som mal governats. És que ho hem estat molt, i durant molts anys!
I la cosa va fent-se evident amb una mena d’acarnissament que els polítics haurien de témer… si no fos que estan molt acostumats a sortir-ne indemnes.

Les evidències s’acumulen sense pausa i ens cauen al cap com una dutxa freda: situació del català, rodalies sense qualificatiu possible, descontrol de l’ARRO, indecència de la Generalitat “independentista” perseguint legalment activistes independentistes, corredor del Mediterrani desaparegut de l’agenda, reciprocitat televisiva inassolible, sanitat sota mínims (quantes intervencions quirúrgiques i quantes exploracions es continuen ajornant, hores d’ara, per tal de “poder fer front a la COVID”? Ja no se’n parla)…

Com si la cosa pública fos la seva finca particular, els partits es dediquen prioritàriament, a la seva guerra i fan i desfan sense més “control” que el control quadriennal de les eleccions. I poso cometes perquè tots sabem que el “control” el passen fent unes promeses que no es compliran ni hi haurà manera d’exigir que es compleixin.
I, pel que sembla, ens hi hem acabat acostumant. Uns i altres. Uns, ben arrepapats i els altres, resignats o emprenyats sine die.

I ni era veritat aquell país endreçat que crèiem que teníem ni ho serà, si no ens plantem, aquell altre que fabulàvem amb tanta suficiència (“Els catalans ho faríem millor!”).
No.
No ho estem fent millor. Ni l’hi hem fet des de fa molt temps.
Tots aquests mantres només eren i són la defensa mental per no haver de veure la realitat.

Fa 4 anys ens vam treure la bena i ens vam llançar a la conquesta del somni. Però ens van aturar.
I ens vam deixar aturar.
I encara estem aturats.

I no he parlat de Madrid ni una vegada. Que Espanya té la culpa de moltes coses. Però, de totes, no.
Que no està escrit enlloc que un país s’hagi de passar els anys sent “ENGANYAT UN ALTRE COP!” Dues, tres i cent vegades?!
Aquesta frase ja fa MOLT TEMPS que no és més que una coartada.
I una cosa ve de l’altra… com un peix que es mossega la cua.

Joan López
Joan López
18.11.2021  ·  05:21

Bè jo no mès dirè una cosa,com independentiste que hi soc els pressupost de un govern autonomista me la bufa.
Estic fart del teatre dolent de cup-junts i Erc.
Vui que parlem mes del CxR i ferlo grand
Visca catalunya lliure …..de autonomistes tambè.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
18.11.2021  ·  06:47

Fora aquesta gent que embruta la política. Fora aquesta gent buida de cervell. Fora aquesta gent que el país, la terra els importa un rave. Fora mediocres i pocavergonyes. Fora l’Opus i frares de la Generalitat. Catalunya és mereix fer neteja i respirar aires nous. Bon dia i bona hora.☮️

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
18.11.2021  ·  06:55

Molt d’acord amb la Nuria Castells.
Les evidències acumulades encara son curtes!!

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
18.11.2021  ·  07:22

Política intrascendent

josep soler
josep soler
18.11.2021  ·  07:32

Amb tot el respecte Sr.Partal, li he de dir que VW és col·laboradora de la performance dels partidistes amb la coreografia aquesta dels pressupostos ZERO efectius.

No en té de pressupost la Genaralitat, és Madrid qui el fa i els desfà desprès de robar-nos el 50% dels nostre tributs.

Els partits que diuen ser independentistes però són autonomistes de facto, usen la comèdia per aparentar que serveixen per algo a la ciutadania.

I el gremi de periodisme hi col·labora publicant cada dia els comunicats que us passen des de les cuines del cinisme partidista a diari. Només és per això que cada dia interpreten la mateixa estupidesa.

Ho hauríeu de saber perquè portem tots més de 40 anys veient la mateixa opereta que sabem perfectament com acaba.

josep ortinez
josep ortinez
18.11.2021  ·  07:43

Heu caigut molt avall.
Erc i Junts qin poc nivell.
I com tots rlcs que remenen les cireres als partits creient-se que els votants som rucs i ens ho empassem tot.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
18.11.2021  ·  07:55

Que la CUP tingui o no raó i que les seves propostes em semblin admissibles no els eximeix de la responsabilitat d’haver fet president Aragonès, que s’afanyessin a signar un acord amb ER per ajornar-ho tot dos anys però ara volen que es posi termini, tenen tan poca consistència que els ho ha posat en safata a ER per acostar-se el Comuns i PSOE (el PSC ja no existeix), que és el que vol ER de fa anys, o ja ningú recorda que aquests dos partits eren els favorits d’en Tardà.
Altrament la CUP és tant dogmàtica que s’ha quedat amb un comunisme ranci que es pensa que un partit que s’anomena Esquerra ja és, per se, d’esquerra i són tant curts de gambals que es pensen que per anar amb un partit més de centre quedaran contaminats
I Junts s’arrossega com ànima en pena, incapaç de donar un cop de taula, deixar el Govern i fer una oposició clarament independentista, va a remolc i actua de manera reactiva a allò que fa ER.

Albert Miret
Albert Miret
18.11.2021  ·  08:10

L’equació és molt fàcil de resoldre. Si voleu dir-vos independentistes sense ser-ho i que els autèntics indepes us aprovin uns pressuposts de l’IBEX 35, li heu de demanar consell al vostre rei Sol i al vostre Cardenal Hunqueras que us han portat fins aquí, que us facin el seu miracle, ja que són tan intel·ligents. Però simular que un rei pot governar un poble fent el que vol el poble enemic, sempre s’acaba molt malament. Pacteu amb el PSOEZ o amb els seus tentacles de Podemos i de la resta d’espanyolistes rufians, i després ja us hi afilieu, perquè així us podreu alliberar de la necessitat de simular ser independentistes sense ser-ho, i gaudireu de tots els favors possibles per fer el que mana el triler major de ca l’enemic a canvi de vendre-us el vostre poble. De fet, després d’haver intentat matar una vegada, diuen que ja t’hi acostumes.
O presenteu un pressupost digerible per la Catalunya independent que us va fer president, o us el mengeu amb patates junt amb els espanyols sobre la perversa taula amb la qual us heu estat burlant d’alguns catalans de bona fe. Almenys serviria per a alguna cosa.

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
18.11.2021  ·  08:21

Srs de la Cup i concurrència política, no entenc que s’hagin d’incrementar els impostos a Catalunya. Anem al davant amb taxes impositives i això també és resultat de manca de capacitat negociadora de vosaltres i tota la classe política amb l’estat i perpetuar un dèficit fiscal que ens aboca a continues retallades.
Espavileu a Madrid, que molta feina hi ha a fer. A més, suposo que teniu coneixement que algunes fortunes catalanes van cap a Madrid, a causa de les facilitats que allà donen en detriment dels altres.
Aneu fent, que anem pel pedregar.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
18.11.2021  ·  08:24

Vergonya de dirigents, se us va votar per complir l´1-O i no per perdre el temps(que volen i voleu perdre) amb engrunes. Teniu mentalitat d´esclaus i així ens va. No queda un altre que neteja a fons!

Josep B.
Josep B.
18.11.2021  ·  08:26

Si ells volen allunyar la gent de la política amb les seves tàctiques de fastigueix, nosaltres ens hem d’allunyar de les seves urnes. Punt.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
18.11.2021  ·  08:44

Avui només diré que estic totalment d’acord amb el cinc punts que exigeix la CUP per votar els pressupostos, no em sembla res exagerat ni és l’aplicació del marxisme, ni res que s’hi assembli. Aturar els macroprojectes especulatius de turisme, ho signo. 1.000 milions a les partides d’habitatge, ho signo. Augmentar l’IRPF a les rendes més altes, ho signo. Fer explícit el compromís de forjar les condicions per un referèndum d’autodeterminació en aquesta legislatura i anunciar públicament quin és el límit temporal de la taula de diàleg, ho signo i ho re-signo. A la República catalana s’hi ha d’entrar per la porta de l’esquerra. Aquest és el camí.

Victor Serra
Victor Serra
18.11.2021  ·  08:47

Hi ha dues maneres d’acabar amb la majoria del 52% que no sabem aprofitar. Una és el que fa la CUP de no donar suport als pressupostos i l’altra seria acceptar totes les demandes que planteja la CUP i que paralitzarien el pais. ( I que consti que estic a favor de no fer els Jocs de 2030, a canvi d’un pla alternatiu pel desenvolupament del Pirineu) .Després hi ha tot el teatre deplorable. Com pot ser que ERC i Junts no tinguin acordada l’alternativa si la negociació amb la CUP es posa impossible ? . Per molt “autonomistes” que siguin, calen uns pressupostos per poder seguir en totes les lluites. L’alternativa és regalar oportunitats a l’unionisme, que tot sigui dir, les aprofita millor que nosaltres.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
18.11.2021  ·  09:07

(patètic)

Pep Agulló
Pep Agulló
18.11.2021  ·  09:09

UNA PARTIDA PRESSUPOSTÀRIA PEL CONSELL PER LA REPÚBLICA…

Dels 5 punts de la CUP estaria d’acord amb tots menys en el quart “la qüestió nacional”, res de nomenar la independència, i ara! El substituiria per una partida pressupostària al CxR…

PS. “…que siga bo que 292 persones tinguen tant de poder de decisió. Ni hi entre ni hi isc..” I perquè no que siguin 20 persones qui decideixin, que és la diferència entre 564 i 292?

A veure, el cinisme també caldria aplicar-lo a l’assemblearisme “ultra democràtic” de la CUP. Una formalitat d’un fals poder de les bases per una política purament autonomista. I no ens enganyem pas, en l’assemblearisme, en general, hi ha lideratges interns (els vertaders centres de poder) que condicionen les decisions. Però això és una altra pel·lícula.

Anna Linares
Anna Linares
18.11.2021  ·  09:15

Quan un govern no sap governar històricament sempre s’ha fet, donar les culpes als oponents, estem devant d’un govern que ha traït als seus votants que volien caminar cap a la independència i que només vol mantenir-se al poder per repartir cadires entre els seus!

Ventura Passols
Ventura Passols
18.11.2021  ·  09:45

No espero res dels polítics catalans, cada dia ho veig més clar, exploten el sentir popular, que la gent diu que vol independència, són independentistes, que hi ha un gruix on poden treure vots, que pensen que ara no és el moment, que potser d’aquí 300 anys. Que Madris diu que per aquí no, doncs per aquí no.
Van al fiador més fort! Així ens va!
A la merda tots plegats, primer cal fer la independència dins de Catalunya, fora polítics escombraria!

Mònica Vidal
Mònica Vidal
18.11.2021  ·  10:02

La veritat és que tot plegat és un espectacle esperpèntic. Cercar-hi sentit em sembla una pèrdua de temps innecessària. La independència s’allunya cada cop més. És l’únic que m’interessa per la Terra, per la gent, per la llengua, per la cultura. Si els politics només fan política per a justificar la seva existència en lloc de defensar els interessos del poble ho tenim clar. Tot és una gran mentida.

Rafael Artigas
Rafael Artigas
18.11.2021  ·  10:45

Nomes hi ha una solució:CxR,CxR i mes CxR. Els partits no faran la independència. Fem tots accions per donar a conèixer el CxR. Prou de farsa nroautonomista.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
18.11.2021  ·  10:57

A més de ridícul, és fals. No són dos-cents i escaig els que decideixen: és la CUP qui decideix.

Carles Serra
Carles Serra
18.11.2021  ·  11:01

Que vols que et digui Vicent, aquesta pel.licula de Grouxo Marx ja l’he vista manta vegades.
Tots sabem cam molt bé ens recordar el Sr. Josep Soler ,quant parles de € TOT depèn del gobierno progresista y de izquierdas, encara que sigui APALANCAT per un partit que es fa dir independentista com ER; per cert, de l’espoliació dels 16.000 milions d’euros any, això per lo que es veu per aquest partits/polítics, és una propina.
Que penòs

Vicenç Cusi
Vicenç Cusi
18.11.2021  ·  11:14

Personalment, aquest cap de setmana penso dormir tranquil, doncs tot això dels pressupostos (tant els d’aquí com els d’allà), que no en nego la importància, esdevé cada any un escenari de “marcar paquet” per part de cada partit per fer veure les seves irreductibles postures i plantejaments i que al final acabi com acabi, fa més soroll el seu procés que el resultat final i les notícies de primera plana i actualitat que generen no duren d’avui per demà . Trobaria més coherent centrar- se en la seva execució que no en el seu plantejament.

Joan Royo
Joan Royo
18.11.2021  ·  12:32

Però quina merda de govern teniu a Catalunya? El president comença a negociar amb comuns i socialistos sense acordar-ho amb Junts? És per llogar-hi cadires. Tot pura burumballa. Aquest espectacle ridícul només porta a noves eleccions i declaració immediata d’independència, la que ja es va suspendre i cal reactivar.

David Mascarella
David Mascarella
18.11.2021  ·  12:45

Tots (sense excepció) vivim de donar la culpa als altres: i com sempre qui rep és el que ha de assumir la responsabilitat, lògic.

Els arguments van clarament dirigits a desgastar als i “ampliar la base”. No hi ha cap altre excusa per no aprovar-los aquests pressupostos, perquè en els punts més distants, hi ha si es vol trobar, un consens.

Ningú assumirà la responsabilitat de la no aprovació. No s’entén que amb la defensa del conseller Giró, els seus propis assenyalin al President d’una manera patètica.

ramon Feixas
ramon Feixas
18.11.2021  ·  14:48

En una cultura capitalista no és estrany que tanta gent es vagi apuntant tractar el tema dels partits coma bons i dolents. No s’ha tocat fons en aquest vici, i té els seus efectes. Òbviament a la política no és normal que hi hagi gent amb generositat com aquells que varen acceptar presó i exili, enlloc dels privilegis comuns de qui mana. Enganyar-se no serveix de res, i l’espanyolisme té per moral enganyar i dominar. Ningú pot negar que la cultura espanyolista a Catalunya no té res de morta. Entre altres coses la capacitat d’espoli fa que sigui un bon negoci pels botiflers.

Montserrat P.
Montserrat P.
18.11.2021  ·  15:04

Molt millor aquest article:

https://www.elnacional.cat/ca/opinio/agusti-colomines-punt-mort-independentisme_671498_102.html

Molt més realista sobre què representa la resposta de la Cup.

No és una versió edulcorada i emblanquinadora de la Cup com la que en dona aquest editorial.

Berta Carulla
Berta Carulla
18.11.2021  ·  15:36

La CUP no té mirada d’Estat, sinó d’autonomieta expoliada, d’esquerreta (els qui diuen que la independència ha de venir per la porta de l’Esquerra si encara s’ho creuen que s’ho favin mirar: no hi haurà esquerra que valgui fins a ser independents i disposar dels recursos, i no hi ha cosa més conservadora i de dretes que ERC i el seu clientelisme i acceptació de totes i cadascuna de les humiliaciobs cap als més necessitats que llepem de l’Estat amb ral de tenir les seves panxes contentes, les de tota la secta), deia que la CUP té una mirada esquifida de gent petita que mai serà gran, es farà vella sense haver encarnat cap promesa ni cap somni ni haver permés tampoc als altres tocar el somni fet realitat amb les mans. Massa sectarisme i ara no és ens faltava la blavera Albiach amb el seu verí i rancúnia per acabar-ho d’adobar.

Roser Caminals
Roser Caminals
18.11.2021  ·  15:50

Els únics pressupostos acceptables serien els que depenguessin d’unes condicions (les de la CUP o modificades) acordades pels tres partits. Però aquest govern, salvant individus concrets, és inútil i l’últim que volen fer Pere Aragonés, Giró i la resta és posar condicions a Pedro Sánchez. ER i part de Junts prefereixen cedir tot el que calgui–diners, competències, la llengua–a canvi de res.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
18.11.2021  ·  19:09

Crec que aquest govern que ha traït el 52% del votants no té gaire recorregut amb pressupostos o sense.

Vicenç Caubet
Vicenç Caubet
19.11.2021  ·  01:44

Ep!!
Farà 46 anys que va morir el dictador.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes