El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acaba d’inaugurar l’exposició ‘La llum negra. Tradicions secretes en l’art des dels anys cinquanta‘, que es podrà veure fins al 21 d’octubre. Tracta sobre la influència que les tradicions secretes han exercit en l’art contemporani d’ençà dels anys cinquanta. La formen 350 obres d’artistes com ara Antoni Tàpies, Agnes Martin, Barnett Newman, Goshka Macuga, Rudolf Steiner, Alejandro Jodorowsky i William S. Burroughs.

Segons el comissari de l’exposició, Enrique Juncosa, les tradicions esotèriques es poden rastrejar fins als orígens de la civilització. Van servir en alguns moments per a estructurar idees filosòfiques, lingüístiques, científiques i espirituals. Malgrat la importància que van tenir aquestes idees per al desenvolupament de l’art del segle XX, han estat menystingudes arran de la influència dominant dels pensaments racionalistes. ‘La gent entén fàcilment les lectures sòcio-polítiques, però les espirituals els resulten més estranyes’, diu.

Per això la mostra exhibeix pintures, dibuixos, audiovisuals, escultures, instal·lacions i gravats que neguen una entesa purament formalista de l’abstracció. I per mitjà d’aquests objectes aborda temes com ara l’alquímia, les societats secretes, la teosofia, els corrents esotèrics de les grans religions, les filosofies orientals, la màgia i la psicodèlia. El títol de l’exposició, ‘La llum negra’, es refereix a un concepte del sufisme, la branca esotèrica de l’islam, que ensenya un camí de connexió amb la divinitat mitjançant la visió interior i l’experiència mística.

La mostra presenta treballs d’un bon reguitzell d’artistes consagrats, però també un gran nombre d’obres molt recents d’artistes de tot el món que es refereixen a qüestions espirituals i ocultistes de formes diverses. Són artistes com ara Carlos Amorales, Paiva & Gusmâo, Ulla von Brandeburg, Suzanne Treister i Matias Khran. També explora la influència d’idees esotèriques en àmbits de la cultura popular, com ara el còmic, el jazz, el cinema i el rock alternatiu. El comissari de l’exposició valora el fet que a les noves generacions d’artistes els interessi aquest tipus d’art i recorda que és una manera radical d’estar fora del sistema.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]