El Ministeri d’Afers Exteriors del Brasil ha informat que el país abandona el Pacte Mundial sobre Migració de l’ONU, segons ha assenyalat la cadena de notícies Telesur. La retirada, que ha sigut notificada en una missiva al secretari de Nacions Unides, António Guterres, es produeix tan sols un mes després que el Brasil subscrivís a l’acord al desembre.

Per la seva banda, el president, Jair Bolsonaro, ha qualificat aquest pacte com un instrument que atempta contra la sobirania del Brasil i és inadequat per tractar el problema migratori. Segons el document, el Brasil no haurà de participar en qualsevol activitat relacionada amb el pacte o la seva implementació.

El Pacte Mundial per a una Migració Segura, Ordenada i Regular va ser subscrit a l’Assemblea General de l’ONU i uns 152 països membres, inclòs el Brasil, el van signar. L’acord de l’ONU, no vinculant, aborda la protecció de les persones que migren, com integrar-les en nous països i com retornar-les als seus països d’origen. El pacte va ser aprovat al juliol per tots els països membre de l’ONU excepte els Estats Units.

No obstant això, Bolsonaro ha qüestionat en diverses ocasions els pactes globals com aquest i l’Acord de París contra l’escalfament global, sobre el qual també ha amenaçat de sortir-ne.

Amb un rècord de 21,3 milions de refugiats a tot el món, l’ONU va començar a treballar en l’acord no vinculant després que més d’un milió de persones arribaren a Europa el 2015, molts d’ells fugint de la guerra civil a Síria i de la pobresa a Àfrica.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.