La llei estableix que la temporada de la collita de la tòfona va del 15 de novembre al 15 de març, i per això cada any, a partir de la segona quinzena de novembre, diversos restaurants del Berguedà comencen la campanya de la cuina de la tòfona. A aquesta campanya, s’hi afegeix la de la carn de caça, que amb l’arribada del fred arriba al seu punt òptim, i la temporada de bolets, que enguany és especialment llarga. Per això els ceps, rovellons i carlets conviuran als plats amb la carn de caça i la tòfona.

La campanya té per objectiu difondre els diversos productes de temporada de la comarca i, molt especialment, la tòfona. Les possibilitats gastronòmiques d’aquest fong són relativament desconegudes i molt sovint se l’associa amb una menja elitista. Però res va més lluny de la realitat, perquè tot i que la tòfona en conserva ha estat utilitzada de sempre en la cuina més tradicional, avui l’ús d’aquest producte fresc ha obert noves possibilitats en l’àmbit gastronòmic. A més, ara és quan la tòfona nega, una de les variants més apreciades, és en el millor moment de maduració.

Hi participen onze restaurants repartits per municipis de tota la comarca: ca l’Amagat Rústic Gastrohotel i el restaurant Niu Nou de Bagà; l’hostal la Muntanya de Castellar de N’Hug; el restaurant els Roures d’Espinalbet; el restaurant la Cabana i el restaurant Terra de Berga; el restaurant el Racó de l’Avi de Guardiola de Berguedà; el restaurant Sant Cristòfol de Santa Maria de Merlès; el restaurant Hostal Cal Fuster de Serrateix; el restaurant cal Candi i el restaurant del Molí del Cavaller de Vilada.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb