La llei estableix que la temporada de la collita de la tòfona va del 15 de novembre al 15 de març, i per això cada any, a partir de la segona quinzena de novembre, diversos restaurants del Berguedà comencen la campanya de la cuina de la tòfona. A aquesta campanya, s’hi afegeix la de la carn de caça, que amb l’arribada del fred arriba al seu punt òptim, i la temporada de bolets, que enguany és especialment llarga. Per això els ceps, rovellons i carlets conviuran als plats amb la carn de caça i la tòfona.

La campanya té per objectiu difondre els diversos productes de temporada de la comarca i, molt especialment, la tòfona. Les possibilitats gastronòmiques d’aquest fong són relativament desconegudes i molt sovint se l’associa amb una menja elitista. Però res va més lluny de la realitat, perquè tot i que la tòfona en conserva ha estat utilitzada de sempre en la cuina més tradicional, avui l’ús d’aquest producte fresc ha obert noves possibilitats en l’àmbit gastronòmic. A més, ara és quan la tòfona nega, una de les variants més apreciades, és en el millor moment de maduració.

Hi participen onze restaurants repartits per municipis de tota la comarca: ca l’Amagat Rústic Gastrohotel i el restaurant Niu Nou de Bagà; l’hostal la Muntanya de Castellar de N’Hug; el restaurant els Roures d’Espinalbet; el restaurant la Cabana i el restaurant Terra de Berga; el restaurant el Racó de l’Avi de Guardiola de Berguedà; el restaurant Sant Cristòfol de Santa Maria de Merlès; el restaurant Hostal Cal Fuster de Serrateix; el restaurant cal Candi i el restaurant del Molí del Cavaller de Vilada.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb