La darrera vegada que el govern espanyol va aprovar un pressupost general de l’estat amb total normalitat va ser la tardor del 2015, quan s’escolava la darrera legislatura amb majoria absoluta del PP. Segons la constitució espanyola, el parlament hauria d’aprovar el pressupost cada any d’acord amb un procediment que involucra el congrés i el senat. De fet, però, ja fa gairebé tres anys que això no passa amb normalitat. La presentació del pressupost del 2018 avui arriba ja al congrés amb mig any de retard i sense perspectiva d’obtenir prou vots, amb la inestabilitat que això implica.

Entre el gener i el juliol del 2016 no va ser possible de formar govern. Les forces d’esquerra ho haurien pogut aconseguir, però es van negar a comptar amb el suport de les forces independentistes catalanes perquè no acceptaren que calia fer un referèndum d’independència pactat. El pressupost del 2017 es va aprovar finalment al congrés gràcies a una majoria pelada de PP, Cs, PNB, UPN, Fòrum Astúries, Coalició Canària i Nova Canàries. Posteriorment, es va enviar al senat, d’on hauria hagut de tornar al congrés si s’hi haguessin fet esmenes, cosa habitual. Però el PP, amb la seva majoria aclaparadora a la cambra alta, va impedir que prosperés qualsevol mena de modificació i va evitar-ne el retorn a la cambra baixa.

Montoro va prometre aquell dia que el pressupost del 2018 seria normal, que es faria comptant amb tots els passos necessaris i que tindria un ampli suport. La realitat, però, és ben diferent. Avui el govern espanyol presentarà el pressupost al congrés sense els vots necessaris ni tan sols per a aprovar-lo a la cambra baixa. El preu del 155 acorrala Rajoy, car el PNB ha decidit de desmarcar-se de la coalició que l’any passat va aconseguir aprovar-los, encara que fos de manera poc habitual. Sense el PNB, els partits que donen suport a Rajoy són bàsicament el PP, els seus aliats locals i Ciutadans. I amb això no en tenen prou. La cosa es complica encara més si tenim en compte que el pressupost del 2019 s’hauria de començar a negociar d’ací a cinc mesos, al setembre. El govern espanyol, per això, ja parla de prorrogar el del 2017 al 2018 i al 2019, una perspectiva que Europa observa amb alarma.

La maquinària econòmica de l’estat espanyol és pràcticament paralitzada del 2015 ençà. La producció legislativa és molt baixa i el nombre de directives i reglaments europeus que l’estat espanyol ha deixat de transposar a la legislació interior, altíssim. Tant el comissari de l’Euro, Valdis Dombrovskis, com el d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, han insistit per carta en la necessitat de presentar i aprovar un projecte de pressupost per a poder aplicar les mesures de control de les finances públiques que inclouen un esforç fiscal estructural de més de cinc mil milions d’euros. Però Rajoy no podrà aprovar-lo i això posarà Espanya sota vigilància i en el grup dels estats problemàtics també del punt de vista econòmic.

El PNB es manté en l’oposició i el PP burxa el PSOE
En els càlculs del govern espanyol, quan va prorrogar el pressupost actual a principi d’any, hi havia la possibilitat de normalitzar la vida política catalana. El PNB, aliat imprescindible, havia avisat al primer minut que no podia votar-lo mentre el 155 es mantingués en vigor i ha complert aquesta promesa. La ingerència de la justícia en la formació del govern, que ha impedit les investidures de Puigdemont, Sànchez i Turull, ha deixat els nacionalistes bascs sense possibilitats ni tan sols de negociar amb Rajoy. I no únicament això. El PNB ha anat aixecant el to aquestes darreres setmanes i ha apuntat que, en tot cas, el PP havia de demanar el vot pel pressupost ‘als dels 155’, una clara referència al PSOE.

I de fet, aquesta és la darrera i única esperança que resta a Mariano Rajoy. I per això ha demanat ja el vot als socialistes, que no el votaran com a grup o, si no, que li cedeixin els cinc diputats que necessitaria per a superar el tràmit. Ahir, a Galícia, es va atrevir fins i tot a demanar-los-els ‘a l’atzar’, com si aprovar el pressupost general de l’estat fos una loteria. El PSOE, però, reclama eleccions avançades o una moció de censura si Rajoy no aconsegueix d’aprovar els comptes. I aquest és el panorama amb el qual, si el PSOE no torna a canviar d’opinió, Rajoy podria topar ben aviat.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb