El Tribunal de Comptes ha citat per al pròxim 1 de febrer les exconselleres del Partit Popular Lola Johnson i Trini Miró dins del procediment instat per la Generalitat per presumptes irregularitats comptables en la compra per part del Consell de l’empresa privada Valmor Sports, que organitzava la Fórmula 1 a València.

Així consta en una notificació en què el Tribunal de Comptes cita ambdues exconselleres i altres responsables a un acte d’audiència prèvia a Madrid en el qual han de comparèixer assistides pel seu advocat i degudament representades.

La citació s’emmarca dins del procés de reintegrament en què la Generalitat demana la devolució de 24 milions d’euros per presumptes irregularitats comptables en la compra de l’empresa privada Valmor Sports, la mercantil creada ad hoc per a fer-se càrrec de l’organització del Gran Premi d’Europa celebrat entre els anys 2008 i 2012 a València.

La reclamació d’aquesta quantitat es dirigeix contra l’exconsellera de Turisme, Cultura i Esport del PP Lola Johnson i altres quatre directius de la societat Circuit del Motor i Promoció Esportiva.

En cas de rebutjar-se aquesta primera petició, la Generalitat reclama, subsidiàriament, 14,6 milions a Johnson i als quatre directius i també a l’exconsellera del PP de Cultura i Esport, Trini Miró.

L’Advocacia de la Generalitat va formalitzar la demanda contra Lola Johnson i Trini Miró perquè ambdues van ser presidentes del Consell d’Administració de la societat pública Circuit del Motor.

En el procés inclouen a José Miguel Escrig, Julio García Gimeno i Blanca Tomás, que ostentaven els poders ‘per a realitzar tota classe de pagaments, verificar els llibres de comptabilitat i reclamar el que es deu a la societat’ i a Luis Lobón, que va subscriure el contracte d’adquisició de participacions de Valmor per delegació del Consell d’Administració de la Societat Circuit del Motor.

La Generalitat reclama solidàriament 23,99 milions a Lola Johnson i a altres quatre exdirectius per considerar que la compra de Valmor Sports per part de la societat pública Circuit del Motor per un euro va suposar una operació que va causar un forat per valor de 24 milions en els comptes públics. Subsidiàriament, exigeix a totes aquestes persones, i també a l’exconsellera Trini Miró –que no va participar en la compra– que abonin els 14,6 milions d’euros de deute que tenia Valmor Sports en el moment de la compra.

L’Advocacia sosté en el seu escrit que els demandats no solament van percebre el deute, sinó que no consta que el van reclamar a Valmor. Afegeix que si la situació de l’empresa era ‘tan delicada com sembla i es volien desprendre de la documentació que tenien els responsables, l’obligació per a la qual estaven facultats era utilitzar tots els mitjans possibles per a frenar-ho’.

A més, manté que es va proposar a la Junta d’Accionistes de la societat la compra de Valmor tot i saber que tenia un valor comptable negatiu (passius enfront de tercers de 31,8 milions i una previsió de patrimoni net negatiu de 14,6) i sense advertir que aquest fet constitueix una conducta realment de ‘gravíssima negligència’. Afegeix, a més, que la decisió es va prendre fora de l’ordre del dia.

Més enllà de l’autoritzat

L’adquisició de Valmor Sports SL continua la demanda i va ‘més enllà de l’autoritzat per la Junta d’Accionistes, i no solament perquè s’incloïen clàusules que podien causar perjudicis als fons públics’. En aquest punt, recorda que l’acord de la junta ‘solament autoritza a l’adquisició de Valmor per 0,99 euros, quan en realitat va suposar un desemborsament molt major’.

També rebutja que la compra de Valmor per un euro fóra l’operació més raonable per a garantir la continuïtat del Gran Premi de Fórmula 1 perquè la prova estava assegurada per diversos contractes. El procediment en el Tribunal de Comptes és paral·lel i diferent de la causa que se segueix en el jutjat d’instrucció número 2 de València.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb