Discutir el nom de la llengua és perdre una gran oportunitat d’acorralar l’extrema dreta

  • Tornar a plantejar el debat ridícul sobre el nom de la llengua fa perdre l’oportunitat d’acorralar la dreta i l’extrema dreta valenciana en les seues contradiccions i li regala oxigen. Sembla mentida

Vicent Partal
21.08.2023 - 21:40
Actualització: 22.08.2023 - 07:35
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

La decisió del govern espanyol de demanar l’oficialitat del català a Europa i de permetre’n l’ús al congrés ha portat aparellada, tal com lamentablement era d’esperar, la polèmica sobre el nom de la llengua i la inclusió dels valencians en la decisió.

Aquest és un debat essencialment polític, com sempre, que no té res a veure amb la llengua ni, encara menys, a defensar-la i potenciar-la. Evidentment, la dissecció del terraplanisme lingüístico-sociològic en totes les seues variants donaria per a un article llarguíssim, especialment per a recordar com una societat es podreix per dins quan la ciència passa a ser qüestionable des de la ignorància. Però, com que aquesta és una qüestió essencialment política, i amb el vostre permís, em centraré solament en el vessant polític.

Quan Junts fa l’acord amb el govern espanyol respecte d’Europa, fins on jo sé, la qüestió del “valencià” ni es proposa. Perquè el pacte simplement no pot incloure de cap manera aquella versió oficial espanyola que avui, al senat, a les webs oficials o en qualsevol lloc més, gràcies al govern del PSOE, diferencia obertament el “valencià” del “català”, i deixa en tot cas en mans d’interpretacions posteriors a càrrec de saberuts inaudibles el fet de recordar que és la mateixa llengua.

El president Puigdemont, dins Junts, és una de les persones més sensible a entendre que de llengua tan sols n’hi ha una i va de Salses a Oriola i de Fraga a l’Alguer, raó per la qual la qüestió del “valencià” es mira amb lupa. La llengua que parlem a Bétera i la que parlem a Amer és la mateixa i es diu català. Punt final. És una qüestió de responsabilitat amb el patrimoni comú que jo, com a valencià, agraesc. I per això boten com si fossen saltamartins, el PP i Vox, els llogaters recents i esperitats del Palau de la Generalitat. Cosa que era d’esperar i que és políticament molt interessant.

Perquè ells, que han arribat al govern maleint la llengua del país i amenaçant qualsevol ciutadà que gose de parlar-la –recordeu Borriana!–, ara, de sobte, fan el miracle de parlar-la en públic i de defensar-la com ningú. I fan el ridícul, perquè ni la parlen, ni la volen parlar, ni la saben parlar. Però, en tot cas, la reivindiquen i s’allunyen tots solets d’aquell “tot en espanyol” que van definir com a política pròpia en campanya. Amb la qual cosa fins i tot un xiquet veuria que s’obri una via de conflicte i de contradicció, de deslegitimació per a si mateixos del seu programa, que el nacionalisme i l’esquerra valenciana podrien haver aprofitat magníficament per fer-los un trau.

Que cal defensar la llengua a Madrid i a Brussel·les? Doncs aleshores l’haureu de parlar cada dia a Madrid i a Brussel·les i haureu de defensar-la en cada escola de Manises o la Coma, en cada biblioteca de Santa Pola o Benidorm, en cada programa d’À Punt, en cada conferència de premsa del Consell, en cada intervenció a les Corts, en cada centre de salut de Peníscola o Castelló de la Ribera. I si no ho feu –que ja sabem que no ho fareu–, us denunciarem públicament com els xafaxarcos furtamelons que sou i us perseguirem, mobilitzats al carrer, crescuts, i assenyalarem cada incongruència, cada vergonya, cada contradicció, cada dia i tots els dies.

Però, ai!, en compte de proposar-se això, tan senzill com és, i de resoldre que la llengua és una arma magnífica contra el feixisme espanyol i valencià, l’esquerra i el nacionalisme polític local tornen a caure-hi de quatre potes i ells mateixos desvien el debat i el posen en l’únic punt, en l’únic!, en què el PP i Vox poden estar còmodes i tranquils i tenen la paella pel mànec. En l’únic lloc on poden fer-se els milhomes.

En compte de denunciar el cinisme i la cara dura del PP i Vox i de convertir en un ariet contra l’extrema dreta espanyolista la normalitat de l’ús del “valencià” al congrés espanyol i a Europa (normalitat que existiria sense discutir sobre noms), els busca-raons de sempre es dediquen una vegada més, amb una irresponsabilitat persistent, a tornar a discutir si el català dels valencians és prou català o no ho és, i si, en conseqüència, cal diferenciar-lo, i fins i tot si això vol dir canviar el nom a la llengua de tots.

I, evidentment, aleshores el PSOE –aquell partit que es va menjar el socialisme valencià fa dècades a les Arenes, que és el màxim responsable polític de l’estat de la llengua al País Valencià i que al govern de Madrid avala el secessionisme lingüístic en la pràctica diària– s’apunta de seguida a la festa, tot content, per contribuir a la manipulació.

Perquè ells també estan còmodes creant conflicte. Conflictivitzant la llengua que parlem. Enfangant-la en debats estèrils perquè no tinga viabilitat. I per això ja tenim ací Ximo Puig, que xafa xarcos ell també i es posa a negociar pel “valencià”. I de pas acorrala en un raconet Compromís –més raconet encara que el de Sumar, on s’han posat tots solets.

El mateix Ximo Puig, senyores i senyors, que com a president de la Generalitat Valenciana ha impedit durant vuit anys que s’implante el requisit lingüístic als funcionaris, ha impedit la reciprocitat entre À Punt i TV3 i s’ha adreçat sistemàticament en espanyol als ciutadans d’Elx i Alacant, com si el nostre Migjorn fos Castella –uns exemples xicotets, però ben definidors, de què entenen els del PSOE per “defensar el valencià”.

 

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors, perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent. Imagineu el que podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
21.08.2023  ·  21:55

Fàstic fa veure a Ximo Puig, un inepte que no ha sigut capaç de res en vuit anys de Botànic, proposar la “doble denominació”. I ell també des de fa anys, cada vegada que parlava ho feia en castellà. Com els de Vox.

Jordi Alvinyà
Jordi Alvinyà
21.08.2023  ·  22:15

Ras i curt, el que preten aquest Ximo es boicotar l’eleccio de Sanchez.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
21.08.2023  ·  22:16

Xafaxarcos i furtamelons. Genial!

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
21.08.2023  ·  22:22

Aquí un vídeo de un dels aquelarres del Govern del Botànic, on es pot apreciar quant importa a aquests xafaxarcos i furtamelons del PSPV i còmplices l’ús públic de la llengua catalana o valenciana o lapao o com carai volen dir-li aquests castellanots
https://www.youtube.com/live/-PeI3_ZhgW8?feature=share,

Joan E. Llin
Joan E. Llin
21.08.2023  ·  22:29

Molt encertat Vicent. Res més a dir.

Ramon Batlle
Ramon Batlle
21.08.2023  ·  22:29

L’expressió: “anar” (en present) + “i” + “” és una castellanada de les grosses:

* ara va i de sobte
* el nacionalisme polític local va i tornen a caure-hi
* va i els busca-raons

Carles Blas
Carles Blas
21.08.2023  ·  22:30

Brussel·les dissabte, restaurant japonès, cambre de fesomia europea. Ens sent parlar en català, i ens parla en català. “Ah parles català?”, li dic. “Parlo valencià!” “Ah!” Responc, “doncs jo també parlo valencià”

Políticament totalment d’acord amb l’editorial. A les aberracions se les ha de dir aberracions. En el dia a dia, crec més en la ironia amable.

Joan Benet
Joan Benet
21.08.2023  ·  22:35

Estaria bé que a hispanoamèrica algú se li acudis començar a dir que ells no parlen castellà. Què parlen Argentí, Peruà, Veneçolà o Porto Riqueny…
Els esgarrips i la cridòria dels ofesos s’escoltaria des de la Voyager…
Com enyoro els temps on els polítics tenien ideologia, i no aquesta xarlotada de venedors de fum d’ara.

Ramon Isern
Ramon Isern
21.08.2023  ·  22:36

Partal, tu que ets valencià podries explicar perquè al català a València en diuen València? Perquè a mi em sembla un cas de catalanofòbia inacceptable. Perquè no en diuen valencià a l’espanyol que es parla a València?
En tot cas sent això esperpèntic, encara em sembla més esperpèntic, i mira que és difícil, que molta gent de Catalunya i estic pensant principalment en polítics, periodistes i intel·lectuals, també s’han apuntar entusiàsticament a fer la diferenciació entre català i valencià enlloc de denunciar-ho rotundament. Ara haurem de passar per la vergonya de que en el congreso és parli “català-valencià.. o serà valencià-català? Es que a la ultradreta li ho posen en safata! I tots tan feliços.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
21.08.2023  ·  22:41

Ara com ara el País Valencià no hi ha cap lideratge ni polític ni cultural ni social. Les diverses renúncies, des del nom de la llengüa, al del propi País ens du a la desaparició. Crec no equivicarme si dic que ningú amb una mínima responsabilitat política farà servie el mot català per a referirse a la lkengua. I sols alguns abrandats es referiran al País Valencià en públic. I cap projecte polític ja no de Països Catalans, tampic de País Valencià.

Matilde Font
Matilde Font
21.08.2023  ·  22:49

El millor favor que pot fer Ximo Puig i resta de “socialistes” valencians del PSOE a la llengua del País Valencià, és callar. Fins ara sempre han acabat enfangant-la més.

Carles Serra
Carles Serra
21.08.2023  ·  22:49

Gràcies Vicent per la defensa de la llengua dels PPCC, el CATALÀ.
Per la resta i sobre aquest Ximo Puig, però també podria dir d’aquesta Oltra i Baldoví, en són còmplices del genocidi del català en el País Valencià.
No em podia creure la manifestació a Borriana a favor de les revistes en català, manifestació també convocada per la Plataforma per la llengua, que a les pancartes deien defense’m el valencià.
En fi Vicent.

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
21.08.2023  ·  22:51

La meva proposta és denominar oficialment la nostra llengua “La Llengua”. Així acabem el debat i tothom qui s’oposi quedarà al descobert.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
21.08.2023  ·  22:59

Un que mai no s’ha preocupat per la llengua dels valencians i quasi mai no la parla en públic ara ens ve amb les seues collonades.
Treu-te el perruquí i ves-te’n a dormir, fes el favor.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
21.08.2023  ·  23:05

Quins temps aquests,en que s’ha de defensar el que es obvi.

Pepi Oller
Pepi Oller
21.08.2023  ·  23:08

La lingüística és una ciència, i com a tal, no opinable.

http://ja.cat/uxMuh

Jaume Riu
Jaume Riu
21.08.2023  ·  23:16

NI CAS, SISPLAU
A Mèxic, Valladolid, Sevilla, Tenerife i Argentina per exemple, parlen unes llengües diferenciades en l’ortografia, la sintaxi i, sobretot, diferenciades en el vocabulari específic amb centenars de variants dialectals, però a tot arreu n’han de dir espanyol que, de fet, ni espanyol no és, perquè costa de tobar cap diccionari Català-Espanyol, i tots en diem Català-Castellà.
Doncs aquesta gent que unifiquen les variants dialectals del castellà per força, ens volen fer diferenciar les variants dialectals el català, també per força.
Ni cas, sisplau.

xavier solaní
xavier solaní
21.08.2023  ·  23:17

PPSOEVox, a veure si ens queda clar, no es poden diferenciar, com tampoc el Cat-Val. Per això no s’entén això de regalar un parlament a canvi de res i probablement també una investidura.Recordem que van ser els franquistes, alguns d’ells, que van obrir les portes al Tarradelles. També sabem qui va fer la Loapa, “Barcelona posa’t guapa” (flamenca pels turistes), etc etc

Artur Quintana
Artur Quintana
21.08.2023  ·  23:26

Sort que parles i escrius com Déu mana. Sense la teva veu malament -encara més malament- ho tindríem.

Carmen Vilalta
Carmen Vilalta
21.08.2023  ·  23:38

Del castella que es parla a Valencia s’en diu valenciano?, tambe ho reivindicaran?, llavors al Congreso què es parlara, el valenciano i el valencia?. I els que parlen mitg catala i mitg castella (el chaporreo), tambe ho reivindicaran com una llengua?. Tot aixo es molt ridicul

Xavier Riu
Xavier Riu
21.08.2023  ·  23:39

La resposta a la pregunta d’en Bonaventura Casanova és ben fàcil: perquè el xaralà de València és seu, i per això l’anomenen valencià, però l’espanyol no, i per això l’anomenen espanyol o castellà, però no valencià.

Carles Viñals
Carles Viñals
21.08.2023  ·  23:47

L’estúpid i sistemàtic prurit diferenciador, l’estimar-se sempre més ser cap de ratolí que cúa de lleó, ha culminat en el disbarat d’elevar a categoria d’idiomes propis i diferents, les variants parlades a les Illes Balears i al País Valencià de la llengua primigènia, el català, orígen i bressol de l’una i de l’altra. Endutes d’un orgull i una dignitat malentesos, les filles reneguen del nom de la mare, perdent de passada la força de la unitat davant d’un enemic comú que, més intel.ligent que elles, ara les anihila separadament, tot proclamant que les estima i respecta.
Un aspecte més de la manca de virtuts d’una gent que, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, pressumeix de tenir-ne tantes.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
21.08.2023  ·  23:53

El PSOE a València s’ha esforçat molt per desnacionalitzar el País Valencià. Després del cop d’Estat de 1981 es van afanyar a treure la senyera de les seves manifestacions. Per no ofendre.
Durant la Transició antics franquistes es van afanyar a finançar el secessionisme lingüístic. Lladró hi va posar molts diners. ….

Josep Jallé
Josep Jallé
22.08.2023  ·  00:11

És difícil de capir que encara, avui, estiguem envoltats de gent políticament amb tanta mala llet … benvolgudes i benvolguts.
Tants anys passats i encara volen esmicolar les variants lingüístiques per a fer trencadissa amb la llengua matriu.
Us imagineu que es volgués fer llengua diferent l’andalusí o l’extremenyí del castellà?.
No ens calen enemics de fora. Sempre tenim els “quinta columnistes” dins i, “sostenella y no enmendalla”, fent el serveis als colonitzadors.
Increïble, encara.
Salut!.

David C.
David C.
22.08.2023  ·  00:54

Bona nit, Vicent i lectors.
La cosa és senzilla : en el pacte de Junts amb el PSOE s’acordava de parlar català, èuscar i gallec al congrés i al parlament europeu. Si ara es vol incloure el valencià, cap problema : no s’investeix Pedro Sánchez. I si algú vol parlar valència al congrés o al parlament europeu té només dues solucions : o fotre’s o parlar català. Hi ha encara una tercera opció, complicada però factible : parlar valencià i fer-lo passar per català ; potser els castellans ni se n’adonen.

Francesc Font
Francesc Font
22.08.2023  ·  00:58

Senyor Ximo. que no Chimo. El 1539 es va editar a València la traducció al castellà de l’obra completa d’Ausias March, presentat com Osias Marco perque aleshores els noms i cognoms es traduïen. I a la portada es pot llegir: “Las obras del famosíssimo philosofo y poeta mossen Osias Marco. Caballero Valenciano, de nación Catalán, traduzidas por don Baltasar de Romaní”. Se n’adona, senyor Ximo. Era valencià, perquè havia nascut al regne de València però era català quan a poeta, perquè la seva llengua era el català. Així de senzill, senyor Ximo. Francesc Font

Pere Costa
Pere Costa
22.08.2023  ·  01:03

Per això alguns, que vam creure que era possible que Espanya acceptés els pobles que hauria d’acollir i que confiàvem que Sepharad escoltaria, ens vam desenganyar, vam caure del cavall i vam plegar-nos a l’evidència que l’únic camí possible pels Països Catalans és la independència, l’existència d’una República Catalana que pot començar pel que és avui el principat, i s’hi poden afegir aquells altres països catalans que puguin i vulguin.
Sabem que perdem un temps, que potser hem de perdre, però Espanya serà sempre “una, grande y libre”, lliure de la resta dels pobles que administrativament i malaurada, encara la conformen.

Joan Benavent
Joan Benavent
22.08.2023  ·  01:08

Heus ací el sipai Ximo Puig i la sipaia Francina Armengol obeint com a bons assalariats les ordres de l’amo. Els castellans els paguen per denigrar la llengua que van aprendre mentre sa mare els donava de mamar. Els caps els manipulen com volen en contra de sí mateixos sense ser-ne concients. Són un element clau de l’estructura repressiva i de domini del poder de Madrit, els sipais, de la qual cosa deuen sentir-se orgullosos. Avui dia n’hi ha pertot, de sipais, n’hi ha a la política, a l’economia, a l’esport, a instagram, a l’esglèsia, a la policia i, com no, als serveis d’espionatge de civils. En canvi, aquests mateixos covards i traïdors mai els veurem qüestionar l’amo castellà i el seu puto idioma, sinó tot el contrari: quan hi fan referència, a l’idioma dels enemics, és per posar-lo a sobre d’un pedestal i cantar-li les excel.lències. Del català se’n pixen, aquests sipais, aquests covards, aquests venuts. Amb els versos d’un poema de Salvador Espriu la pocavergonya ens ha volgut fer creure que la pantomima anava de debò. Decoren el seu discurs amb collonades i tòpics el veritable significat dels quals és la covardia que els sotmet els pensaments, la por que els impedeix dir les coses pel seu nom perquè implicaria encarar-se amb l’amo, tòpics dels quals se’n riuen els castellans, tòpics que cauen en un buit, tòpics als que en el fons ningú fa cas de tan ridículs com sonen, tòpics inventats a fi de redimir els genocides castellans del crim imperdonable que estan cometent, de la canallada suprema, tòpics que fan mal a l’orella, “riquesa cultural” / “país diverso” / “diferentes pueblos” / “convivencia cordial”, tòpics de merda a l’ombra de l’una-grande-libre, a l’ombra d’allò que no és cap fantasia ni cap broma, el que és de debò, la realitat que es manté dempeus com una creu ignominiosa bastida en pedra i que els catalans tenim l’obligació de fer caure si volem continuar vius. La retòrica d’aquests sipais és banal, els retrata com el que són, uns titelles vulgars i miserables aplicats en cos i ànima a embolicar per tal de fer fort l’amo castellà. Després, a més, hi comptem amb uns altres, Compromís i tal. Aquesta gent guai sembla que encara no s’ha tret els bolquers des que els van parir.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
22.08.2023  ·  01:10

Sembla que el PSPV, després de la clavada de pota amb TV3, del 155 i d’altres decisions roïnes, encara no se n’han adonat que sempre acaben fent el joc a la dreta amb propostes com aquesta.
Podien començar demanant a l’ONU la denominació anglès-nordamericà, castellà-hispanoamericà, alemnay-austriac, francès-belga, … i quan tinguem al món acadèmic convençut d’aquesta decisió, aleshores parlem del català-valencià.
Si no fos que fa pena de veritat, diria que són molt curts de gambals.

Núria Castells
Núria Castells
22.08.2023  ·  01:23

A mi el que em fa riure és que gent com en Ximo Puig, que no ha fet RES per la llengua del País Valencià, ara surti amb un estirabot que, JUSTAMENT, el que fa és posar en EVIDÈNCIA l’EVIDÈNCIA: que català i valencià són la MATEIXA llengua!
Cosa que els més ferotges enemics del català sempre han negat, haha.

O sigui que ara tenim el PSOE (valencià i illenc) a punt de fer un acord que tocarà els webs a PPeros, Ciutagramers, BOCseros i demés gentola!!!
Jo trobo que és molt bo!
Sabeu quants espanyols adoctrinats s’assabentaran -per primera vegada a la seva vida!!- que tenim una llengua comuna?? A més d’un supremacista li agafarà un cobriment de cor!

PARLEM la nostra llengua sempre i amb tothom, exigim a les nostres administracions que la protegeixin, consumim cultura en català i no cedim ni un milímetre en la seva defensa.
Això és l’important.
Tota altra bajanada acaba esfumant-se. Com el LAPAO, recordeu?
Pobra gent.

Mati Sancho
Mati Sancho
22.08.2023  ·  05:13

D’acord amb Núria Castells.

Hi ha prou gent jove (a Catalunya, no tinc clar si al País Valencià passa el mateix) que creuen que català i valencià són llengües diferents. Si la idea final queda en posar “català-valencià”, els dos noms junts, es farà molt evident que es tracta de la mateixa llengua. Per tant: benvinguda siga la doble denominació! (això sí, que els dos noms estiguen junts, no en línies separades).

PAU BOLDU
PAU BOLDU
22.08.2023  ·  05:37

EL PSOE I VOX son el mateix, GENOCIDES DELS CATALANS no castellanos imoerials con EL CHIMO indigne, traidor i sanchista.franquista. CANYAAL PSOE.VOX del franquista SANCHEZ EL GENOCIDA DEL CATALÀ. No passareu, franquistes de IZQUIERDAS CASTELLANAS

Ferran Izquierdo
Ferran Izquierdo
22.08.2023  ·  07:19

negar que el valencià és una variant del català sols ho fan els ignorants. Negar la evidencia sols ser habitual en molts aspectes de la vida dels espanyols. I fa segles….

Gerard Viader
Gerard Viader
22.08.2023  ·  07:29

Opino que per acabar de reblar el clao, n’haurien de dir català/valencià/lapao.
Aixina no n’hi hauria més dubtes del capteninent artificiós de les classes políques regionals de circumscriure les denominacions lingüístiques amb les fronteres administratives.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
22.08.2023  ·  08:14

I de moment, els del PSOE ja tenen constituïda la Mesa del Congreso… amb els vots de Junts.

Jordi Torres
Jordi Torres
22.08.2023  ·  08:17

A mi el senyor furtamelons xafaxarcos aquest, que es passeja amb un gat atropellat al cap, no em sembla especialment ignorant sinó, més aviat, una peça més al servei del colonitzador. Tot dit amb el més gran respecte, per descomptat.

Qui vol dividir la llengua busca dividir els països catalans, sigui per decisió pròpia o per encàrrec. Potser que li comencéssim a veure la intencionalitat a certes actuacions, oi? L’alternativa és pensar-nos que nosaltres som molt intel·ligents i que tots els altres són molt rucs i molt curtets, però, ai las! Al final resulta que els que vivim colonitzats som nosaltres.

Antoni Cassany
Antoni Cassany
22.08.2023  ·  08:27

Ha parlat el PSPV-PSOE sobre “la llengua”i sembla que van de la ma del PP i VOX. Quina serà l’opinió de Sumar (o hauria d’haver dit Compromís?). Tenim polítics o filòlegs de fireta?.
Com a valencià, solament puc sentir-me profundament decebut i avergonyit

Pep Agulló
Pep Agulló
22.08.2023  ·  08:39

NO MOS FAREU CASTELLANS

La llengua, la identitat, és una eina política que pot ser ariet d’alliberament o auto-càstig per acontentar els colonitzadors…

Enfangar-la, és la humiliació dels esclaus.

Toni Bellido
Toni Bellido
22.08.2023  ·  08:45

Em sembla que l’anàlisi obvia el més important: els valencians amb consciència nacional catalana són una clara minoria.

I partint d’aquest fet, la doble denominació català/valencià no em sembla pas una mala fórmula.

Però el que no podem acceptar de cap manera és que des de determinades institucions de l’estat (policia nacionak, renfe…) es promogui el secessionisme lingüístic. Perquè no és el mateix incloure català/valencià en una mateixa pestanya que posar-les en pestanyes diferents, tal i com fa la Renfe o la Policia Nacional (proveu de trucar i ho comprovareu).

I per acabar, en Ximo Puig no em sembla una persona gaire valenta, però entre ell i l’actual president…

Josep Navarro
Josep Navarro
22.08.2023  ·  08:51

Tot una xerrameca. I així van passant anys i panys. Els especialistes de l’ idioma, podrien proposar una solució, per identificar el nostre idioma. La dreta sempre utilitza als més ignorants per dividir-nos. Hi ha pensadors, que l’ anomenaven -Llemosí -, que té la seua raó, ja que som emparentats amb l’ Occità. Què ús sembla Andorrà? El cas siga furtar-lis als conspiradors de l’ idioma força. Doncs hi ha gent que pensa, que parla menorquí, o eivisenc.

Jordi Torner
Jordi Torner
22.08.2023  ·  09:06

Què és pot esperar dels socialistes. Com diria algú, “la seva trajectòria els avala”.

Miquel Bolinches
Miquel Bolinches
22.08.2023  ·  09:13

La denominació de la llengua com a “valencià” no és cap invent del blaverisme ni de la transició. Al País València fa segles que anomenem la llengua així, i no és ni millor ni pitjor que anomenar-la “català”. La llengua és de tots, no més d’uns que dels altres, i el valencians tenim tot el dret de dir-li valencià. Cal ser un indigent intel·lectual per a postul·lar que són llengües diferents, i ser molt cínic per a enmerdar el debat. Veritat que els hispanoparlant no tenen cap problema en dir la seua llengua “espanyol-castellà”? Doncs nosaltres tampoc ens hauria de sobtar si en el algun lloc trobem la denominació “català-valencià”. Ja està bé de tanta condescendència i supremacisme de cert nacionalisme català amb la resta de territoris catalanoparlants.

Violant Trepat
Violant Trepat
22.08.2023  ·  09:20

Acorralar l’extrema dreta, els socialistes? El que fan és que pugui governar.

jordi Rovira
jordi Rovira
22.08.2023  ·  09:20

Que la nació s’ha de defensar tota és una idea que anem sentint. Ahir mateix en el discurs dels presidents, un acte que recordava dues coses: el nivell d’uns polítics (uns més que altres) al servei d’una nació sense estat; i com de constant és la persecució (espanyola i francesa) a l’expressió de la catalanitat.
En el camp de batalla valencià tot això pren una dimensió que encara no puc copsar del tot. Només n’intueixo el grau de perversitat, i fins a quin punt la imposició ha estat especialment cruel. A València la batalla es torna una imposició cruel, sistemàtica i constant d’aquesta Nova Planta, la qual, per si fora poc, representa una esquerda civil que ve de lluny. I té nassos! Perquè els defensors del canvi, del progrés i de la pau civil són allà descaradament els mateixos que han abonat aquesta confrontació! Espanya és l’últim imperi, l’últim reducte de les antigues famílies de reis absoluts. Els nostres Borbons, en són la personificació i els seus subalterns l’ànima de l’espoli i la poca vergonya. I és allà on les maneres d’aquest farts, no tenen aturador! Per tant, defensar la nació és neutralitzar aquests farts. En això, l’editorial d’avui ens fa un regal de gran vàlua. Ens ensenya el cost emocional de la infàmia, i també el vector de la militància personal i de la lluita vital.
Quina diferència doncs entre els personatges polítics del nostre sud, i els que teníem ahir sota els murs de Cuixà! Fins i tot la figura del Honorable President Montilla tenia un punt de justícia i tendresa poètica, no tant per la persona, sinó pel que representa (que ja s’entén no és la Generalitat). Una diferència que emmarca com la lluita de la nació és sobretot la lluita de cadascú de nosaltres: els nostres aprenentatges, la nostra fortuna. I ens ensenya que la llibertat està del costat dels nostres drets nacionals (en record pel discurs dels Molt Honorables Presidents Puidemont i Torra).

joan rovira
joan rovira
22.08.2023  ·  09:32

Sr. director, vostè parla del català valencià; mentre l’element cabdal que ha entrat en el (joc polític oficial) és, des del meu punt de vista, recollit també per algú altre, “català i castellà”. (1)

Perquè, tal com deia vostè: «Si algú pretén, doncs, el retorn a la normalitat a Catalunya i a Espanya haurà de començar a comptar amb la necessitat de tornar primer la normalitat a la política catalana» (2)

I, efectivament, passa per la llengua, element cabdal de què està en joc, com de la presència del MHP Carles Puigdemont a Prada juntament amb els darrers presidents de la Generalitat.

Amb unes conseqüències, com saben més a fora que aquí, pel que sembla, molt transcendents tant pel que fa a la península com als temps a venir en la nova era per al continent europeu. (3)

PS.
1. “El català i el castellà”, Enric Vila, el nacional.cat, 22/8/2023.
2. “Les tres exides de la crisi catalana”, Editorial Vicent Partal, VilaWeb, 21/10/2018.
3. Comentari 22.10.2018 | 10:47 a l’editorial anterior que adjuntava el comentari de Hans Werner Sinn, president el Col•legi d’Economistes d’Alemanya, en una conferència l’endemà 10-O-2017 un diagnòstic i un pronòstic plausible sobre el problema-solució (Espanya-Catalunya-Unió Europea).

Anna Riera
Anna Riera
22.08.2023  ·  09:38

No se a que esperen als andalusos a reivindicar els seus drets ligüistics, i que es digui castellà-andalús. Ganes de fer soroll on no hi ha.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
22.08.2023  ·  09:53

Excel·lent Editorial: EXCEL·ENT. Ras i clar. Difícil millorar estil i contingut. Sense insultar, Ximo Puig: Expresident xafa xarcos! Perquè no és insultar dir la veritat quan callar és consentir el que no toca. Dretans i esquerrans valencians-espanyolistes: Cada u col·labora com sap “para ofrenar…”.

Jordi Miralda
Jordi Miralda
22.08.2023  ·  09:55

És convenient aquí veure quina és la pràctica amb les altres llengües oficials de la UE. En el cas del flamenc, la llengua oficial és l’holandès i rep aquest nom, no hi ha una denominació holandès-flamenc, i això que Bèlgica defensa el flamenc com una de les seves tres llengües oficials. Suposo que els traductors d’holandès de la UE tenen una sensibilitat i coneixement sobre la variant dialectal que és el flamenc, i aquí s’acaba la discussió.

Cal pensar també què cal fer amb el gallec: si el gallec és un dialecte del portuguès, caldria ser coherents també, però aquest pot ser un cas més dificultós a l’haver-hi probablement diferències més notables entre gallec i portuguès. En tot cas, és un debat útil per la UE.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
22.08.2023  ·  10:10

Com que el balenziano no existeix?

És l’idioma d’Eduardo Zaplana, Paco Camps, Llanos Massó, Flores Juberías, Maria José Català, Barrera Simó, Carlos Mazón, Ximo Puig en el 80 % de la seua vida, de Joan Baldoví en 11 anys vivint a Màdrix, dels socialistes de la sucursal del psoE a la Comunidaz Balenziana, del “Consel” i de la “Ieneralità” actuals.

Només té una objecció: que és un subdialecte de l’español plagat de catalanades. Si españa vol assumir-ho és llur causa. No la nostra.

I sóc d’acord amb el 130è M.H.P. de la Generalitat d’Amunt, amb Vicent Partal, etc. de que el balenziano és un tema “PARTICULAR” de tota aquest gent.

Els valencians que parlem conscientment valencià amb el català com a idioma nacional ens en sobra.

Cal que els principatins i resta de connacionals valencians, illencs, andorrans, franjolins, nordcatalans, algueresos i principatins, comencem a prendre’s seriosament i nacionalment les ferramentes nacionals que ens projecten internacionalment.

Josep Blesa (València)

Toni Arregui
Toni Arregui
22.08.2023  ·  10:12

No és per res que encara som espanyols…

Vicenç Massana
Vicenç Massana
22.08.2023  ·  10:28

Des del Principat també fem bajanades. Enguany es celebra el bicentenari de Mañé i Flaquer, el “pare” del periodisme modern, diuen. Doncs bé, a les bases del premi que porta el seu nom es poden presentar obres escrites en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya: català i castellà. Els treballs en altres llengües s’han de presentar acompanyats d’una traducció a un dels dos idiomes oficials de Catalunya.
El menysteniment cap a l’aranès és immens en general. Ens queixem i amb gran raó de l’actitud dels espanyols envers el català. Estaria bé que nosaltres no féssim el mateix.
És molt significatiu de com estem com a país que les bases d’un premi de periodisme (crec que el més important i dotat del país) reculli aquest error greu dels idiomes del país (ja sigui per desídia o incultura).
Sr Partal, vostè com a periodista i ferm defensor de la llengua catalana (però entenc que també de la diversitat lingüística), què en pensa?
Per últim, i no entraria per raons òbvies en el problema del premi de periodisme, però en català també tenim la llengua catalana de signes que també és oficial.

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
22.08.2023  ·  10:35

hem fa gracia quant algu els anomena sipais , i dic jo perque no els anomeneu com anomenaven els guardians reclutats entre els mateixos presoners dels camps d’extermini els hi deien “KAPOS” per si algu no ho sabia , a fi de cap fan la mateixa feina no ????

Sergi Rodríguez
Sergi Rodríguez
22.08.2023  ·  10:36

A Bèlgica els flamencs parlen flamenc però no qüestionen que sigui neerlandès. Fan un Gran dictat que és retrasmès a Bèlgica i Països Baixos. Us imagineu un Gran dictat amb catalano parlants d’arreu retrasmès x Apunt, IB, Tv3, tvalguer, etc?
Per tant, es podria dir-li valencià sense que sigui català, sense q per això hagis de ser un blavero. Com a empordanès puc empatitzar amb el sentiment que no ens hàgim de sotmetre tots a Barcelona i que anomenis valencià al català que parles. La qüestió inportant es que parlis i Estònia la llengua! Llegeixo uns quant comentaris ridiculitzants sobre l’andalús però ignoren que per a molts nacionalistes i indepes andalusos (que son poquets però també n’hi ha i , per cert, es van solidaritzar amb el primer d’octubre), l’andalús és llengua pròpia i no un dialecte del castellà. Per exemple El petit príncep, també te traducció a l’andalús: Er principito (en andalú).

Marc Mateos
Marc Mateos
22.08.2023  ·  10:50

Amb el PSOE no s’hi pot pactar res si ets independentista/catalanista/valencianista/illenc.

Són tan espanyolistes, anticatalanistes i antidemòcrates com el Pp.

I per això mateix qualsevol que s’hi acosta atret pels cants de sirena que diuen que són els espanyols bons, acaba tan cremat com si hagués pactat amb el Pp.

No sé quantes lliçons més d’ultraespanyolisme socialista necessiten els polítics nostrats per a entendre una cosa tan evident com aquesta.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
22.08.2023  ·  10:58

El nom no fa la cosa (o no del tot).
Algun cop que m’han preguntat, al PV, d’on era jo sempre he respost “valència del nord”.
Sempre em responen estranyats “català?”.
-“Si, açò mateix”. Final de la discussió.

Eduard Llaudó
Eduard Llaudó
22.08.2023  ·  11:04

Al contrari que en Partal i els comentaristes, pense-penso-pensi que el Ximo Puig (que certament no ha fet res pel valencià, i així li han anat les eleccions), ara té raó.

M’explico. Posar en evidència al PP i VOX respecte a la llengua no cal, tot-hom que els vota, i tot-hom que no els vota sap que no defensen el valencià, sinó que ataquen el català. Mai dels mais parlaran en valencià ni el defensaran, i això ho sap tot-hom.

Rebutjar la denominació català-valencià al Congrés per a suposadament posar en evidència la falta de defensa del valencià pel blaverisme, s’assembla a això altre de escollir l’eix ideològic (el progressisme espanyol per a evitar PP+VOX) respecte a l’eix nacional, amb galdosos resultats de tots coneguts.

És molt pitjor el secessionisme lingüístic, la incapacitat de tindre un mercal cultural comú, que no la temporal presència del neoblaverisme a les institucions, que caurà pel propi pes mort.

Oblidem el qui (en furtamelons) i mirem el què (la unitat de la llengua). Recolzar la proposta d’en Puig és una acció inequívoca, que ha de ser entomada amb generositat, i que ha d’anar seguida d’altres accions d’enfortiment de la comunitat cultural, ara disgregada i per tant amenaçada.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
22.08.2023  ·  11:16

Fer experiments referent a la nostra llengua, quan tot lo contrari necessita protecció és una falta de irresponsabilitat i de miopia. El sr Ximo Puig és un ninot del PSOE, quines esquerres més mediocres

Berta Carulla
Berta Carulla
22.08.2023  ·  11:18

Benvolgut Sr. Blesa, no és “Ieneralità” sinó “Ieneralitá”, confio que no li sàpiga greu que el corregeixi.

Voldria protestar per l’editorial d’ahir, ja que és impossible tornar aquí després d’haver escrit i els subscriptors van anar aportant informació: Vicent, en cap lloc al teu escrit deia que el que feia Míriam Nogueras era respondre una pregunta, probablement malintencionada. És molt diferent això que no que ella de mutu propi llancés la proclama de la necessitat d’amnistiar la presidenta represaliada, que era el que es deduïa de l’escrit: “Aquestes hores, Junts ha reclamat que l’amnistia que tothom creu que es podrà negociar amb el govern espanyol hauria d’incloure el cas de Laura Borràs.”

Val que hauria d’haver estat més discreta i que ja hauria de saber que no s’ha de dir només que allò que cal que se sàpiga, i per a la resta sempre hi ha temps i sempre arriba el moment oportú.

No t’entenc, director, ho vaig dir ahir i avui insisteixo amb més informació i per tant més motiu.

Sabeu que la Marta Rovira va dir que també caldria amnistiar les forces de seguretat de l’estat? Hauria quedat bonic posar-ho a l’editorial: forces de seguretat sí, presidenta independentista no!!

Benvolgut director us exigim que feu valdre el vostre altaveu per a la nostra lluita d’alliberament, no pas per aprofundir en l’enverinament col.lectiu.

. . .

Quant a la llengua, cal muntar aules gratuïtes per a l’aprenentatge de la llengua a tot el país de nord a sud est i oest; cal fer objecció de consciència, orgullosa i explícita, de castellà. Cal produir en català, qualsevol cosa; cal llegir en català; cardar en català; tenir fills en català; comprar i vendre en català; demanar tanda en català; anar al metge i al barber en català… o en valencià mallorquí alguerès o occità..!

Albert Miret
Albert Miret
22.08.2023  ·  11:21

Gràcies, Vicent. Només tu com a valencià pot dir-ho amb tanta dignitat i coneixement de causa, explicant clarament qui és aquest xafaxarcos i furtamelons del Ximo Puig, que en vuit anys no ha parat de destruir el País Valencià i d’enfrontar-lo a Catalunya tant com ha pogut. Ja és hora d’anar anomenant als cagabandúrries amb noms i cognoms, i els feixistes amagats al PSOE, al PP i a la Vox ronca com es mereixen. Gràcies, Vicent

Josep Molés
Josep Molés
22.08.2023  ·  11:24

Vicent,

Qui està discutint el nom de la llengua és aquest editorial (que ha arribat a dir que «La llengua que parlem a Bétera i la que parlem a Amer és la mateixa i es diu català. Punt final», i ha negat així l’evidència que també es diu «valencià», històricament, oficialment… i acadèmicament) i els seus comentaristes. El senyor Puig (i torne a dir que Déu me’n guard, de defendre les seues polítiques) no l’ha discutit: simplement, ha proposat usar junts els dos noms oficials en l’àmbit parlamentari per a deixar ben clar que volen dir el mateix. No trobes que és una iniciativa que pot desmuntar-li la paradeta al PP i obligar-li a dir Identificant-los així no hi haurà espai perquè Que siga

Ara, si del que es tracta és de no tocar la fibra a alguns principatins que estan més preocupats perquè el nom siga exclusivament el gentilici de la seua comunitat autònoma que per la unitat de la llengua en si, res a dir: neguem-nos a introduir el sinònim «valencià» i continuem de victòria en victòria fins a la desfeta final.

Finalment, un apunt ortogràfic: si a Vilaweb heu decidit no seguir les noves directrius de l’IEC (i de l’AVL) sobre supressió d’alguns guionets, hauríeu de mantindre’ls tots, en especial els que justament no s’havien eliminat. Per exemple, en el castellanisme «xafa-xarcos» («xafaxarcos» es llig [xafak’sarkos]).

josep ortinez
josep ortinez
22.08.2023  ·  11:40

Els que es varen inventar lo del Català Valencià son els mateixos que al
Mexicà
Savadoreny
Guatemaltec
Portoriqueny
Cubà
Argentí
Xilè
Uruguaià
Etc
Etc
Etc
Els hi diuen
Espanyol
A tots

Josep Soler
Josep Soler
22.08.2023  ·  12:05

Seguint la seva logica estrambotica el pregunto perque no hi ha un moviment que obligui a batejar la llengua dels espanyols de la seguent manera:
Espanyol-chileno-argentino-mexicano-venezolano-costaricense-urugusyo…..

Salvador Molins
Salvador Molins
22.08.2023  ·  12:31

No sembla mentida, com diu el títol d’aquest editorial, sinò que sembla Ximo Puig o Salvador Illa, … La “pürria” espanyolista del PSOE i les seves falses federacions. Tots ells enemics de la llibertat de Catalunya. Se’ls ha de posar contra les cordes quan pots i a tots, de dalt a baix, i Puigdemont sembla fer figa, lligat ja de mans amb això del català a la UE i Ñ.

Però aixequem-nos amb força i no els donem la raó, no la tenen! diguem-los “Prou d’això!” renegats d’aquesta terra!

Cada vegada més, visquem la nostra Llengua, visquem la nostra Nació sencera i fem-la independent.

Nosaltres som d’eixe poble. No hi renunciem!

Puigdemont i Junts no traiu els vostres votants, els catalans lliures, cap confiança amb Espanya, no doneu suport a cap investidura sense el reconeixement efectiu del Primer d’Octubre i de la DUI.

Us esteu jugant la coherència i la confiança de molts catalans.

Fàtima Izquierdo
Fàtima Izquierdo
22.08.2023  ·  12:48

Pompeu Fabra va recórrer totes les terres de parla catalana per crear la nostra gramàtica. Si diferenciem català del valencià, potser haurem de treure els trets característics del valencià alhora de referir-nos al català i fer una gramàtica nova?
No creieu que fem el ridicul tots plegats i que els enemics de la llengua se n’aprofiten?

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
22.08.2023  ·  12:59

Ximo Puig mai no ha estat persona fiable i per descomptat el seu partit encara menys. Aquest personatge sempre ha estat un vividor de la “polítiquilla”, cortesà permanent de la cort socialista (Felip, Guerra etc.) sempre falsejant la realitat per justificar la seva posició i el seu benestar personal.

GUILLEM PERELLÓ
GUILLEM PERELLÓ
22.08.2023  ·  13:11

Des del punt de vista de la filologia, la llengua comuna que parlem rep el nom de català per raons històriques que tots coneixem. Ara bé, dels 5 milions d’habitants del País Valencià ben pocs són filòlegs. La propaganda i l’adoctrinament han provocat molta confusió. Hi ha dubtes, reticències, ignorància. A més a més, per tradició, la majoria de la gent no se sent identificada amb aquest nom, no en té una idea clara… Una denominació català-valencià, o fins i tot català-valencià-balear (a la manera del diccionari Alcover-Moll) dotaria d’un caracter unitari i conciliador, venceria resistències i desconfiances, eliminaria els moltíssims entrebancs legals que ara patim… i trauria de polleguera els enemics de la llengua que ens volen i ens tenen dividits… M’és igual si la proposta l’ha feta Ximo Puig. Recorde haver llegit a vilaweb una entrevista on el departament de filologia catalana de la Universitat d’Alacant defensava aquesta mateixa opció. Al PV és un tema de supervivència. Cal implantar-ho administrativament a tots els nivells. La idea és potentíssima. Ens donaria una força que ara mateix no tenim. Un sentit unitari. Front a l’uniformisme i el centralisme espanyol-castellà-madrileny, el nostre multipolarisme.

Mercè Duran
Mercè Duran
22.08.2023  ·  13:15

Frase per emmarcar

El valencià és català i punt

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
22.08.2023  ·  13:23

L’Alcover-Moll, que havia de ser Diccionari General de la Llengua Catalana, fou català-valencià-balear i ningú pensà que eren tres llengües i quan l’escola deia galaico-portugués, cap alumne entenia que en foren dues. Per cert, el gallec ja és oficial a EU per Portugal però encara no a E.
Esteu caient al parany blaver de sempre com si no haguérem passat l’emboscada de València mentre ells, en complicitat amb la RAE que també són ells, diuen espaÑol al castellà fotent-se’n del que diu la Ció del 78 i a manar. Ara cal fer el català oficial a EU. De la resta ja en parlarem quan no haja descarrilat el tren.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
22.08.2023  ·  13:40

A tots als que no els sembla malament que es digui català-valencià, els preguntaria:

I perqué, doncs, ¿no posem català-valencià-mallorquì-alguerès-andorrà-rossellonès i etc. etc. etc.?

¿Com és possible que no us adoneu que acceptant de mencionar una varietat, obriu la cleda a tota una sèrie de despropòsits?

¿que no veieu que hi haurà sempre algú que reivindicarà una varietat o una “terrible” ofensa i serà la cançò de l’enfadòs?

Ja heu fet el joc de Castella que és el que està denunciant en Partal.

Ui! no he posat menorquì…osti!.

Robert ROCH
Robert ROCH
22.08.2023  ·  13:58

Un despropòsit que fins i tot s’estén a valencianistes que no posen en dubte la unitat de la llengua i que reclamen el dret a dir-ne valencià simplement perquè en fan política i lliguen llengua amb el sentiment territorial. Persones com en Vicent Baydal per posar un exemple. Busqueu-lo a twitter.

Òbviament, tothom té el dret de dir-ne com vulgui, i per tant, valencià és la llengua que es parla a València si és així com li volen dir.

Però la llengua només té un nom oficial i aquest és català. I no és cap imposició ni cap prova de voluntat de perjudicar, ans al contrari, pensar això demostra una falta d’autoestima total i a sobre els hi fan el joc i blanquegen els feixistes espanyols.

Ferran López
Ferran López
22.08.2023  ·  16:32

Un punt important que fins ací no es té en compte: el problema no són tan sols els blaveros, el PP-Vox ni el PSOE; el problema són, també, o sobretot, els tercerviistes (Compromís, o com es facin dir ara), o neoblaveros, és a dir, el valencianisme històric, patriota, reconvertit oportunistament al missatge blavero suavitzat (“el valencià i el català formen part del mateix sistema lingüístic”, i gal·limaties similars), i acompanyant i legitimant, des dins del moviment nacional, el muntatge de l’AVL. Si no, ¿per què insistir que de la llengua “cal dir-ne valencià”, o, com a màxim, “català-valencià”, o “valencià-català”, o etc.? ¿Per què l’obsessió a distanciar-se al màxim de la resta de la nació catalana, i a ignorar o apartar el concepte i el terme de Països Catalans, imitant, en aquests punts, el món oficial principatí (cal dir-ho)? ¿Per què crear una acadèmia pròpia i específica, si ja existien l’IEC i l’Institut Interuniversitari de Lingüística Valenciana? ¿Per què gastar milions a “normativitzar, per fi” una llengua que ja feia uns vuitanta anys que tenia normativa científica, unitària i consolidada? ¿Per què crear una normativa pròpia i específica (gramàtica, diccionari…), i, sobretot, diferencial, plena d’incongruències, duplicacions inútils, ultralocalismes rebutjats com a anormatius per tots els gramàtics valencians, i castellanades crues a dojo? Etc., etc. El cas és que el català del País Valencià es diu oficialment “valencià”, i això ho hem pagat i ho paguem. Que no ve d’avui. I era d’esperar que els tercerviistes s’hi fessin forts com han fet sempre.
Ah! I en resposta en algú que diu al contrari: no, senyor. Contra l’opinió unànime de la romanística, el portuguès i el gallec es tracten oficialment com a llengües diferents a tots els efectes. I el mateix passa oficialment amb el serbocroat: internacionalment tothom fa veure que es creu que “ja” no existeix. I etcètera. En general, les “llengües amb guionet” són conflictes polítics podrits. Per això no existeix la denominació “neerlandès-flamenc”, per exemple: perquè tot el domini, i els seus estats, en reconeix la unificat (menys l’Estat francès, és clar). I un llarg etcètera.

Ramon Perera
Ramon Perera
22.08.2023  ·  16:37

Totes les llengües, totes, estan dialectalitzades i si no s’hi posa la política per entremig ningú no discuteix que la llengua és una sola i té un nom únic. Jo proposo la metàfora de la garba. Cada espiga representa un dialecte o una variant, però la garba és una sola.

Per posar un exemple. Algú coneix algun espanyoliste que negui que l’alemany és una sola llengua?
Però l’alemany en té molts de dialectes i de variants. Només cal mirar en aquest enllaç de la Viquipèdia per fer-se una petita idea,
https://ca.wikipedia.org/wiki/Alamànic

Ningú [ni els principatins, valencians, mallorquins… amb la mentalitat més colonitzada] no discuteix que l’alemany és una sola llengua i que té un sol nom: „Deutsch” o bé „die deutsche Sprache”.

I ara tornen altra vegada amb la murga del nom?
A aquests de la murga cal aplicar-los aquesta frase de Vicent Partal a l’editorial: “s’obri una via de conflicte i de contradicció, de deslegitimació per a si mateixos del seu programa, que el nacionalisme i l’esquerra valenciana podrien haver aprofitat magníficament per fer-los un trau.”

Lluís Masgrau
Lluís Masgrau
22.08.2023  ·  16:44

Jo sóc del principat, però puc entendre que hi hagi valencians que per tradició utilitzin la denominació “valencià” sense que per això qüestionin la unitat de la llengüa. A mi em sembla que si l’IEC i l’ACVL es posessin d’acord per tal que a nivell internacional i a tots els efectes el nom oficial de la llengüa fos Català/Valencià això posaria les coses més difícils al secessionisme lingüístic i al blaverisme en general. Em fa l’efecte que la doble denominació no és un problema; el que crea les condicions per alimentar la idea que es tracta de dues llengües diferents és deixar la doble denominació com una cosa oficiosa en lloc de consagrar-la obertament. En algun comentari es cita l’exemple del flamenc (que tothom sap perfectament que és el neerlandès que es parla a Flandes).

David Mascarella
David Mascarella
22.08.2023  ·  17:08

Només un ha opinat?

Joan Giralt
Joan Giralt
22.08.2023  ·  18:29

Benvolguts, els Castellans no han tingut problema en que la seva Llengua fos utilitzada en molts territoris al crear un nom global: Español. Al Català li falta un nom global que englobi tota la Comunitat, la proposta Català-Valencià, continua essent excloent per els Balears, el Andorrans, els Algueresos… Que us sembla si li posem Mediterrani a la Llengua Comú?

Clara Salueña
Clara Salueña
22.08.2023  ·  22:56

Els andorrans sempre hantingut coar que parlen català. Igual que els nordcatalans. Aquesta polèmica és un producte nyordo

Xavier Casademont
Xavier Casademont
22.08.2023  ·  23:41

xafaxarcos furtamelons!

M’encanten aquestes paraules! Tot i que no les he trobades al diec ni dnv.

Rafael Frasquet
Rafael Frasquet
23.08.2023  ·  00:03

Faig meu el comentari d’en Ferran López.

Bonaventura Casanova. Cal bastir eixos lideratges que no es tenen. I no oblidar la traïció del neoblaverisme (Compromís) que, de fet, ja ha abominat fins del “nacionalisme”, ni que siga valencià, no a la pràctica (d’això ja fa anys) sinó fins en les ponències i documents interns. Cal recordar-ho quan vénen votades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any