El general de brigada Adolfo Coloma Contreras està retirat de la carrera militar d’ençà del 2018. Ara, sense uniforme, s’ha mantingut actiu com a directiu de la Fundació Francisco Franco i ha coordinat la quarantena de delegacions que l’entitat d’extrema dreta té arreu de l’estat espanyol.

L’objectiu de les delegacions, segons la mateixa fundació, és aquest: “Difondre i promoure l’estudi i el coneixement sobre la vida, el pensament, el llegat i l’obra de Francisco Franco Bahamonde, en la seva dimensió humana, militar i política, i les fites dels anys del seu mandat com cap de l’estat espanyol, capità general i generalíssim dels exèrcits.”

Ara fa uns tres anys i acabat de retirar, Coloma va signar el manifest a favor i en defensa del dictador Francisco Franco que van impulsar uns dos-cents militars, entre els quals diversos ex-alts comandaments, com ara el tinent general Juan Enrique Aparicio.

“Després dels atacs permanents a la persona del general Franco d’ençà de la seva mort, que han esborrat sense pressa, però sense pausa, tot vestigi de la seva tasca per Espanya en els moments històrics que li va tocar viure, l’esquerra política i tots els seus mitjans afins han desfermat una campanya sense mesura i difícilment comprensible, excepte per la seva obstinació visceral de revenja per a esborrar mig segle de la nostra història, mitjançant l’intent final de fer desaparèixer definitivament el principal artífex que aquesta història no desaparegués”, deia el manifest.

Una carrera d’alt nivell

Segons que informa Público, Coloma, nascut a Ceuta el 1953, ha estat un militar d’alt nivell dins l’exèrcit espanyol. Ha passat per la caserna general del comandament sud de l’OTAN a Nàpols i també ha estat coronel en cap del departament d’operacions i logística de l’escola de guerra de l’exèrcit.

Va fer el gran salt el 2006, quan el govern de José Luis Rodríguez Zapatero el va nomenar comandament d’operacions especials, i es va dedicar a formar els anomenats boines verdes. Un any després, segons que va explicar ell mateix, va ser l’encarregat de desenvolupar les forces de reacció ràpida de l’OTAN.

“El 2007 vaig ensinistrar i formar el component combinat conjunt d’operacions especials de les forces de reaccions ràpides de l’OTAN, una fita per a les forces armades espanyoles per la confiança en la capacitat d’organització, comandament i control”, va explicar en una entrevista al diari Información.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.