MINUT A MINUT

Última jornada de les proves d’accés a la universitat (PAU) 2025 a Catalunya. Més de 44.200 estudiants matriculats s’examinen de la selectivitat.

Avui serà el tercer i últim dia dels estudiants. Tocarà fer l’examen de llengua catalana i literatura com a modalitat obligatòria. Després, quedaran els exàmens optatius: arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultura gregues, matemàtiques aplicades a les ciències socials, moviments culturals i artístics, biologia, disseny, funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci, literatura catalana i tecnologia i enginyeria.

Enguany, hi ha algunes novetats als exàmens de les PAU respecte dels anys anteriors. Per exemple, és un model únic i no s’hi pot descartar temari. És a dir, en lloc d’haver-hi dos exàmens, com fins ara, hi ha un únic model, tot i que, dins la prova, sí que hi ha exercicis opcionals.

Tot seguit, us oferim tota la informació de les PAU 2025 en directe.

17.54h

Visita de franc al Museu del Renaixement

El Museu del Renaixement ha convidat a tots els estudiants que s'hagin examinat de les PAU aquest 2025 a visitar de franc el museu amb una visita guiada. La cita tindrà lloc divendres 20 de juny, a les 12.00, a càrrec de Damià Martínez, el director.


17.46h

Aprovaríeu l’examen de català de la selectivitat 2025?

Segons que expliquen uns quants estudiants, la prova de llengua catalana i literatura ha estat prou assequible, sense gaires preguntes complicades. Tanmateix, sovint és l’apartat de reflexió lingüística aquell que origina més dubtes.

Poseu-vos a prova i comproveu si aprovaríeu l'examen de català

17.03h

L'estudiant amb millor nota de la selectivitat al País Valencià estudiarà disseny de moda

L'alacantí Iago Sánchez ha obtingut la nota més alta de les PAU 2025 al País Valencià. Ha obtingut un 9,90 sobre 10, després de treure quatre 10 d'un total de sis assignatures. A més, té un 9,96 de mitjana de batxillerat, que ha cursat al col·legi Sant Albert Magne de Monforte del Cid.

En declaracions a EFE, la mare d'en Iago ha relatat que ambdós s'han sorprès per la nota, ja que tan sols necessitava un aprovat per tal d'entrar a la UPM de Madrid, atès que el centre és públic però de gestió privada. Iago Sánchez hi estudiarà disseny de moda.

16.51h

Acaba la selectivitat a Catalunya

Els estudiants ja han fet el darrer examen del dia de les PAU. I això vol dir que la selectivitat 2025 a Catalunya ja ha acabat. Les xarxes socials s'han omplert de comentaris celebrant la fi dels exàmens i inaugurant les vacances d'estiu.

15.15h

Comença el darrer examen de la selectivitat 2025

Uns quants estudiants acaben d'entrar a les aules per a fer el darrer examen de la selectivitat 2025. És el torn de les optatives de biologia, disseny, funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci, literatura catalana i tecnologia i enginyeria. Mentrestant, un gran gruix d'estudiants ja han acabat la selectivitat i donen la benvinguda a l'estiu.

15.02h

Noves correccions d'exàmens

Ja hi ha noves correccions disponibles. Podeu consultar els exàmens d'arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultura gregues, matemàtiques aplicades a les ciències socials, moviments culturals i artístics.

Consulteu ací les noves correccions.

13.37h

L'examen de matemàtiques socials, bastant difícil

Uns quants alumnes acaben de sortir de les aules després d'examinar-se de matemàtiques de la modalitat social. Segons que han explicat uns quants alumnes a VilaWeb, tot indicava que l'examen seria bastant difícil. Com a mínim, més que el de matemàtiques de modalitat científica, que es va fer ahir i va crear bones sensacions entre els estudiants.

13.35h

Acaba el segon examen del dia

Ja ha acabat el segon examen del dia. Els estudiants s'examinaven d'arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultura gregues, matemàtiques aplicades a les ciències socials i moviments culturals i artístics.

Molts d'ells ja han acabat la selectivitat definitivament, atès que avui era el tercer i darrer dia.

13.13h

"No he fet l'exercici de derivats"

VilaWeb ha sortit al carrer a preguntar als aspirants universitaris com els ha anat l'examen de català. Molts asseguren que no era gaire difícil, i que se n'han sortit prou bé. De totes maneres, molts confessen que les preguntes que han considerat més complicades simplement no les han respost perquè podien elegir de no fer-ho en dues. Concretament, la gran majoria dels entrevistats assegura haver descartat de fer les preguntes de reflexió lingüística, que tenen a veure amb la formació de noves paraules derivades de substantius o verbs.

12.00h

Comença el segon examen del dia

Els estudiants comencen el segon examen del dia. És el torn de les assignatures optatives d' arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultura gregues, matemàtiques aplicades a les ciències socials i moviments culturals i artístics.

11.37h

Què han preguntat a l'examen de català?

Els estudiants ja han fet l'examen de català. Han hagut d'analitzar un text de Joan Maria Boronat i Pujals, titulat "La gentrificació verda", i reflexionar sobre la transició ecològica i la gentrificació al Poblenou. També han preguntat pel poema de Joan Alcover, "Desolació". Calia explicar també els termes Renaixement i Renaixença. En l'apartat d'ortografia, es preguntava sobre pronoms febles, i, com és habitual, calia formar noves paraules a partir de derivades. Finalment, calia detectar a quina variant dialectal pertanyia un text. En aquest cas, a la del rossellonès.

Consulteu ací l'examen de català.

11.19h

Un examen de català assequible

Unes quantes piulades a les xarxes socials expressen que l'examen de català no ha estat tan complicat com molts temien. Per ara, els estudiants resten a l'espera que es publiquin les correccions, que compartirem a VilaWeb tan bon punt es facin públiques.

10.51h

El problema de l'habitatge i el turisme de masses, a l'examen de català

El problema de l'habitatge i la massificació turística ha sortit en un dels textos de l'examen de català, concretament, en l'exercici d'expressió escrita. Pel que fa a la part de literatura, els estudiants han hagut d'analitzar un poema de Joan Alcover, poeta i assagista referent de les lletres catalanes.

10.29h

S'acaba l'examen de català

S'acaba l'examen de llengua catalana i literatura. Els pròxims exàmens seran d'assigantures optatives, i es faran de 12.00 a 13.30. Són aquests: arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultura gregues, matemàtiques aplicades a les ciències socials i moviments culturals i artístics.

09.47h

Quan sortiran les notes de selectivitat 2025?

A Catalunya, com que la selectivitat s’ha fet una setmana més tard que a la resta dels Països Catalans, notes dels exàmens no es publicaran fins el 25 de juny, l’endemà de Sant Joan. Es podran demanar revisions fins el 30 de juny.

Al País Valencià, es faran públiques les notes el dia 13 de juny. Les reclamacions es poden fer fins el 18 de juny.

Finalment, a les Illes ja s’han publicat les notes. Van sortir el dia 11 de juny. Avui és l'últim dia per a poder demanar la revisió.

Consulteu tota la informació sobre les notes de tall ací.

09.25h

Sorpresa a l'examen d'història de l'art

Sorpresa a l'examen d'història de l'art: els estudiants que van examinar-se ahir d'aquesta matèria els va sortir un exercici igual que el del model d'examen que s'utilitza per a practicar i preparar-se. Es tractava d'un exercici en què els alumnes havien de triar entre dues opcions, la Catedral de Sant Jaume de Compostela o Formes úniques de continuïtat en l’espai, d'Umberto Boccioni, i respondre a diferents preguntes, com ara contextualitzar-la i analitzar-ne les característiques formals i estructurals.

09.16h

Com és l'examen de català?

L'examen de llengua catalana i literatura consta de quatre parts. El primer apartat correspon a l’exercici de comprensió lectora i val dos punts; el segon és una pregunta sobre l’estudi del fet literari, amb una puntuació màxima de dos punts; en tercer lloc, hi ha la part de reflexió lingüística, amb preguntes tipus test sobre sintaxi i pronoms febles, que val un punt; i a l’última part s’avalua l’expressió escrita. Aquesta darrera part val tres punts.

09.06h

Comença la tercera i última jornada

De 09.00 a 10.30, els milers d'estudiants que s'examinen de la selectivitat a Catalunya s'enfronten a l'examen de llengua catalana i literatura, el primer de la tercera i última jornada de selectivitat.

12.06.2025
18.08h

S'acaba la segona jornada de selectivitat

S'ha acabat la segona jornada de selectivitat a Catalunya. Demà serà el tercer i últim dia dels estudiants. Tocarà fer l'examen de llengua catalana com a modalitat obligatòria. Després, queden els exàmens optatius: arts escèniques, dibuix artístic, llengua i cultura gregues, matemàtiques aplicades a les ciències socials, moviments culturals i artístics, biologia, disseny, funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci, literatura catalana i tecnologia i enginyeria.

17.08h

L'aqüífer de geografia: una "pífia" a les PAU?

L'examen de geografia, de modalitat optativa, que es va fer ahir, va ser sonat per una paraula: aqüífer. Els alumnes n'havien de donar la definició, però molts no sabien què dir, perquè no s'acostuma a ensenyar en el temari de geografia de manera explícita, tot i que, certament, té a veure amb el temari.  

El docent en geologia David Rabada va expressar la seva incredulitat a X: "Increïble pífia a les PAU. Confonen la geologia amb geografia. A la prova de geografia han posat un problema de geologia". Tanmateix, unes quantes persones li van rebatre l'argument ràpidament: "Entra al currículum" i "Sempre s'ha inclòs a geografia", van ser algunes de les respostes que va rebre.

16.59h

La traducció del llatí de Juli Cèsar, el més difícil de l'examen

Uns quants estudiants han expressat la seva perplexitat a l'examen de llatí, una assignatura de la modalitat optativa. En un apartat, havien de traduir un text de Juli Cèsar, que han considerat bastant difícil.

16.40h

Així ha estat l'examen de filosofia

Què han preguntat a l'examen de filosofia? Ara que s'ha fet pública la correcció i les preguntes, us n'exposem els punts principals.

En primer lloc, calia elegir entre analitzar un text de René Descartes o de Martha Nussbaum. Després, calia argumentar sobre els impediments morals de no tenir obligacions si materialment t'ho pots permetre amb 20 anys, tot comparant-ho amb algun filòsof estudiat.

Finalment, calia argumentar si l'estudiant estava a favor o en contra de l'afirmació: "És millor ser Sòcrates insatisfet que un ximple satisfet".

Consulteu ací l'examen de filosofia complet.

16.30h

S'acaben els darrers exàmens del dia

Els estudiants ja han acabat el tercer i darrer examen de la segona jornada de selectivitat. Eren exàmens de la modalitat optativa: dibuix tècnic, història de l’art, història de la música i de la dansa, literatura castellana, química i tècniques d’expressió gràfico-plàstica.

15.48h

Més de cinc hores sense la correcció de filosofia

La correcció de l'examen d'història de la filosofia de la selectivitat de Catalunya es fa esperar. Els estudiants han finalitzat la prova a les 10.30, i d'encà de llavors ja han passat més de cinc hores sense que el Canal Universitats faci públiques les correccions. En tant bon punt es publiquin, ho podeu consultar a VilaWeb.

15.10h

Dades: filosofia és l'opció triada pels estudiants pels pèls

Els estudiants s'han examinat aquest matí de les matèries comunes, i han hagut de triar entre història o història de la filosofia. Al contrari d'altres anys, en què la majoria d'estudiants elegien fer història, el canvi en el model d'exàmens ha propiciat un canvi de tendència: un 49,17% han triat història i un 50,83% han fet història de la filosofia. Això dista de l'any passat, quan un 69% va elegir història davant d'un 31% de filosofia.

15.06h

Comencen els exàmens de la tarda

Ara és el torn de dibuix tècnic, història de l’art, història de la música i de la dansa, literatura castellana, química i tècniques d’expressió gràfico-plàstica. Són assignatures optatives, que no han de fer tots els estudiants.

13.46h

Examen de llatí: Juli Cèsar i Florus

Els estudiants ja han fet l'examen de llatí. L'Associació de Professors de Llengües Clàssiques de Catalunya ha publicat a les xarxes socials les imatges de l'examen. S'hi pot veure com ha aparegut un text de Juli Cèsar que calia traduir. També calia analitzar un text de Flous, en què es referia de manera elogiosa a la ciutat de la Hispània romana. A banda, calia realitzar uns quants exercicis sobre morfosintaxi i etimologia.

13.37h

S'acaba el segon examen del dia

Els estudiants ja han acabat el segon examen del dia, que formava part de la modalitat optativa. En funció de la modalitat cursada a batxillerat, els alumnes s'han examinat d'anàlisi musical, dibuix tècnic aplicat a les arts plàstiques i al disseny, ciències generals, llengua i cultura llatines o matemàtiques.

Ara, comencen la pausa per a dinar abans d'encarar els tercers i últims exàmens de la jornada.

13.26h

Així ha estat l'examen d'història

Ja s'ha fet públic l'examen d'història de la selectivitat de Catalunya. D'una banda, apareixia un text per a analitzar sobre el cop d'estat de Franco que va donar lloc a la Guerra del 36-39. També calia explicar uns quants conceptes, o bé relacionats amb la transició espanyola (amnistia, Estatut d'Autonomia,...), o bé sobre els problemes de la 2a República espanyola (transport públic, centres sanitaris...).

El tercer apartat, feia reflexionar sobre els avenços socials o el paper de la dona abans i després de la Guerra del 36-39.

Finalment, hi havia unes preguntes tipus test.

Consulteu ací les preguntes d'examen i les correccions.

13.07h

"Em sap greu, no tinc una bola de cristall"

La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat, Núria Montserrat, ha lamentat les queixes i els dubtes dels estudiants respecte al nou model d'exàmens de les PAU. "Em sap greu", ha dit, fent referència al fet que els estudiants no van saber com serien exactament aquests nous models d'exàmens fins ben entrat el primer trimestre de curs acadèmic. "No tinc una bola de cristall, i aquí ens agrada tenir rigor quan fem les respostes, però també hem de dir que nosaltres pengem els models d'examen, a finals d'octubre hi havia els 35 models d'examen", ha apuntat en una entrevista d'aquest dijous a Ser Catalunya.

13.01h

Menys aprovats que l'any passat

A les Illes, el percentatge d'aprovats a les PAU ha baixat dos punts respecte a l'any anterior. Però el percentatge d'aprovats continua sent molt elevat: enguany, se situa lleugerament per sobre del 92%, mentre que l'any passat va ser de 94%.

Segons que ha explicat el codirector tècnic i president del tribunal de la PAU, Joan Antoni Mesquida, aquesta lleugera caiguda en els resultats era previsible, a causa dels canvis aplicats en els models dels exàmens, com l'eliminació de l'opcionalitat i el descompte per faltes d'ortografia, especialment en les matèries lingüístiques.

12.27h

Contents per Descartes, no tant per Nussbaum

Els mems elaborats pels alumnes són sovint el millor termòmetre per a saber com ha anat un examen. En el cas de filosofia, és clar que, entre el filòsof René Descartes, un clàssic dels exàmens de selectivitat, i Martha Nussbaum, que hi ha entrat per primera vegada, els alumnes han elegit al filòsof francès.

12.02h

Comencen els segons exàmens del dia

Ara comencen els exàmens de les assignatures de la modalitat optativa. És el torn d'anàlisi musical, dibuix tècnic aplicat a les arts plàstiques i al disseny, ciències generals, llengua i cultura llatines i matemàtiques, segons la modalitat del batxillerat que s'hagi fet i del grau universitari que es vulgui cursar.

11.17h

Nussbaum i Descartes, la tria de la prova de filosofia

La filòsofa Martha Nussbaum i René Descartes han estat les dues opcions de l'examen d'història de la filosofia. Enguany era la primera vegada que hi entrava el temari d'una dona filòsofa. Nussbaum, nascuda el 1947, és reconeguda per les contribucions en ètica, filosofia política i drets humans, a més de tenir un pes important en les teories feministes.

11.06h

Un examen d'història "assequible"

Uns quants estudiants entrevistats als Matins de TV3 han explicat les primeres sensacions en sortir de l'examen d'història. Diuen que no ha estat especialment difícil, tot i que creuen que en algunes preguntes han anat a "atrapar-los". Han preguntat sobre Josep Tarradellas i el paper de la dona abans i després de la guerra del 36-39. També sobre el franquisme i la transició espanyola.
El professor entrevistat era optimista: "Ha estat un regal", ha dit, fent referència al fet que la majoria de preguntes tractaven sobre el període més recent i, per tant, els estudiants ho tenien més fresc perquè era el darrer tema que havien estudiat.

10.53h

Primers mems sobre l'examen de filosofia

Els estudiants comencen a fer públics alguns mems i comentaris en clau d'humor a les xarxes socials sobre els exàmens que acaben de realitzar: història o història de la filosofia. Segons el mem que publica l'usuari "Cororo", a l'examen de filosofia els han preguntat per Mill i Nietzsche.

Recordeu que aviat es publicaran les correccions dels exàmens, que podreu consultar a VilaWeb.

09.39h

Història o filosofia? Més equiparació que mai

Els exàmens d'història i filosofia d'enguany generen expectació perquè, per primera vegada, seran més competencials i menys memorístics. Per això, tot i que els anys anteriors història era l'opció elegida per a la majoria d'estudiats (l'any passat, 7 de cada 10 alumnes la van elegir), aquest any les dues assignatures estan igualades.

De fet, uns quants estudiants entrevistats als Matins de TV3 asseguren que han elegit filosofia perquè té un temari més acotat que no pas història. A més, cal tenir en compte que es va notificar als estudiants d'aquest canvi a les proves de la selectivitat una vegada iniciat el curs, i molts tenen dubtes de com seran.

09.15h

Les imatges del primer dia de selectivitat

Ahir va ser la primera jornada de les PAU 2025 a Catalunya. Us deixem amb un petit recull d'imatges per a resumir el primer dia de selectivitat.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

09.10h

Comença la segona jornada de les PAU

Els estudiants encaren el segon dia consecutiu de les PAU començant amb els exàmens d'història o d'història de la filosofia, segons què hagin elegit. Durant la resta del dia, es faran assignatures optatives, en funció de la modalitat de batxillerat cursada i de les necessitats de ponderacions de cada grau universitari.

11.06.2025
18.00h

L'examen de geografia, més complicat que no pas uns altres anys

El compte "La selectivitat", que recull a les xarxes socials les experiències i comentaris de la comunitat d'estudiants de Catalunya, ha publicat informació relativa a l'examen de geografia, que uns quants estudiants han fet aquesta tarda com a modalitat optativa. Segons que sembla, ha estat un examen bastant més difícil que altres anys.

17.01h

El Barça desitja sort a Pau Cubarsí a la selectivitat

El Barça ha desitjat sort a les proves de selectivitat al seu jugador Pau Cubarsí, que, com la resta de 44.200 alumnes, ha començat avui els exàmens de les PAU. Ho han fet amb una publicació a X.

16.51h

Majoria de dones a la selectivitat

Segons les dades que ha publicat la Generalitat de Catalunya, dels 44.238 estudiants matriculats a la fase general, 25.694 són dones i 18.544 homes.

A més, també val la pena destacar la clara preferència que tenen els estudiants per a fer l'examen d'anglès en la llengua estrangera (un 98,47%), en lloc del francès (1,09%), alemany (0,26%) o italià (0,18%).

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor