MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] El moviment feminista es mobilitza a tot el país pel 8-M

  • Us oferim tota la informació d'última hora sobre les mobilitzacions del 8 de març, dia internacional de la dona

VilaWeb
Redacció
08.03.2021 - 21:06
Actualització: 08.03.2021 - 21:49

Un any més, el país es mobilitza durant el dia internacional de la dona reivindicar la igualtat de gènere. Arreu del territori hi han previstes manifestacions i accions d’acord amb la vaga feminista. Us oferim tota la informació en directe.

Els desafiaments del feminisme 

8-M a València: actes descentralitzats al llarg del dia per tota la ciutat 

21.03h

Lleida reivindica un 8-M feminista i anticapitalista

Els carrers de Lleida s'han tornat a tenyir de color lila amb motiu del 8-M, tot i la covid-19. La mobilització ciutadana ha estat inferior a la registrada anys anteriors, amb poc més d'un miler de persones i s'han tornat a organitzar dos actes per separat, un per la Coordinadora 8M i l'altre per Marea Lila. El primer ha estat el més multitudinari, amb una manifestació que ha sortit a les 18.00 de la plaça Víctor Siurana per reivindicar un 8-M feminista, combatiu i anticapitalista, sota el lema 'El masclisme no ens atura, la covid-19 tampoc'. La marxa ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol, on s'ha llegit un manifest i s'ha fet una foguera amb capses de cartó que s'han cremat amb el foc. També han cremat una banderola de Vox.

La manifestació ha recorregut diversos carrers de Lleida i durant el trajecte ha fet diverses parades. Al Bisbat de Lleida s'han llençat penja robes per denunciar els avortaments il·legals, davant del Departament de Salut han reclamat l'avortament lliure i gratuït amb crits i pintades a la façana i, finalment, davant la Guàrdia Urbana han cridat 'la policia tortura i assassina'. Durant el recorregut també han cantat 'Mort al capital, a l'església i a l'Estat' i 'Els carrers seran feministes', entre d'altres.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN

20.53h

La Plataforma Feminista d'Alacant reivindica "vaccinar-se contra el virus de la violència masclista"

La commemoració de la Plataforma Feminista d'Alacant s'ha vist afectada per les restriccions contra la covid. Durant el dia, s'han fet sis actes diferents a Alacant, un d'ells a la plaça de la Montanyeta, davant de la subdelegació del govern espanyol, on s'ha fet una concentració amb l'assistència limitada a un màxim de 30 persones durant mitjà hora. S'hi ha llegit un manifest que ha reivindicat la necessitat de "vaccinar-se com a societat contra el virus de la violència masclista". "Aquesta pandèmia ha agreujat, encara més, la situació de les dones, augmentant els nivells de desigualtat i injustícia social. La feminització de la pobresa, el sensellarisme de les dones, les dificultats per a garantir els drets en la salut sexual i reproductiva (...) totes aquestes situacions han agreujat la salut física i mental de nosaltres, les dones", ha lamentat la portaveu de la Plataforma, Yolanda Díaz.

Tant Díaz com la coordinadora del col·lectiu, José Fina Carreño, han reivindicat que "el virus de la violència també l'hem de combatre". "Són 1082 les dones assassinades per la violència masclista; el confinament va suposar majors nivells de violència i una major desprotecció i aïllament de les dones víctimes de violència de gènere, així com les cridades al 016, que van incrementar de manera exponencial. Per això en aquesta concentració volíem visibilitzar que dins de la nostra agenda hi ha acabar amb la xacra social del terrorisme masclista", han exposat.

Fotografia: Plataforma feminista d'Alacant

20.51h

Unes 2.500 persones es manifesten pels carrers de Girona

Unes 2.500 persones, segons la Policia Municipal i els Mossos, s'han manifestat pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M sota el lema "Ens volen confinades, ens trobaran organitzades". La mobilització, convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, ha començat a la plaça U d'Octubre i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat fins a la Delegació del Govern, on han llegit un manifest assegurant que "la lluita continua" i han denunciat que la pandèmia ha "accentuat encara més les desigualtats". També han denunciat els casos d'assetjament sexual destapats a l'Institut del Teatre i han interpretat diverses cançons de denúncia.

20.47h

Unes 500 persones es concentren a Tarragona

Unes 500 persones s'han concentrat a Tarragona convocades per la Plataforma 8M del Camp de Tarragona i ha reclamat la igualtat de gènere, la fi de la violència masclista i la fi de la bretxa salarial. També ha servit per denunciar que la pandèmia ha empitjorat la situació laboral de les dones i que moltes de les feines feminitzades que fan són considerades essencials, però no tenen el reconeixement social i salarial que correspondria. Per l'escenari que s'ha habilitat hi han passat grups de teatre i de música, així com membres del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, que han denunciat la precarietat laboral que pateixen les dones que netegen els hospitals.

19.40h

La manifestació estàtica del 8-M a Barcelona congrega 4.500 persones que acaben ballant

La concentració feminista del Dia Internacional de les Dones a Barcelona ha començat de manera estàtica amb les manifestants aixecant pancartes i cridant proclames i ha acabat amb els participants ballant en una manifestació tant festiva com reivindicativa. Convocada pel col·lectiu 'Vaga feminista', l'acció s'ha fet amb inscripció prèvia i aforament limitat a un màxim de 3.600 persones per adaptar-se a les mesures de prevenció per la covid-19, tot i que la Guàrdia Urbana ha quantificat l'assistència en 4.500 persones. La manifestació unitària del 8-M s'ha celebrat sota el lema 'Juntes, diverses i rebels. Som imparables' i s'ha fet en vuit trams des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer Rosselló.

Dels 8 trams que s'han habilitat per la manifestació, sis eren no mixtos i dos eren mixtos. La inscripció als diferents trams s'ha fet a través del web del col·lectiu 'Vaga feminista' i diverses hores abans de l'inici de l'acció ja s'havien esgotat totes les places i l'aforament ha quedat ple. Cada tram ha funcionat de manera força independent, de manera que per exemple mentre un tram estava fent un minut de silenci en un altre se seguia escoltant la batucada. La situació de les manifestants en els 3.600 punts dibuixats a terra ha durat vint minuts, de seguida s'han desplaçat.

Una portaveu del col·lectiu 'Vaga feminista' ha reconegut si bé han fet el possible per complir les restriccions per la covid-19, al final havia estat "una mica caòtic", però que estaven molt satisfetes de com s'havia desenvolupat. Durant l'hora que ha durant la concentració hi ha hagut temps per representacions teatrals, la lectura d'un manifest, crits reivindicatius, moltes 'selfies' i uns minuts amb un mar de llums liles amb el mòbil. Al final la música que s'emetia des d'una de les senzilles carrosses on hi havia una colla de persones ballant ha convertit el Passeig de Gràcia en una pista de ball improvisada durant un quart d'hora. Després de la manifestació estàtica, les convocants impulsen una cassolada i llums liles des dels balcons catalans a partir de les 21 h.

19.28h

Imatges de la concentració feminista del Dia Internacional de les Dones al passeig de Gràcia de Barcelona.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

19.10h

Imatges de la concentració feminista del Dia Internacional de les Dones al passeig de Gràcia de Barcelona.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

18.57h

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Una concentració a València reivindica les quatre onades feministes

Una concentració convocada per la Coordinadora Feminista de València sota el lema "Feminisme, la força de les dones" han recreat davant de l'ajuntament les quatre onades del feminisme, des de la Il·lustració en l'actualitat per a reivindicar la seva història i commemorar el Dia de la Dona. Es tractava d'una acció tancada, que s'ha retransmès per les xarxes socials, en la qual han participat més d'un centenar de dones, vestides amb la indumentària de cada època que representaven.

L'acció pretenia visualitzar la història del feminisme, començant per la Il·lustració i passant per les sufragistes fins a l'actualitat, i recrear els drets de les dones reclamats en cadascuna d'aquestes onades feministes. També s'han representat figures rellevants del moviment feminista, com Clara Campoamor o Simone de Beauvoir. Des de la Coordinadora Feminista havien assegurat que malgrat la pandèmia, no volien "quedar-se callades ni submises a casa" i han apostat per un acte "concorde a la situació" de la crisi sanitària.

18.35h

Comença la concentració estàtica al passeig de Gràcia

La concentració feminista del Dia Internacional de les Dones a Barcelona ha arrencat fa pocs minuts al passeig de Gràcia. Convocada pel col·lectiu 'Vaga feminista', la manifestació d'enguany es fa de manera estàtica, amb inscripció prèvia i cabuda limitada per adaptar-se a les mesures de prevenció de la covid-19. El lema és "Juntes, diverses i rebels. Som imparables" i agrupa vuit trams des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer Rosselló. Després de la concentració, les convocants impulsen una cassolada amb llums liles des dels balcons catalans a partir de les nou del vespre.

Dels vuit trams que s'han habilitat per la manifestació, la majoria són no mixtos i només dos permetran la presència de persones de diferents sexes. La inscripció als diferents trams s'ha fet a través del web del col·lectiu 'Vaga feminista', diverses hores abans de l'inici de l'acció ja s'havien esgotat totes les places i la cabuda ha quedat coberta. Segons que han explicat les organitzadores de la manifestació, per prioritzar la salut de les participants, es permetrà reunir un màxim de 3.600 persones en els diferents trams.

14.28h

La vaga del 8-M té un seguiment del 8% al metro de Barcelona i de l'1,9% a l'ensenyament públic català

La vaga convocada amb motiu del 8-M ha tingut un seguiment del 8% al metro de Barcelona i de l'1,9% a l'ensenyament públic català, segons les dades facilitades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Les dades del sector de l'ensenyament públic corresponen al 78% dels centres. Dels sectors amb dades facilitades pel govern, aquests dos són els que han registrat un seguiment més gran. A l'ensenyament concertat, el seguiment ha estat de l'1,3% i al privat de l'1%. Pel que fa a la sanitat, a la pública el seguiment de la vaga ha estat del 0,53%, a la concertada del 0,35% i a la privada del 0,5%. El consum elèctric ha registrat un augment del 2,9% en comparació amb dilluns passat.

El seguiment a la xarxa de bus ha estat del 0,4%, a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de l'1,35%, i a Renfe de l'1,31%. Treball ha destacat que s'estan complint els serveis mínims i que no s'han notificat incidències als centres de treball ni denúncies a la inspecció de guàrdia vinculades a la vaga.

13.48h

La manifestació estudiantil de Barcelona arriba al parlament

La manifestació estudiantil de Barcelona que ha sortit de la plaça de la Universitat ja ha arribat al Parlament de Catalunya.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

13.44h

Suspesa la performance a Tarragona perquè els Mossos identifiquen 17 feministes per una protesta a la seu de Vox

La Plataforma 8M del Camp de Tarragona ha suspès l'acte que tenia previst per avui. El col·lectiu havia de fer una 'performance' a la plaça Corsini, però l'han desconvocada després que els Mossos d'Esquadra hagin identificat disset dels seus integrants. Segons el cos la raó és que investiguen l'origen d'unes pintades a la seu de VOX a Tarragona que s'haurien fet durant el matí. Amb tot, després d'haver llegit les declaracions feministes han cremat fotografies del rei espanyol Felipe VI.

Paral·lelament, a la plaça de la Font una trentena de joves convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han cridat consignes feministes. A la una del migdia, una cinquantena de persones s'han aplegat davant l'ajuntament en l'acte institucional, que ha reclamat acabar amb les desigualtats i la bretxa salarial.

https://twitter.com/CauDeLlunesAftr/status/1368886541158932482

13.35h

Sindicalistes de CCOO es concentren a Ontinyent

Sindicalistes de Comissions Obreres a les Comarques centrals del País Valencià s'han concentrat a Ontinyent per a reivindicar el dia de la dona treballadora.

13.28h

Concentracions descentralitzades a València

Moviments feministes de València han protagonitzat concentracions en diversos punts de la ciutat, com la Conselleria de Polítiques Inclusives, l'ajuntament o la delegació del govern espanyol a València, on la setmana passada s'hi van tancar un grup de feministes.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: EFE/Biel Aliño
Fotografia: EFE/Manuel Bruque
Fotografia: EFE/Manuel Bruque

13.23h

Els carrers de Vic s'omplen de clams feministes per denunciar que la pandèmia ha agreujat les desigualtats

Els carrers de Vic s'han omplert de clams feministes per denunciar que la pandèmia ha agreujat encara més les desigualtats. El tret de sortida ha estat un esmorzar popular i seguidament, a la plaça de la Catedral, el Comitè 8-M Osona-Lluçanès ha iniciat una cercavila. La primera parada ha estat una actuació teatralitzada per visualitzar els impactes de la covid-19 en la dona i les diferents etapes de la vida, com ara les càrregues familiars i la cura de persones grans. Unes 150 persones han assistit a l'acte que ha durat uns deu minuts i després han continuat per la ciutat per seguir amb la cercavila reivindicativa. "Visca la lluita feminista" són alguns dels clams que s'han sentit durant el recorregut.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN

13.16h

Prop de 200 persones es concentren al Mercadal de Reus pel 8-M

Prop de 200 persones s'han concentrat a la plaça del Mercadal de Reus amb motiu de la vaga del 8-M. Abans de la lectura del manifest al Mercadal, subscrit per la Plataforma 8M de Reus, que engloba diversos col·lectius locals, una trentena de manifestants han recorregut des de primera hora del matí els centres residencials de la ciutat on han fet lectura de textos reivindicatius. A la residència de gent gran Ítaca Fortuny, que va haver de ser intervinguda per un brot de coronavirus, s'ha viscut un moment emotiu amb la sortida d'algunes residents, que han aplaudit l'acció de les manifestants.

VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN

13.12h

Manifestació estudiantil i acte institucional unitari a Girona

Vora 500 estudiants s'han manifestat a Girona per reivindicar els drets de les dones i fer palès que el masclisme continua vigent a la societat. La manifestació, que ha sortit i acabat a la plaça del Vi, també ha volgut criticar els "protocols" que encara discriminen les dones, posant com a exemple el cas de la investigadora de la UdG que va denunciar discriminació laboral. En paral·lel, aquest migdia s'ha fet l'acte institucional unitari al pati de les Magnòlies de la Generalitat. La coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Fina Surina, ha llegit un manifest que constata com la pandèmia ha agreujat les diferències entre sexes i el confinament "ha facilitat que es mantinguin els hàbits patriarcals".

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN
Fotografia: ACN

12.16h

Arrenca la manifestació estudiantil de Barcelona

Comença a caminar la manifestació estudiantil de Barcelona que surt de la plaça de la Universitat.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé
Fotografia: Albert Salamé

11.49h

Concentració a la plaça de la Universitat

La plaça de la Universitat de Barcelona es comença omplir, després que el SEPC hagi convocat una concentració feminista a les 11.30. Mitja hora abans de la convocatòria del Sindicat d'Estudiants.

Fotografia: Albert Salamé

11.36h

Una identificada a Lleida

La CGT de Lleida denuncia que una participant en el piquet feminista ha estat identificada per la policia. "Han utilitzat l'excusa que la pintada de pancartes al riu era un acte no convocat", ha piulat el sindicat.

11.33h

17 identificacions a Tarragona

La CUP denuncia 17 identificacions durant una protesta feminista davant de la seu de VOX a Tarragona.

11.20h

Piquets feministes al centre de Barcelona

Un piquet feminista ha blocat l'entrada al Corte Inglés de la plaça de Catalunya de Barcelona. Més tard, el grup s'ha desplaçat fins a la seu de Foment del Treball i de l'Ajuntament. Al migdia, s'ha convocat una manifestació a la plaça de la Universitat de la capital del Principat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any