Hi haurà vaga feminista aquest 8 de març?

  • La crisi econòmica i sanitària derivada de la covid-19 dificulta enguany la convocatòria de vaga i de grans mobilitzacions

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
07.03.2021 - 08:00
Actualització: 07.03.2021 - 22:49

Enguany pocs sindicats convoquen vaga laboral feminista el 8 de març, especialment a causa de la situació derivada de la pandèmia de la covid-19. Al Principat només han convocat la vaga general de vint-i-quatre hores la CGT, la IAC, Sindillar, el Sindicat de Periodistes i la Intersindical-CSC. Al País Valencià només s’ha convocat la vaga a Alacant, per part de la CGT, i a les Illes només s’ha convogat la vaga a Menorca, també per part de la CGT. Pel que fa als estudiants, ara com ara n’han convocat l‘AJEC i el SEPC.

Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, han decidit de no convocar vaga feminista enguany, tampoc una de parcial com havien fet anys enrere. Segons que explica CCOO, ho dificulta la situació de més precarietat que viuen moltes dones, juntament amb la sobrecàrrega al treball laboral i de cures derivat de la pandèmia. UGT dóna uns motius semblants: diu que una vaga s’ha de preparar amb temps i mitjançant assemblees als llocs de treball i que enguany ha estat impossible a causa de la pandèmia i el teletreball. A més, la situació de precarietat, desocupació i empitjorament de les condicions laborals en què es troben moltes dones fa que, o bé no tinguin la possibilitat de fer vaga –en el cas de les dones que tenen un ERTO o no tenen feina–, o bé que no tinguin capacitat de perdre els diners d’un dia de feina o de posar en perill el seu lloc de treball en alguns casos, pel fet de fer vaga. Ambdós sindicats assenyalen que la dificultat de fer vaga als serveis essencials –molt feminitzats, especialment pel que fa a la sanitat– és enguany més present que mai.

Alguns altres sindicats, com ara l’STEI Intersindical a les Illes o la Intersindical Valenciana, tampoc no convoquen vaga enguany, a diferència d’anys anteriors. La Intersindical Valenciana explica que enguany cap col·lectiu feminista del País Valencià no ha demanat la vaga. L’STEI Intersindical tampoc no la convoca per un motiu similar. El moviment feminista de les Illes ha considerat que no és el millor moment per a convocar vaga laboral perquè els sectors més precaritzats són els més afectats per la pandèmia. Pel que fa a la CNT, també ha decidit de no convocar vaga enlloc perquè, segons que expliquen des del sindicat, consideren que una vaga amb escàs seguiment qüestionaria la validesa de la vaga general laboral i defensen que són necessàries unes certes condicions perquè tingui èxit.

Les mobilitzacions

Tot i que la situació també dificulta la convocatòria de grans concentracions, els sindicats i col·lectius feministes d’arreu del país sí que impulsen mobilitzacions, activitats i conferències adaptades a la situació sanitària.

Avui al Principat es fan passejades feministes no-mixtes a partir de les 10.30, organitzades de manera diferent segons el municipi. Se n’han convocat a una trentena de municipis, aproximadament. A Barcelona també es previst que es faci una marxa nocturna aquest vespre a les 19.00, des de la parada de FGC del Putxet.

Demà, dia 8, la manifestació estàtica de Barcelona serà a les 18.30 al Passeig de Gràcia, amb inscripcions prèvies per a controlar l’aforament, que serà d’un màxim de 3.600 persones. A la resta del Principat hi haurà una seixantena de concentracions descentralitzades entre el dia 7 i el dia 8. En les darreres hores també s’han convocat manifestacions d’estudiants al Principat. Són les següents:

En altres punts del país s’ha descartat de convocar cap manifestació o activitat que pugui propiciar la massificació de persones al carrer, com és el cas de Mallorca i del País Valencià. El cap de setmana sí que es fan i s’han fet accions reivindicatives per part de l’Assemblea Feminista de València, amb l’acció ‘Vine i enreda’t’ al Parc Central de València aquest migdia, per exemple.

També hi ha una crida general a decorar els balcons de color lila el 8 de març. Al Principat, es farà una acció reivindicativa des dels balcons a les 21.00. Consisteix a decorar els balcons en suport a les treballadores essencials i fer soroll i llums per a recordar l’escletxa salarial que pateixen les dones, també en serveis com la sanitat i les cures.

Què denuncia la vaga del 8-M?

El Dia Internacional de les Dones es denuncien la violència, els desavantatges i les discriminacions de què són objecte les dones pel fet de ser-ho. Les reivindicacions, per tant, són variades, per bé que el 8 de març –tradicionalment reconegut com el Dia Internacional de la Dona Treballadora– i la vaga laboral en si posen èmfasi en les reivindicacions relacionades amb el treball. A banda l’escletxa salarial entre homes i dones, també es denunciarà la feminització de la pobresa, el fet que les feines més mal regulades i més mal remunerades recaiguin en les dones i la doble jornada laboral –entre la feina fora de casa i la de casa– que moltes es troben obligades a fer. Per això el moviment feminista exigeix que el temps destinat a les cures sigui reconegut en el càlcul de les pensions.

Més enllà de les reivindicacions laborals, el 8 de març també servirà per a denunciar la violència masclista en totes les seves formes. Els col·lectius feministes exigeixen més recursos per a combatre-la, lleis que ataquin totes les formes de violència contra les dones, formació obligatòria en perspectiva de gènere al poder judicial, en els cossos i forces de seguretat i a les administracions i mesures per a eradicar tota mena de violència sexual, també l’assetjament sexual a la feina.

Enguany, a més, els sindicats que convoquen la vaga posen especial èmfasi en l’anàlisi de les conseqüències de la crisi de la covid-19 amb perspectiva de gènere, perquè la pandèmia ha donat més visibilitat a la precarització de les dones i a la importància de la seva feina en els treballs essencials, ha fet créixer les situacions de violència masclista i ha augmentat la càrrega del treball domèstic i de cures en les dones.

A l’ensenyament, el moviment feminista reivindica la coeducació, exigeix que no es facin invisibles les dones a les aules ni als llibres de text i demana una millora de l’educació afectivo-sexual en els més joves.

L’empresa pot prendre mesures contra les treballadores que facin vaga?

Com que la vaga serà convocada pels sindicats, és completament legal i registrada, com qualsevol altra. Tindrà repercussions en el sou segons les hores de vaga, però les empreses no poden acomiadar les treballadores ni aplicar-los cap mesura disciplinària pel fet d’haver-hi participat ni poden exigir-los que avisin amb antelació.

I si sóc home, què?

Tot i que serà una vaga de dones que serveix per a reivindicar-ne els drets i palesar-ne la feina, els homes també podran donar-hi suport. Com cada any, és previst que les dones que donin suport a la vaga facin una aturada total, també de cures, i els homes que vulguin defensar-la podran cobrir-les en l’entorn laboral i estudiantil, tenir cura dels familiars i assistir a les mobilitzacions. Legalment, els homes poden fer vaga. Tanmateix, els col·lectius feministes alerten que si també la segueixen perd una part del sentit: poder comprovar com es paralitza el món quan les dones s’aturen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any