El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Un grup de científics ha descobert que l’agent infecciós responsable de l’encefalopatia espongiforme bovina, la coneguda com a malaltia de les ‘vaques boges’, podria provenir de l’scrapie atípic, un altre tipus d’afecció de les ovelles i les cabres. Aquesta malaltia priònica es va descobrir l’any 2003, i a diferència de l’scrapie clàssic apareix de manera espontània, en casos aïllats i no es contagia entre el ramat. Aquests agents infecciosos s’haurien transmès a les vaques en donar-los pinso fet amb farina de carn i ossos d’ovelles infectades amb prions, una pràctica actualment prohibida. Dues-centes vint-i-sis persones van patir la variant de la malaltia de Creutzfeldt-Jackob després de consumir carn de vaca contaminada amb prions.

L’estudi ha estat encapçalat pel centre ENVT-INRA de Toulosa, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i el Centre d’Investigació en Sanitat Animal (INIA-CISA), amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Saragossa (UNIZAR).

Els experiments de l’informe, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, demostren per primer cop que quan els prions de l’scrapie atípic es transmeten d’una espècie a una altra canvien l’estructura i la capacitat d’infectar evoluciona. ‘És un resultat rellevant perquè ens dona més pistes sobre com una malaltia priònica de les ovelles hauria passat a les vaques i després a les persones’, ha constatat Enric Vidal, veterinari i investigador expert en malalties priòniques de l’IRTA-CReSA.

Els prions són proteïnes que es troben a l’organisme dels animals i les persones de manera natural, principalment al cervell. El problema, indiquen els investigadors, és que quan canvien l’estructura i provoquen que altres proteïnes també ho facin poden esdevenir neurodegeneratius.

Els mateixos científics subratllen que actualment segueixen apareixent casos de persones amb la malaltia de Creutzfeldt-Jackob -diferents de la variant causada per les ‘vaques boges’- així com animals malalts per prions de forma espontània. Però puntualitzen que aquests casos ja no son deguts a la ingesta d’aliment contaminat perquè des de la crisi de les ‘vaques boges’ es va prohibir l’ús de pinsos fabricats amb farines de proteïna de remugants.

Per ara no hi ha tractament ni vacunes per a les malalties priòniques humanes ni les animals, però els autors de l’estudi asseguren que aquesta troballa millorarà l’avaluació del risc d’aquestes malalties en l’àmbit de la sanitat animal i de la salut pública. A finals dels anys noranta Europa la malaltia de les ‘vaques boges’ va afectar prop de 200.000 animals al Regne Unit.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.