Després de la Diada, ERC i Junts miren a veure si poden posar els carros en cercle

  • La força demostrada al carrer i la proposta de l’ANC obliga els partits a fer pinya i examinar la situació creada

Vicent Partal
14.09.2022 - 21:40
Actualització: 15.09.2022 - 08:11
VilaWeb

La proposta feta per l’ANC després de la manifestació de la Diada ha despertat una sorprenent unanimitat entre la classe política catalana. El president Aragonès i Esquerra Republicana hi han respost amb un no rotund a tot. I Junts sembla que segueix el mateix camí. Despús-ahir el vice-president Puigneró va dir, tot puntós, que ells també eren govern i que la negativa era del president i no pas del govern. Però a l’hora de la veritat ja s’ha encarregat prou de deixar clar que no hi està d’acord, amb l’Assemblea. Ahir, de fet, va dir que el fet d’escoltar la proposta de l’ANC no volia dir que fos “l’única vàlida”, de manera que abonava la impressió que en realitat a Junts només l’interessa desgastar els seus socis de govern i fer servir qualsevol cosa per aconseguir això que en diuen “una correcció del rumb”. Encara més sorprenentment, la CUP també s’ha distanciat de l’ANC, amb unes declaracions de la portaveu, Maria Sirvent, en què ha qualificat la proposta –ni més ni menys– de “màgica”. Que Déu n’hi do el qualificatiu, venint precisament d’ells.

Sembla, doncs, que una de les conseqüències de la manifestació i de la proposta posterior de fer efectiva la independència en el període d’un any és que els tres grups que actualment tenen la representació parlamentària de l’independentisme fan pinya.

Això es podria haver posat de manifest ahir, quan les cúpules d’ERC i Junts, i el govern, es van reunir durant llargues hores al Palau de Pedralbes per a analitzar conjuntament la nova situació, encara amb el rerefons de les amenaces rituals de Junts d’abandonar el govern. Se sap que els de Turull han posat tres condicions mínimes per a mantenir-s’hi: la creació d’un nou “estat major” encarregat de dirigir la política independentista, la coordinació dels dos grups parlamentaris a Madrid i la reconsideració de la taula de diàleg, de manera que només servesca per a discutir d’amnistia i autodeterminació. ERC fins ara semblava molt disposada a facilitar que Junts eixís del govern, però és possible que la força demostrada per l’ANC i la claredat de la seua proposta haja empès tots dos grups a considerar que no és el moment de barallar-se entre ells sinó de reforçar-se mútuament.

És cert que de reunions, generalment no tan concorregudes com la d’ahir, n’hi ha hagudes unes quantes, ja. D’ençà del començament del present govern se n’han fetes pràcticament cada setmana. Però no en recorde cap que haja durat tant ni cap que haja estat filtrada als mitjans, amb la intenció òbvia que se sàpiga que es fa. Que es mouen.

Veurem on porta tot plegat i quina sorpresa ens espera, però en aquest moment hi ha una expressió de l’anglès, circle the wagons, que sembla apropiada per a definir aquests moviments post-manifestació. Posar els carros en cercle és allò que feien al segle XIX, a boca de nit, les caravanes de colons americans que anaven cap a l’oest. Els carros avançaven en fila índia durant el dia, però quan es feia fosc cloïen un espai comú posant-se en cercle per a protegir-se de possibles enemics. I d’allí prové aquesta frase que en l’anglès contemporani vol dir que uns individus o uns grups s’associen per a intentar de defensar-se millor contra les crítiques o els atacs. Intentar-ho. Només intentar-ho.

 

PS1. Avui presente ‘Fronteres’ a la Biblioteca de Roquetes. Si voleu vindre, serà a les set.

PS2. La setmana vinent tanca les portes l’exposició “Revolució VilaWeb” que s’ha fet al Palau Robert del mes de maig ençà. I per a celebrar-ho el diari ha convidat centenars de subscriptors a una Festa de la Paraula, que es farà demà i en què participaran alguns dels columnistes del diari: Mercè Ibarz, Gemma Pasqual, Estel Solé, Tina Vallès i Biel Mesquida. Mesquida ens sorprendrà amb una actuació especial, acompanyat de Pascal Comelade. Si en sou subscriptors encara hi ha unes poques places que podeu reservar, tot escrivint a inscripcions@vilaweb.cat. Per als lectors generals oferirem tot l’acte en vídeo.

PS3. VilaWeb ha obert aquests dies el seu espai a TikTok. Recordeu que ens podeu seguir també a Twitter, Facebook, YouTube i Instagram.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
14.09.2022  ·  21:58

resumint, Vicenç, tenen més por d’una llista cívica que d’una pedregada seca. Què tal si l’encapçalessin en Carles Puigdemont, la Clara Ponsatí, en Lluís Puig i tots els que estan encausats per la in-justícia espanyola i no pensen rendir-se?

Antoni Dalmases
Antoni Dalmases
14.09.2022  ·  22:08

No m’acaba de convèncer això de la llista cívica, però encapçalada per aquests que diu en Pere Ametller i amb un programa i un compromís clar, potser sí.

Carme Garcia
Carme Garcia
14.09.2022  ·  22:13

Cada dia que passa fan que estiguem més emprenyats amb ells.
Junts a partir de aquesta reunió si no mou fitxa no cal que obri més la boca per dir res.
Llista ANC , amb Consell per la República.

Marià Puig
Marià Puig
14.09.2022  ·  22:17

El que més greu em sap, és que sempre hem d’estar mirant a l’esquena que no ens la clavin. Quin malviure.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
14.09.2022  ·  22:22

És normal que tinguin molta por de la llista cívica. I especialment si fos encapçalada per Puigdemont. Els prendria molts vots i no podrien colonitzar l’administració, que és allò que volen.

Camí Tous
Camí Tous
14.09.2022  ·  22:24

No res no sortirà d’aquí i si surt alguna cosa serà per subsistir ells. Fer veure i prou. I com diu la dita: qui día passa any empeny.
Jo de la Laura Borràs no me’n renfiaria ni un pèl… que és vagi mirant l’esquena per un cas. I si no que li pregunti al President Puigdemont.
No saben res aquests d’ER: són el talp de l’estat espanyol.
Apretem més! Sortim l’1O al carrer! I després fotem-los fora a tots.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
14.09.2022  ·  22:28

Crec que a les grans ciutats ja hi hauria d’haver llistes cíviques a les properes eleccions municipals (dic grans ciutats perque als pobles i a les ciutats petites on la gent es coneix el coneixement de les persones, a les eleccions municipals, sol pesar-hi més que no les sigles). No es pot esperar a veure si dins Junts hi guanyen els lleials al primer d’octubre o els “professionals”, entre altres coses perque malgrat hi guanyassin els lleials, la llista cívica no estaria de demés perque la poguessin votar els qui ja no se’n fiaran gens de cap dels 3 partits constituits. (també existiria la possibilitat de l’aixopluc del partit Demòcrates ja que fins ara no he vist que fessin cap declaració ni cap acte deslleial amb el primer d’octubre)

Josep Usó
Josep Usó
14.09.2022  ·  22:29

Només defensen el seu sou. Res més. No serveixen per res més. I ara resulta que la gent ho sap. I ells no saben com defensar-se. En el cas dels carretes, primer és llençaven fletxes incendiàries. Llavors no quedava cap defensa.

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
14.09.2022  ·  22:32

Anem a una cursa de fons. I jo només sé segur, ara, que haig de caminar. Estic en un túnel amb moltes giragonses i no en puc veure el forat de sortida. Per tant, a caminar! Si ho fem, un dia, de cop i volta, hi veurem la sortida. I llavors, tots, de cap. L’1-O va ser això. Va començar la consulta a Arenys de Munt amb una capsa de cartró i va acabar amb les urnes d el Referendum i ho vam tenir a la punta dels dits. A caminar!

Francesc Rossell
Francesc Rossell
14.09.2022  ·  22:45

Sempre he pensat que la independència és una cosa massa seriosa per deixar-la en mans dels polítics.

Gerber van
Gerber van
14.09.2022  ·  23:06

Sembla doncs que la llista electoral de l’ANC haurà de lluitar contra els tres partits dits independentistes. Molt d’acord amb altres comentaristes que diuen s’ha d’incloure el CxR en la llista i també que s’ha de començar ja per les eleccions municipals.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
14.09.2022  ·  23:07

Vull obrir el pany de la porta. Necessito un manyà. S’hi presenta un que diu que ho sap fer. El contracto. No se’n surt. En contracto un altre. Tampoc no se’n surt.
Què hi haig de fer? Doncs, cercar-ne un altre, que el que em cal és obrir la porta. I estaré molt agraït al manyà que ho aconseguirà.

Oriol Roig
Oriol Roig
14.09.2022  ·  23:13

Estic d’acord que ERC i JxC veuen perillar la menjadora. No acabo d’entendre la posició de la CUP, però. I fan bé de tenir por. Hi ha, pel cap baix, mig milió de vots perduts des dels 2 milions de “si” de l’1 d’octubre al 1,5 milions de vots “independentistes” a les autonòmiques del 14F. Fins i tot si els partits amb representació parlamentària no perdessin cap vot a la llista cívica, el vot del descontent seria una força formidable.
Comentaris anteriors suggereixen que el MHP Puigdemont i d’altres exiliats vagin a la llista cívica. En discrepo. Mentre el MHP sigui membre de JxC, si hi va, hauria d’anar a la llista del seu partit. Potser no pas encapçalant-la, sinó tancant-la, especialment si no té intenció d’acceptar l’escó. Per mi la llista cívica és un revés a la pèssima feina feta pels partits “independentistes” i no hauria de fer “pudor” de partit.

Lluí Mor
Lluí Mor
14.09.2022  ·  23:24

Una anecdota: ” Un dia haviem de anar d’una finca a l’altra amb treballadors, maquines i fruita que haviem recollit i em truque el meu fill i em diu….pare, no podem passar perquè hi ha hagút una esllevissada i hi ha un roc molt gros al mitg del pas, tornem cap al poble…. L’hi responc…. si no el treieu vosaltres no el traura ningú i la fruita ens madurarà.”
Una LLISTA CIVICA, no sé on arribara, però és el primer pas per treura aquest roc en que s’ha convertit el govern actual.

Jaume Riu
Jaume Riu
14.09.2022  ·  23:54

MOMENTS DE PÀNIC
Igual que Vicent Partal intueix i descriu el momentum oportú per proclamar la independència de Catalunya, i ja n’hem viscut alguns, a mi m’interessa intuir i descriure els moments de pànic que ha patit el regne d’Espanya, i també n’hem viscut alguns.
Només el pànic pot portar tres vaixells d’estat carregats cossos i forces de seguretat armats per intimidar a la població, i només el pànic pot trencar a cops de mall els vidres dels col·legis electorals i agredir a la població que va a votar, només el pànic pot segrestar violentament les urnes a la vista de tothom, només el pànic pot destituir tot el govern de la Generalitat, i només el pànic pot emprendre un judici públic al Tribunal Suprem per sentenciar de forma arbitraria amb penes desproporcionades, sense arguments de l’acusació, sense proves i amb testimonis que menteixen, ara que tot se sap i ho veu tothom.
Ahir parlavem de les errades que fan, però ara, amb l’amenaça versemblant de la llista cívica o agrupacio d’electors, que no poden impedir de cap manera perquè él legal i és fàcil, s’ho veuen perdut.
En el regne dEspanya, en la casa del rei, i en els partits polítics que fins ara han estintolat la monarquia i, sobretot, en la premsa unionist, es percep que viuen uns moments de pànic descomunal, potser definitiu. Bona feina.

Roser Bravo
Roser Bravo
15.09.2022  ·  00:06

Dono suport al que suggereix el Sr. Ametller…. D’aconsegui-se em faria donar un gir de VOT NUL a votar aquesta nova llista tant ben encapçalada, en properes eleccions!!!! Somi?

Miquel Amorós
Miquel Amorós
15.09.2022  ·  00:27

De moment, mirar i crispetes.
Això és un joc de carambola. Estic d’acord amb això que diu el sr. Riu, del pànic. ER, vol donar l’imatge de fermesa però des d’aquí se sent la pudor de merda. I de retruc el Sánchez, que rebrà crítiques de la dreta, tant si dona alguna cosa als catalans perquè els aprovin els Pressupostos com si no els aprova per por a donar res als catalans.
El pànic farà tota la feina. Mireu si en dos dies ja s’ha bellugat més coses i s’han fet més declaracions que en tot l’estiu sencer.
Crispetes.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
15.09.2022  ·  00:30

“de manera que abonava la impressió que en realitat a Junts només l’interessa desgastar els seus socis de govern” Em sembla una observació encertada i, des del meu punt de vista, una cosa evident que ajuda a comprendre el “verba non res” dels darrers anys. Només cal escoltar al Sr. Trias i el seu clam a l’ordre intern.
Des del meu punt de vista, assistim a uns discrets moviments del món post-covergent. Aquest món, com el dels partidaris de l’autodeterminació i els partidaris de la independència, continua existint i, després de l’atzucac de la corrupció, ha de tornar a ocupar els espais de poder que creu que li pertoquen.
La lluita entre Junts i ERC, està centrada en això, en ocupar espais de poder per fer efectius, algun dia, els seus programes. Això és la política que volen i poden fer.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
15.09.2022  ·  05:47

Tinc molt clar que L’ùnic camí per a recuperar un -si ha existit mai- funcionament correcte de la part professionalitzada de la plantilla de Catalunya, és la d’esporgar les institucions de vividors, ineptes, estafadors i indesitjables. Cal no oblidar que actualment l’administració catalana encara està infectada de personatges procedents del franquisme, per contracte directe o per hàbits i objectius imposats i heretats.
Es imprescindible de no caure en els mateixos objectius i procediments si no volem repetir les brutalitats i procediments ignominiosos i criminals que hem sofert (i estem sofrint).
Tant els polìtics electes com el funcionariat haurìen d’acreditar ètica, capacitat professional, objectius democràtics i claretat de projecte. Segur que amb aquestes premises, la viabilitat del diàleg entre partits, institucions i organitzacions privades sería posible i fructìfera.
És inviable, penso, dur a terme una dignificació de les institucions si no sóm capaços d’alliberar-les de la perversió, la corrupció i la putrefacció heretades.

Imma Presseguer
Imma Presseguer
15.09.2022  ·  05:49

Ni Junts ni ER ni la CUP. Tots el carrer.

M.ROSA (anglès) SOLER
M.ROSA (anglès) SOLER
15.09.2022  ·  05:57

Totalment d’acord Imma Presseguer, i com diu algú, la independencia es massa important per deixar-la en mans dels polítics. Una llista amb el President Carles Puigdemon al davant i gent que estigui per la labor i no per la menjadora, i veuras tu com tremolen tots.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
15.09.2022  ·  07:08

Junqueras es el bunker a la independència. El pinso de la granja erc, pesa massa, oi oriol?

Carles Ortiz
Carles Ortiz
15.09.2022  ·  07:20

Per fí s’ha aconseguit l’unitat dels partits independentistes, contra la independència de Catalunya.

Àngels Mas
Àngels Mas
15.09.2022  ·  07:22

Jo tinc una pregunta. S’han acabat ja els polítics catalans amb seny i intel.ligencia i al servei del pais? Es desolador veure aquest panorama i em fa pensar que si els ciutadans fessim prou pressió per aconseguir la independencia, el nostre pais naufragaría en les aigues mes profundes i gélides per manca de polítics competents. Son una colla de burros que no servirien per res!

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
15.09.2022  ·  07:29

Els partits del 52% s’han instal·lat còmodament a les escletxes del 155, i els seus apparatchiki van fent veure que treballen durament dins la legalitat imposada, però la realitat és que els amoïna molt que la gent gosi sortir al carrer a recordar-los que s’havien compromès a fer la independència, no només a predicar-la cada quatre anys per recollir els vots. Arengues amb veu trencada, com la d’Oriol Junqueras l’Onze de Setembre, són només jaculatòries rituals més pròpies d’un telenotícies nord-coreà, i indiquen la por a la mobilització espontània de la gent al marge de les consignes dels partits. L’escalada de l’èmfasi en els discursos és la fugida endavant dels qui es veuen perduts (recordeu la “mare de totes les batalles” de Saddam Hussein?). Els tres partits del 52% ja li han vist les orelles al llop amb la gran mobilització popular de l’Onze de Setembre, però encara tenen l’esperança que sigui només foc d’encenalls. Aniran treient-li importància i significació des del seu domini dels mitjans de comunicació mentre puguin, però jo crec que s’ha de reblar el clau amb una reivindicació multitudinària de la independència ARA MATEIX el proper Primer d’Octubre. Si d’aquest cinquè aniversari del referèndum també en fem un clam multitudinari per la independència ja no es podran amagar al darrera de les institucions per continuar barallant-se i esgarrapant-se regiduries de cara a les eleccions municipals, el seu veritable objectiu no confessat pels propers deu mesos.

Albert Miret
Albert Miret
15.09.2022  ·  07:47

Un exemple claríssim que per sobre de tot, els partits es defensen contra la societat que els va elegir. Sense fissures, tots a l’una: NO PASSARAN! Per a mi, després d’aquesta mostra tan clara d’enquistament en un egocentrisme malaltís i, em sembla que ANC amb la Núria Feliu al davant ja poden començar a fer la llista cívica avui mateix. Si em permeten l’opinió, espero que no proposin persones de partit conegut o d’amagat, i que la llista es mantingui absolutament secreta per no ser destruïda pels polítics de lucre abans de temps i que sigui de persones honrades i sense cap historial de deliri de grandesa. Aquests ja els tenim tots en els partits i a les institucions i mitjans que en depenen.
Que els polítics es declarin enemics de la societat que els va elegir, és una cosa que no me l’havia imaginat mai, però pel que es veu, els escons aquí han pujat més que l’IPC.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
15.09.2022  ·  07:48

Vicent, una pregunta directa.
Quin paper te el Consell per la República? Així com l’ANC s’ha reunit amb els partits polítics, se sap si fa comptes reunir-s’hi?

Jesús Albiol
Jesús Albiol
15.09.2022  ·  08:17

Del que ha passat tot plegat, crec que hi ha dos constatacions certes que fins fa uns dies estaven oblidades:
– L’aixecament de la DUI és un element real.
– Els partits hauran de moure’s de la seua zona de confort autonomista de cara a les municipals.
Sé que és poc, però ara ja se’n parla i s’han de treure la son de les orelles.
Gràcies a l’ANC per la seua constància i fermesa.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
15.09.2022  ·  08:24

Pànic. Foc nou.

Pep Agulló
Pep Agulló
15.09.2022  ·  08:29

COMPTE…

Amb la llista cívica en unes eleccions autonòmiques. Per més components independentistes sense màcula partidista, el propi marc electoral està contaminat per la legalitat monàrquica.

La caixa de les pomes podrides acaba per podrir les noves…

Que la llista no esdevingui el “quart” partit independentista; o que la llista no acabi engarjolada pels togats, esdevenint màrtirs inútils…

De moment, sols de plantejar-la ja fa el seu enrenou dins la trinitat independentista…

VEUREM…QUÈ DIU EL CARRER

Víctor Torguet
Víctor Torguet
15.09.2022  ·  08:34

Tots els que cobren directa o “indirectament” del sistema actual, pagat o “finançat” per l’estat espanyol (polítics dels 3 partits fake-indepes, els opinadors afins, mitjans de comunicació a sou, entitats civils “ocupades”, beneficiaris de les “inversions público-privades”, etc.), diran tot tipus de maldats de la “Llista Cívica” així com dels qui la promouen i dels que li fan confiança (la immensa majoria del votant de base Independentista, al pas que anem).

Per fi l’ANC ha obert un nou camí per sortir de l’eterna hibernació en que ens volen deixar els actuals líders fake-indepes. Per fi ens tornen a tenir por.
Hem de seguir la pressió a qualsevol oportunitat que tinguem. La següent és el proper 1-O.
Hem d’arrencar ja els preparatius de la Llista Cívica i anar concretant l’estratègia a curt termini a partir de l’aprenentatge assolit. És fonamental per mantenir la pressió i, qui ho sap, potser l’acabem utilitzant, la fem guanyadora i accelera el camí cap a la Independència. I si us diuen que aquesta Llista torpedina la UNITAT pregunteu: “de quin coi d’unitat parleu???”. Portem molts anys de desunió, baralles vergonyoses i espectacle lamentable amb nivell “súper extra” de mentides, postració i traïdoria.

Anem bé !!

Carles Serra
Carles Serra
15.09.2022  ·  08:36

Gràcies Vicent per l’editorial, per la resta amb respecte els partits cap novetat ni sorpresa; com va dir l’apreciat Fachín, la mentida.
Insistí que cal fer fort l’ANC , cal fer-se SOCI i apretar per la llista cívica, com donar-se de baixa d’una entitat Junquerista com Òmnium; pobre Muriel si aixequés el cap, ella que va lluitar tant per l’entitat i per la llibertat del nostre país; aquest Antic no deixa d’ésser un botifler

Carles Farre
Carles Farre
15.09.2022  ·  09:07

I mentre el teatríllo segueix, la societat Orweliana també.. es una ficció, cada cop més real…
Hi ha una frase clau en el curtmetratge que diu. “no ens vàrem adonar..”

https://youtu.be/-trMW8FvEic

Aleix Corral
Aleix Corral
15.09.2022  ·  09:27

La resposta de la CUP és una esmena a la proposta de l’ANC, però no en el sentit d’apuntalar un govern autonomista. Bàsicament, la proposta de la CUP és un nou referèndum quan abans millor, i al meu parer, és l’estratègia més realista. Després d’haver acatat el 155, de 5 anys de política autonomista i d’haver posat el parlament al servei de la “justícia” espanyola, no té cap trellat pretendre aixecar una DUI que, com s’ha vist, va ser un foc d’encenalls.
Una nova DUI s’ha de proclamar després d’un nou referèndum, no val andir que fa 5 anys ja ens vam comptar. I sobretot, no hem de tenir por d’haver de votar un altre cop.
El que sí que veig poc probable és que l’actual govern autonomista de ERC-Junts, convoqui un referèndum, i encara menys que aixequi la DI.

Josep Maria Rúbies
Josep Maria Rúbies
15.09.2022  ·  09:52

Veig en els comentaris que triomfa l’anti política i que les solucions estan fora d’ella. És el triomf de la dreta no democràtica, arreu del món, tots lladres, traïdors o inútils i les eleccions les guanyen els diners dedicats a la propaganda que els tenen els de sempre.
Reflexió, renovació, coordinació, ètica i nou full de ruta per deixar de dependre d’un estat agressiu. No és fàcil ans al contrari és difícil i molt fàcil deixar-se emportar per promeses, potser poc realistes, que al final eliminen la feina feta.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
15.09.2022  ·  10:31

El meu pensament avui després del paisatge del 11S és que no hi ha res a fer que no sia refer les forces, perquè no tenim poder. Cal doncs en el nostre “mentrestant”, que serà fins la fi de la legislatura, i anar teixint sense presses ni pauses el que ha de ser el poder de la gent. I si s’ha de fer una llista cívica es fa i amb catalans emprenyats, tres anys per fer-ho, la resta paraules al vent. Ells que posin els carros en cercle, nosaltres en línia per avançar.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
15.09.2022  ·  10:36

Estic fermament convençuda que viu entre nosaltres la persona adïent amb una intel.ligència i dignitat capaç de gestionar la complexitat que comporta aconseguir l’independència de Catalunya .

Cap dels que avui en dia son a primera línea o a segona es aquesta persona. Això es ben evident.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
15.09.2022  ·  10:40

Estic totalment d’acord amb el Sr. Pere Ametller.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
15.09.2022  ·  11:34

La pregunta és i no sera que tenen molta por de una llista cívica i passa per damunt dels partits? Estic molt content amb la força carrer

Marià Armengol
Marià Armengol
15.09.2022  ·  11:35

Per petar de riure el comentari de la Sirvent titllant de ‘màgica’ la proposta de l’ANC…
A mi la proposta de l’ANC em fà tot l’efecte de puguer ser la llevor del tan demanat SNP català: Si en un primer moment es constitueix aquest NOU partit (per força el SNP català haurà de ser un nou partit, no?) amb personalitats ben creíbles, i , més endavant s’hi van efegint gent valuosa dels partits (algú hi haurà d’haver…), tindrem el dessitjat ‘Partit Transversal’ que ha de ser l’ùnic que pugui acabar la feina mig feta.
Crec molt important el donar suport a la creació d’aquest nou ‘moviment’, ‘partit’ o com li vulgeu dir, i que es per això que els professionals dels partits actuals el temen.
La seva por, veure’s arraconats pel pés del destí, es el que fà (i farà) que simulin moure’s per alguna cosa, sense fer-la (Com la conya aquesta de la ‘tauleta de merda’).
Endavant amb el projecte de l’ANC !
Salut !

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
15.09.2022  ·  11:47

Penso com en Pep Agulló. La llista cívica, a la que toqui moqueta s’emmoquetarà. Mireu ses senyories com ‘treballen’ al Parlament, tots amorrats al puto tamagotxi, i qui dia passa, nòmina empeny. El que hem de fer amb els nostres polítics és obligar-los a cop de gorra a fer la seva feina, a complir allò a què es van comprometre, és treure’ls la moqueta de sota els peus, no deixar-los tastar poltrona, llençar-los masclets entre les cames, atabalar-los amb espanta-sogres a cau d’orella, muntar-los un pollastre cada cop que s’atansen cap al Parlament, donar-los ànsia, que és tard i vol ploure. Si tres — la “trinitat independentista”, que diu en Pep — ja són molts, quatre seran massa. Penseu en el 15-M. Tota aquella energia dels ‘indignados’ es va esbandir en partits, partidets i cagabandúrries, va començar a desfer-se com un bolado tan bon punt els qui havien de canalitzar i articular políticament tota aquella força van tocar poltrona. El 15-M no ha tingut, com nosaltres, una ANC que fustigués els partits, que els fes moure el cul, que els empenyés a unir-se. Quina pulsió aquesta tan nostra de dividir-nos, de fragmentar-nos, de compartimentar-nos, de fer capelletes, d’espatarrar-nos, de dissoldre’ns! Pulsió, com una mena mitosi, que es reprodueix dins dels partits. Què hi ha a l’aire que respirem, què ens han tirat al cafè amb llet, que ens duu cegament, incansablement, com si fóssim lemmings, cap a l’atomització? L’1-O, una fita històrica en què vam fer escac a l’Estat, va ser possible perquè teníem una ANC com a catalitzador i uns Junts pel Sí que van anar per feina i que tenien clar que els Sís només tenen força si van Junts. Aquesta és la fórmula guanyadora, aquesta és la lluna que assenyala el dit. La llista cívica va en la direcció contrària, la llista cívica és el dit de Mou.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
15.09.2022  ·  12:45

Necessitem que la seva major por es materialitzi: no entrar ni al Parlament. Pot ser que no n’hi hagi prou amb abstenir-nos en massa: necessitem emetre vot, i necessitem saber totes les alternatives. No podem anar perduts.

enric llopis
enric llopis
15.09.2022  ·  12:56

Deixem d’enganyar-nos. Aquests dos son dels de qui dies passa anys empeny. I la CUP de comparsa de Carnestoltes. Una bona pagueta i la cadira assegurada, CATALUNYA S.L.

Jordi Parera
Jordi Parera
15.09.2022  ·  13:17

La proposta de la cup es validar la taula de parxis durant 2 anys, que es faci un referendum (o aixo va dir durant la campanya) amb el mètode que.el.facin.els.altres.com “hagase!”

Lluis Molist
Lluis Molist
15.09.2022  ·  13:19

Passar totalment d’ells. No escoltar els seus cants de sirena.

Berta Carulla
Berta Carulla
15.09.2022  ·  13:32

Em sembla que la Generalitat no té recursos ni capacitat per a fer front a la pobresa, o a la situació de molts migrants menors, als recursos per a sanitat o educació, o per a la xarxa de transports, etc.

O sigui: si la Generalitat no té els recursos ni la capacitat de legislar, l’independentisme no pot créixer cap a l’esquerra perquè no pot ajudar als qui més pateixen, funció que s’adjudica l’esquerra (populistament o no, és un altre tema). És la jugada del gobierno d’espanya: jo t’ofego però no t’escanyo; abans no et moris et salvo i faig meu tot el patiment que tu no tens capacitat de mitigar.

Però hi ha independentistes, naturalment d’ERC, que diuen que hem d’ampliar la base, cap a l’esquerra ésclar, perquè cap a la dreta hi tenen moltes reserves i això és públic i notori.

O sigui el partit del govern: el president, Oriol Junqueras, Marta Vilalta i Rovira etc., ens diuen que ampliaran per l’esquerra per amor infús a l’independentisme dels estrangers o els més pibres, la vida i seguretat dels quals depèn d’espanya. I nosaltres hem d’anar engolint el seu relat pudent un dia rere l’altre.

A mi em sembla que la dreta té més capacitat que no l’esquerra d’oferir solucions i d’ampliar base. I el que passa és que l’Aragonès, en Junqueras, les Martes, etc no tenen ni la remota intenció d’ampliar altra base que no sigui la del seu partit, però no per a fer la independència, i la prova és que desestimen la unitat, una de les condicions òbvies per a alliberar-nos.

Victor Serra
Victor Serra
15.09.2022  ·  14:08

Tal com he comentat altres vegades, la situació és molt greu. ERC no tant sols no és capaç d’avançar cap a la independència, és que és incapaç de defensar les competències que ens tocarien amb l’Estatut que tenim !!. Junts té dues ànimes que veurem com acaben, la CUP no serveix per a res i la proposta de l’ANC és un nyap col.lossal que no hi ha per on agafar-la ( a menys que ens sorprenguin i la concretin molt més en els pròxims dies). Mentrestant, almenys no ens enganyem.

Enric Emo
Enric Emo
15.09.2022  ·  14:29

Sr Rubies no comparteixo en absolut la seva opinió. És la d’ERC: els manifestants de l’11S i els comentaristes que critiquen als partits fan antipolítica! Miri, hi ha una politica petita i mesquina que només mira per la hegemonia partidista i pels sous que genera. Un exemple: els tres partits dits i que no son realment independentistes: cap pas en favor de la independència, enganyar amb la una taula de diàleg que ni tant sols discuteix de res, jocs olímpics espanyolistes, dèficit fiscal anual de 20.000 milions d’€, cap estatuts segur per la pervivència del català, no aconsegueixen les infraestructures que necessita el país, sanitat i educació infrafinançades… i suport gratuït a l’enemic per part d’ERC. I dic gratuit perquè els indults han solucionat la situació personal de 8 polítics, però no han aportat res al país.

Davant del desastre i l’engany dels polítics actuals cal triar-ne de nous i fer veure als representants del poble que es deuen al país i als seus votants. O no? Això és política en majúscula, pel benestar general.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
15.09.2022  ·  14:38

Doncs a mi la llista cívica em fa patxoca. Però ha de ser cívica i tot i que respecto ñrofundament al mh c.p. i els consellers c.p i ll.p crec que cap que sigui plenament de la societat civil. Aquests opinadors d’avui dia, tb als mitjant com vw o ‘el nacional’ no tatdaran a retruere llur passsat congergent pujoliste o massiste i ja ho tornarem a ser. Al fossar de lesoreres, el 10.9.22 m’hi vaig trobar un seguit de petits partits delosos per formar-ne part. Cal tenir-los en compte i cal que nosaltres ens hi afegim

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
15.09.2022  ·  14:46

Endavant amb la llista cívica i comptant amb el CxR, també a les municipals. On no es presenti una llista cívica, jo votaré NUL !!*!!
Per cert, ahir em vaig donar de baixa d’Òmnium i la quota que els pagava la ingressaré al CxR com a contribució. Mantinc les quotes de l’ANC i CxR.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
15.09.2022  ·  14:53

Diria que ERC és aviat deu estar mirant com capeja el temporal mal gestionat de la Diada.
Que nigú ho dubti. A la manifestació del diumenge passat també hi havia simpatitzants d’Esquerra i segurament del PSC.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
15.09.2022  ·  15:17

No us càpiga cap dubte: de tot el que hem fet fins ara, 1 d’Octubre inclòs, presentar una llista alternativa als partits serà la més difícil.

Ningú dels tres partits ens ho posarà fàcil amb arguments de tots colors.
_Arguments de dividir l’independentisme.
_Arguments ètics de “anar contra Catalunya.
_Arguments legalitates sobre els estatuts de l’ANC.
_Arguments de que, els de la llista civica, acabaran depenent de la poltrona.
_Arguments de “ara no toca perquè toca confiar en els polítics”.
_Arguments de “cal un confrontació intel·ligent”
_Arguments “d’aixamplar la base”

Mil arguments contra el poble i la mobilització. Perquè volen dirigir-nos des del poder autonomista (altrament “poder constitucional espanyol).

ENS COSTARÀ MÉS QUE EL PRIMER D’OCTUBRE.
Però amb la petita avantatge que no tindrem porres físiques contra al voltant.

Joan Royo
Joan Royo
15.09.2022  ·  17:13

Quin és l’objectiu de l’ANC? Fer la independència. Doncs no cal divagar molt. La independència es fa votant. Cau pel seu propi pes que cal una candidatura netament independentista i transversal. I dic transversal perquè la candidatura només ha de plantejar la independència, oblidem-nos de dreta, esquerra i el sumsum corda, això sí que divideix i no suma. Admire profundament Puigdemont, Ponsatí, Puig, no tinc clar que haguessen d’encapçalar la llista. Haurien de deslligar-se clarament dels partits “independentistes”. Concretant el programa: aixecament de la DUI de 2017 en la primera sessió del nou parlament. La gent al carrer plaça Sant Jaume, Parlament, baixada de l’estanqueta, etc…de forma sostinguda. Si hem de preparar estructures d’estat i altres “preparacions” entrarem en la dinàmica passada, allò sí que va ser un error.

Pere Planella
Pere Planella
15.09.2022  ·  17:52

Sempre he dit que apuntar se massivament al CxR causaria terratrèmols, Sr Partal vostès que en saben molt de fer anal lisis seria bo per tots els seus electors i comentaristes sobre quina utilitat tindria el CxR per Catalunya fer un anal lisis.

Jordi Onrubia
Jordi Onrubia
15.09.2022  ·  18:56

Cap procés no és lineal i requereix avenços i reculades forçades pels actors. És una llàstima però sempre ha estat així.

En el nostre procés hi han dues variables que de moment ho han frenat tot de cop: la repressió i la pandèmia; amb dues derivades de la primera, com són el pànic dels partits i la desunió en l’estratègia.

M’agradaria molt aixecar la DI demà mateix, però demanar-ho per l’any que bé això és francament improvisat i irreal, màgic he llegit, perquè els partits autonomistes, que són els únics que la podríen aixecar, simplement no ho faran per les dues derivades esmentades, por i desunió.

Abans d’això s’ha de refer la unitat independentista i un cop assolida de nou llavors es pot continuar endavant.

La resta, com ara fer pressions for mida o promeses abrandades però actualment inversemblants, és fer un brindis al sol.

Josep Roure
Josep Roure
15.09.2022  ·  19:37

Circle the wagons ….a la llarga nit, per defensar-se dels indis …quina imatge més encertada!

Francesc Ferré
Francesc Ferré
15.09.2022  ·  21:57

Tinc molt clar a quins no he de votar.
Pero no hi ha ningú a qui pugui votar.
Així estem.

Salvador Molins
Salvador Molins
16.09.2022  ·  01:06

Comencem pel proper 1r d’octubre. Fem-los pànic de veritat. La llista cívica o Via Bàltica és un dels camins possibles i l’ANC és capaç de portar-la a terme. Sumem-nos al CxR i actuem conjuntament en aquesta encertada iniciativa de l’ANC. No es tracta d’anar contra ningú però sí fer real i efectiva la unitat pel sol objectiu de la implementació de la Independència de Catalunya, complir el Mandat de l’1-O i completar la DUI amb recolzament internacional, portant-la tot seguit al Tribunal de Dret Internacional de La Haia.
En aquests comentaris s’han dit coses molt vàlides, hem de trobar la manera d’estructurar-les. Em va agradar molt la força del tàndem entre Dolors Feliu i Jordi Pesarrodona enfront d’Aragonès, és vital que siguin capdavanters lúcids i coratjosos que no es deixin entabanar pel “Sèptim de cavalleria”. Ahir, vuit hores reunits per no arribar enlloc? Quantes vegades s’han reunit per coordinar una estratègia unitària per a l’alliberament urgent de Catalunya?
És que no en saben? És que no ho volen? Per això cal fer com ho van fer els Països Bàltics i van guanyar la independència, passar dels partits inútils i obsolets i configurar una sola llista per a la Independència, amb un sol capdavanter, una sola plana major i un sol programa, i van guanyar perquè van actuar fermament units i absolutament lleials al seu Poble.
Som-hi tots! Comencem a caminar tot seguit. Endavant!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes