El director del Martin Luther King Research and Education Institute, Clayborne Carson, està ‘sorprès i afectat’ d’haver descobert que el diari El Confidencial ha manipulat les seves declaracions fent-li dir que ell considerava que Martin Luther King Jr. s’hauria oposat al moviment independentista català. En l’article, El Confidencial afirmava que a Carson no li agradava que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagués comparat la lluita no violenta de l’independentisme i la resistència pacífica encapçalada per King.

En un escrit al seu blog, Carson n’ha fet aquestes consideracions:

«En primer lloc, no parlo per King ni vull endevinar què hauria pensat sobre els problemes actuals que no va abordar mai durant la seva vida.

En segon lloc, estic satisfet que qualsevol moviment decideix d’utilitzar les tàctiques i estratègies no violentes per les quals King va advocar. King no va inventar la idea de resistència no violenta a la injustícia, i és admirable quan un moviment adopta els principis no violents que van perfeccionar ell i més dirigents i moviments anteriors.

Tercer, em molesta personalment que manifestants i líders no violents siguin reprimits o castigats violentament per la policia i funcionaris del govern.

En quart lloc, quan el periodista i jo vam comentar la possibilitat que la secessió de la pròspera regió de Catalunya danyés la resta d’Espanya, vaig reconèixer que podia ser el cas.

En cinquè lloc, quan el periodista i jo vam debatre sobre si era correcte de comparar l’opressió dels catalans amb la dels americans negres, em vaig mostrar escèptic sobre el fet que les dues situacions fossin comparables directament.

Sisè, i últim, tot i que he estat a Barcelona més d’una vegada i he llegit reportatges sobre l’independentisme, no en sóc especialista. Mai no he parlat amb cap dirigent català (encara que m’agradaria de tenir-ne l’oportunitat).»

Carson diu que ha dedicat les darreres tres dècades a estudiar allò que Martin Luther King Jr. va dir realment durant la seva vida, en comptes d’especular sobre què podria haver dit si no l’haguessin mort.

Molts mitjans van replicar les declaracions sense verificar-les
Ahir alguns mitjans es van fer ressò de l’article d’El Confidencial i van donar per bones les declaracions sense comprovar-ne la veracitat. En són exemple aquestes captures de La Vanguardia, El Periódico, Crónica Global, la SER, la Razón, Antena 3 i la Sexta:

 

Dirigents espanyolistes van donar per bona la informació
A banda els mitjans, no van ser pocs els dirigents espanyolistes que van aprofitar la manipulació de les paraules del director de l’Institut Luther King per a atacar l’independentisme. Vegeu ací un recull de piulets:

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb