La desfeta de Podem desgasta encara més el lideratge de Pablo Iglesias

  • La pèrdua dels 'governs del canvi', tret de Cadis, i la divisió a Madrid originen una nova crisi i afebleixen Iglesias en la negociació amb el PSOE

VilaWeb
Redacció
27.05.2019 - 21:50
Actualització: 29.05.2019 - 22:47

La desfeta de Podem en aquestes eleccions municipals i autonòmiques a tot l’estat espanyol ha posat més en qüestió el lideratge de Pablo Iglesias i ha afeblit la seva posició negociadora amb Pedro Sánchez per a la investidura i la formació de govern. El PSOE vol governar tot sol, però Iglesias fa pressió per a entrar en l’executiu com a vice-president i dirigir alguns ministeris.

Ahir a la nit va ser l’únic dirigent dels partits espanyols que no va valorar el resultat de la triple cita electoral. Tot i haver resistit al congrés espanyol el 28-A, ahir Unides Podem va ser un dels perdedors. Avui ha dit que no volia pas dimitir i que era partidari d’ajudar a bastir governs progressistes a tot l’estat espanyol.

Pèrdua de les grans ciutats

Podem va guanyar el 2015 els governs de Barcelona, Madrid, Saragossa, Cadis, la Corunya, Sant Jaume de Galícia i el Ferrol, i fou decisiu en ciutats com ara València, Palma i Ovieu per als anomenats ‘governs del canvi’. Ara, a València, no hi ha obtingut representació i a les eleccions valencianes del 28-A ja va perdre molts diputats a les Corts, de 13 a 8. A Palma ahir va perdre 2 regidors i n’obtingué 3, però hi continua essent decisiu. A Ovieu la triple dreta s’ha imposat a les municipals.

De les grans ciutats, probablement només conservarà Cadis, on la candidatura Endavant ha vorejat la majoria absoluta. El batlle, José María González, conegut per ‘Kichi’, podrà repetir el govern amb el suport del PSOE. A Madrid, la candidatura Més Madrid de la batllessa Manuela Carmena va tornar a guanyar les eleccions ahir, però de seguida va acceptar que no podria repetir el govern perquè el PP, Cs i Vox, bo i sumats, hi havien aconseguit la majoria absoluta.

Sagnia a les eleccions autonòmiques

A escala autonòmica, Podem ha perdut 68 diputats i 860.000 vots. A la majoria de cambres, hi ha perdut la meitat de la representació. Pel que fa a les eleccions al Parlament de les Illes, Podem serà decisiu per a la repetició del govern d’esquerres, però baixa de 10 diputats a 6.

A la comunitat de Madrid hi ha hagut una autèntica sagnia: de 27 diputats ha passat a 7. L’ex-dirigent de Podem Íñigo Errejón, amb la candidatura Més Madrid, ha entrat a l’assemblea amb 20 diputats. Errejón ha rebut les crítiques dels seus ex-companys Juan Carlos Monedero i Pablo Echenique per haver dividit el vot de l’esquerra per ambició personal.

A les dues Castelles, la crisi és total. A Castella i Lleó, passa de 10 diputats a un i a Castella – la Manxa Podem ni tan sols entra al parlament autonòmic i hi perd els 2 diputats que hi tenia. Tampoc no té representació a Cantàbria, on fa quatre anys havia obtingut 3 escons.

A l’Aragó, on Podem governava amb el PSOE, passa de 14 diputats a 5 i queda quart. A Astúries, de 9 a 4; a Navarra, de 7 a 2; a la Rioja de 4 a 2; a Extremadura de 6 a 4; a Múrcia de 7 a 2; i a les Illes Canàries de 7 a 4.

Pel que fa a les eleccions europees, Unides Podem ha aconseguit set eurodiputats. Fa cinc anys, Podem va aconseguir-ne sis i Esquerra Unida cinc. Ara, la coalició dels dos partits ha perdut la meitat del pes que tenien les últimes eleccions per separat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any