Leucèmia

El laboratori del Campus Clínic-UB de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha descobert una nova diana terapèutica per a un tipus de leucèmia infantil poc freqüent i que actualment té mal pronòstic. La troballa sorgeix d’una primera recerca en què l’equip dirigit per Pablo Menéndez va demostrar identificar l’antigen involucrat en la capacitat invasiva d’aquesta leucèmia.

L’objectiu dels investigadors va ser aconseguir bloquejar aquest antigen per augmentar l’efectivitat del tractament en aquests nens. Estudis en ratolins ja han revelat respostes al tractament més elevades, retard de les recaigudes i majors possibilitats de supervivència. La recerca s’acaba de publicar a la revista ‘Leukemia’.

L’ús del bloquejador de l’antigen NG2 no augmenta la toxicitat del tractament ni suposa una toxicitat afegida per al pacient. L’equip ja ha dipositat la patent europea sobre l’ús terapèutic de l’antigen.

La leucèmia infantil afecta quatre-cents nens cada any a l’estat espanyol. Els casos menys freqüents, com és el cas de la leucèmia limfoblàstica aguda de tipus B en un subtipus anomenat MLLr B-ALL, pot afectar menys de deu nens. Per això, Menéndez, responsable del laboratori del Camps Clínic- UB de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i investigador ICREA, creu que és fonamental que les institucions, públiques i privades, inverteixin en conèixer millor aquests subtipus de la malaltia per obrir finestres a nous tractaments.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb